Szabadidő

MacKenzie Scott közel kétmilliárd dollárt adományozott jótékony célokra

A világ leggazdagabb nője tartja az ígéretét és már eddig is lenyűgöző összeget ajánlott fel különféle fontos célok támogatására.

Még tavaly számoltunk be róla, hogy a minden idők legdrágább válását követően a világ leggazdagabb nője MacKenzie Scott (korábban MacKenzie Bezos) lett, miután elvált Jeff Bezos Amazon-vezértől. Az amerikai törvények államról államra változnak a válást követő vagyonmegosztást illetően, emiatt volt felesége 38 milliárd dollárnyi vagyonával a világ leggazdagabb nője lett. 

Az íróként tevékenykedő Scott már akkor jelezte, hogy ennek az összegnek legalább a felét jótékony célra tervezi fordítani, később pedig már úgy fogalmazott, hogy élete végéig vagyona legnagyobb részét eladományozza. 

Közel kétmilliárd dollárt adakozott eddig MacKenzie Scott

MacKenzie Scott a világ leggazdagabb nője, mégis a legtöbb helyen csak Jeff Bezos ex-feleségeként hivatkoznak rá (Fotó: Getty Images)

1,8 milliárd dollárnyi adomány – eddig

MacKenzie Scott még július 28-án a Twitter-oldalán jelentette be, hogy eddig milyen ügyeket mennyivel támogatott. Már önmagában a Twitter-oldal is megér egy misét, Scott ugyanis senkit sem követ a mikroblog-platformon és összesen két tweetje jelent meg eddig: az első a válásáról szólt, a mostani pedig a már említett adományokról.

A második tweetben ugyanis egy link szerepel Scott Medium-oldalára, ahol részletes bontásban látható, hogy eddig mennyit adakozott. Ebből kiderül, hogy a különböző etnikai csoportok közti egyenlőségi törekvéseket szűk 587 millió dollárral (szűk 173 milliárd forinttal) támogatta, de jutott 46 millió dollár az LMBTQ-közösségek támogatására, 133 millió dollár pedig a nemek közti különbségek felszámolására. Ezen felül 399,5 milliót adakozott gazdasági mobilitási projekteknek, 55 milliót empátiával és a társadalom megosztottságával foglalkozó szervezeteknek, 72 millió dollárt költött a „funkcionális demokrácia” támogatására, 128,3 millió dollárt közegészségügyre, 130 milliót globális fejlesztési projektekre, míg 125 millió dollárt pedig a klímaváltozás elleni küzdelemre. 

Ehhez képest szomorú látni, hogy a világsajtóban a legtöbb helyen „Jeff Bezos exfelesége”-ként hivatkoznak MacKenzie Scottra, sőt, akad olyan cikk is, amelyben egyszer sem írták le a nevét. 

Reméljük, ez a jövőben változni fog és hamarosan az egész világ jobbna megismeri MacKenzie Scott nevét.

További cikkeink jótékonysággal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top