Szabadidő

Hollywoodi filmcsillag, aki apácazárdában kötött ki – Dolores Hart története

Grace Kellyhez hasonlították és játszott Elvis Presley oldalán. 1963-ban Dolores Hartnak látszólag mindene megvolt, amire fiatal lányok milliói vágytak világszerte. Ő mégis úgy döntött, otthagyja hollywoodi karrierjét és apáca lesz.

Dolores Hart 1938-ban született a feltörekvő színészek, Bert Hicks és Harriett Hicks első lányaként. Bár egy apáca után kapta a nevét, szülei nem voltak vallásosak. Apja 17, anyja 16 éves volt, amikor összeházasodtak. Bert Hicks a családját hátrahagyva Hollywoodba ment, hogy színészi álmait beteljesítse, így a kis Dolorest főként a nagyszülei nevelték Chicagóban.

Dolores Hart és Elvis Presely

Dolores Hart és Elvis Presley (Fotó: PARAMOUNT PICTURES / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP)

Dolorest egyházi iskolába járatták, csupán azért, mert az volt a legközelebb a lakáshoz. Ahogy később mondta, a „nagyszüleim aggódtak értem, nem akarták, hogy közlekedés közben elüsse egy autó”. Így esett, hogy 10 évesen Dolores elkezdte gyakorolni a katolikus vallást. Évekkel később, már apácaként azt mondta, hogy szó sem volt arról, hogy Isten már akkor megszólította volna, inkább csak szeretett volna ő is nasit kapni, ahogy minden áldozó gyerek. „Így fogtak meg. Csokival, tejjel és fánkkal” – nevetett a kezdetekről.

Még mielőtt Istennek ajánlotta volna életét, Dolorest elragadta egy másik szerelem. A film. Nagyapja egy helyi moziban dolgozott gépkezelőként, Dolores pedig számtalan délutánt töltött vele a vetítőben. Később azt mondta, minden filmes tudása, fortélya abból az időből származik, amikor naponta figyelte a nagy színészeket a vásznon.

A középiskola után Dolores édesanyjához költözött Los Angelesbe és azonnal el is kezdett castingokra járni. Harriett addigra elvált Dolores apjától és egy étteremtulajdonos felesége lett, lemondott saját színészi álmairól.

Fiatal, tehetséges lányát felvették a Marymoutn College-be, Dolores pedig ekkor vette fel a Hart művésznevet. 1957-ben kapott is egy kisebb, ám annál jelentősebb szerepet. Ő játszhatta Elvis Presley szerelmét a Loving you című filmben. „Azt hiszem, akkoriban egy filmes csók maximum 15 másodperc lehetett, a miénk pedig 40-ig tartott” – mesélte később.

Előadása nagy sikert aratott, már akkor az új Grace Kellynek hívták kivételes szépsége miatt, és egyik napról a másikra már castingra sem volt szüksége, őt keresték a filmesek. Két mozit is forgatott, mielőtt újra Elvis mellett játszott a King Creole-ban.

Dolores mindig is tagadta, hogy Elvissel a vásznon túl is szerették volna egymást. A színésznő a forgatás után nem sokkal megismerkedett Don Robinson üzletemberrel és a jegyese lett. Közben a Broadway is felfedezte magának és Tony-díjra is jelölték a The Pleasure of His Company című filmben nyújtott alakításáért. 1960-ban a kultikussá vált Where the Boys Are című filmben egy, az újonnan felfedezett szexualitásával küzdő fiatal lányt alakított, és ezt a szerepet követte két, teljesen más jellegű darab, ami végül fordulópont lett az életében.

Az Assisi Szent Ferenc életéről szóló filmben Assisi Szent Klára szerepét kapta, majd később a The Inspectorban Lisát, a holokauszttúlélő lányt játszotta. Később azt mondta, ez utóbbi szerepe volt az, amikor először elgondolkodott azon, hogy apáca lehetne.

Az Assisi forgatáskor megismerkedett XXIII. János pápával, akinek, mikor bemutatkozott azt mondta: Dolores Hart vagyok és Assisi Szent Klárát játszom. Mire az egyházfő azt válaszolta: „Nem, te vagy maga Klára.”

1963-ban, 24 évesen egyik napról a másikra felbontotta eljegyzését, visszaadta már elkészült menyasszonyi ruháját, és bejelentette, hogy otthagyja Hollywoodot és apácának áll. „Még a legjobb barátom, a lelkipásztor Doody atya is azt mondta, hogy megbolondultam. A nagynéném, aki apáca volt és akitől a nevemet kaptam, őrjöngött, mert imádta, hogy egy híres filmszínész unokahúga van.”

A filmes szerepe és hite mellett döntésében az is közrejátszott, hogy rendszeresen látogatott egy zárdát, a Regina Laudis Abbey-t Connecticutban, ahol elmondása szerint mindig békét érzett, és azt, hogy hazaért. „Minden alkalommal, amikor odamentem, majd elindultam, fájt a szívem, hogy el kell jönnöm. Szerettem ott.”

Többszöri fogadalma végül 1970-ben lett végleges, így lett Dolores Hartból Dolores Nővér. 2006-ban, 43 év után látogatott el újra Hollywoodba, hogy felhívja a figyelmet a perifériás neuropátiára, egy az agyon és a gerincvelőn kívüli idegeket érintő betegségre, amiben ő maga is szenved.

Dolores nem teljesen távolodott el a színészettől. A zárdában színjátszókört létesített, aminek célja az volt, hogy a drámán, színészeten keresztül mutasson utat a fiataloknak Krisztushoz.

Dolores Nővér számos könyvet írt és az életéről szóló, God Is The Bigger Elvis című dokumentumfilmet Oscar-díjra is jelölték.

Rendszeresen látogatják egykori barátai, színésztársai, akik nyugalmat, békét keresnek nála. „Egyszer egy színésznővel, Valerie-vel a mennyországról beszélgettünk, és azt kérdezte, hogy neki ez mit jelenthet, nem hívőként. Talán azt, hogy visszakapja a testét odafent? Erre azt mondtam neki, hogy ezt mondja az Úr. Mire azt válaszolta, hogy akkor szeretné a 18 éves kori melleit, a 33 éves kori derekát és a 36 éves kori fenekét. Azt mondtam neki, ha erre vágyik, ezt kérje. A hit azt tanítja neked, hogy kérd azt, amire szükséged van.”

(Kiemelt kép: PARAMOUNT PICTURES / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP)
 

Még több hollywoodi történet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top