Szabadidő

Tavasz előtt aligha térnek vissza a külföldi turisták

Országszerte kinyitottak az éttermek, de bajban vannak azok, melyek eddig a forgalmuk nagy részét a külföldi turistákra alapozták.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke volt a vendég az ATV Start című műsorában, ahol arról kérdezték, milyen kihívások előtt állt az újranyitás után a hazai vendéglátás. A szakember szerint a nyitás sokak számára legalább olyan fájdalmas lesz, mint a bezárás volt. Jelenleg nagyjából 10 ezer vendéglátóhely üzemel Magyarországon, és jelenleg azok élveznek közülük előnyt, melyek a belföldi keresletre támaszkodnak, és erős hazai törzsközönséggel rendelkeznek. A belvárosok turistazónáiban található éttermek azok, melyeknek még várhatóan sokat kell várniuk arra, hogy visszatérhessenek a normális kerékvágásba, ugyanis hiába aktivizálódnak a magyar fogyasztók, nem tudják pótolni a kieső külföldieket. A szakember szerint ez azért komoly probléma, ugyanis a legtöbb vendéglátóhelynek nincs elég tartaléka ahhoz, hogy kivárják az őszt vagy a jövő tavaszt, amikor ismét éledezni kezdhet a turisztikai szektor.

Étteremben

Azok a hazai éttermek térhetnek először magukhoz, amik erős magyar törzsközönséggel bírnak (fotó: Pixabay)

A szállodák közül a legnagyobb bajban a budapestiek vannak, a vidéki szállásoknál a belföldi turisták menthetik meg a szezont. A fővárosi szállodák nincsenek zárva, hanem úgynevezett technikai szünet van: őszre nagyjából 30 százalékos foglaltságra számítanak a korábbi 80-85 helyett, és talán tavaszra javulhat látványosabban a helyzet.

Így reagáltak az éttermek a koronavírus-járvány okozta helyzetre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top