nlc.hu
Szabadidő

Aki a szexjelenetekért felelős: ő az intimitás koordinátor

2021-ben már a jó szexhez is koreográfus kell

Ízlelgesd a szavakat: intimitás koordinátor. A szakma létezéséről 2018 előtt még hallani se lehetett, mostanra mégis mindenütt ott vannak: ők segédkeztek a Normális emberek fülledt erotikájú jeleneteinél, sőt a Bridgerton híres könyvtárjelenetén is dolgoztak. Ez egy alibimeló, vagy valóban szükség van rájuk?

Tonia Sina sokáig harcjelenetek koreográfusaként és kaszkadőrként dolgozott a filmiparban, és a forgatásokon vette észre, hogy igény lenne rá, hogy a szexjeleneteket is a harcjelenetekhez hasonlóan megkoreografálják, és a drámapedagógia elvégzése után ezt a szolgáltatást is elkezdte kínálni ügyfeleinek. Sokáig nem volt rá óriási kereslet, és elsősorban diákok vizsgafilmjeiben, esetleg színházi előadásoknál vették igénybe a munkáját. 2015-ben betársult mellé régi barátnője, a szintén kaszkadőr-koreográfus háttérrel bíró Alicia Rodis, akivel még a harcjelenetek forgatásairól ismerték egymást, és együtt megalapították az Intimacy Directors International nevű céget.

Az időzítés jobb nem is lehetett volna. 2017 őszén fény derült Harvey Weinstein mocskos dolgaira, a filmipar környékéről pedig egyre több mocskos sztori látott napvilágot. A #metoo mozgalom érkezésével világossá vált a stúdiók környékén, hogy nem mehet minden a régiben tovább. Legelőször az HBO kapcsolt, akik a pornóvilág kezdeteit bemutató sorozatuk, a Fülledt utcák második évadának forgatásán vették igénybe a szolgáltatásaikat, és az eredménnyel annyira elégedettek voltak, hogy minden HBO forgatáson kötelezővé tették az intimitás koordinátor jelenlétét, ahol sor kerülhet meztelenség vagy szexjelenet felvételére. A sorból pedig a többiek sem akartak kimaradni: jött a Netflix, a Hulu és szép lassan (vagy inkább elég gyorsan) minden streaming szolgáltatónál és filmstúdiónál arról egyeztettek, hogy kötelezővé tegyék az intimitás koordinátorok alkalmazását.

Az intimitás koordinátor jelenléte ma már megkerülhetetlen

Jelenet a Fülledt utcák című sorozatból (Fotó: HBO)

Szexjelenetek az intimitás koordinátorok előtt

A legtöbb filmrendező abból indul ki, hogy mivel a szexualitás univerzális, emberi dolog, amire szinte mindenki képes, és a felnőtt korú színészeknek már vannak ez irányú tapasztalatai, nem igényel különösebb felkészülést egy-egy ilyen jelenet felvétele. Sok forgatókönyvben a szeretkezést elintézik annyival, hogy „…és akkor szenvedélyesen szeretkeztek egymással a konyhapulton”, a többit pedig a rendezőre, az operatőrre, a színészekre és a vágóra bízzák. Mivel az intimitás és a meztelenkedés meglehetősen kényelmetlen és kellemetlen dolog, ha közben sok-sok ember veszi körbe azt, akinek ez a dolga, a legtöbb filmben megspórolták a próbákat, és általában a rendező és a színészek szóbeli egyeztetése után neki is álltak élesben a felvételnek, ahol általában olyan instrukciókat kellett követniük, mint a „csókoljátok állati szenvedéllyel egymást” és társaik.

Mivel úgy gondolták, hogy a jelenet sikere nagyban múlik azon, hogy a két szexelő szereplő között működjön a kémia, sokszor feladatként adták ki a színészeknek, hogy a felvétel napja előtt ismerkedjenek meg jobban egymással, beszélgessenek, esetleg menjenek el együtt vacsorázni. Az volt az alapelv, hogy két egymással jól kijövő ember között hihetőbb lesz a vágy és a szexjelenet is. Ezzel a régóta létező – persze nem mindenki, de a többség által követett – módszerrel szakított az intimitás koordinátorok megjelenése a szakmában.

Intimitás vadnyugat

Jelenleg nagyjából 50-60 intimitás koordinátor dolgozik (többségük táncos, kaszkadőr vagy kaszkadőr-koordinátor múlttal bír) az amerikai film- és sorozatiparban, többségük Los Angelesben, New Yorkban vagy Londonban lakik, és innen utazgatnak szerte a világban azokra a forgatási helyszínekre, ahol épp szükség van rájuk. Ne kerteljünk: a stúdióknak és a streaming szolgáltatóknak elsősorban azért van szüksége rájuk, hogy megelőzzék a csúnya forgatási történeteket a szexuálisan kizsákmányolt, magukat kínosan érző színészekről, akiknek olyan dolgokat kellett megtenniük a rendező utasítására, amiket kellemetlennek és megalázónak találtak, és emiatt nemcsak a filmnek/sorozatnak lenne szörnyű sajtója, hanem utólag még egy vagyonokba kerülő pert is akaszthatnának a producerek nyakába. Azonban amint alkalmaztak egy intimitás koordinátort, máris tudják a bíróságon lebegtetni a papírt arról, hogy ők mindent megtettek a biztonságos forgatás érdekében.

Az intimitás koordinátor jelenléte ma már megkerülhetetlen

Intimitás koordinátor a Normális emberek forgatásán (Fotó: Enda Bowe/BBC/Element Pictures/Hulu)

Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkájuk ne lehetne hasznos és ne volna értelme, de kétségtelen tény, hogy sok producer és rendező úgy tekint rájuk, mint valamiféle egészségügyi ellenőrre, aki a legjobb, ha nem sok vizet zavar, és csak akkor szól, ha valami baj van. Egy jól dolgozó, képzett intimitás koordinátor azonban ennél jóval többet jelent, és maga is sokat hozzá tud tenni egy produkcióhoz: segíti a munkát, nem pedig akadályozza azt. A nagy kérdés azonban az, ki számít manapság képzett intimitás koordinátornak? A szakma éppen csak létrejött, még nincsenek általános érvényű, mindenki által elismert lefektetett szabályok, és főképp az első évben szinte bárki bejöhetett az utcáról azt hangoztatva, hogy elvégzett valami hétvégi tanfolyamot, és ő intimitás koordinátor. Ebből kellemetlen helyzetek is adódtak. A Nagy Katalin – A kezdetek című Hulu sorozat alkotóinak visszaemlékezése szerint például az intimitás koordinátoruk a forgatás közben felugrott az ágyra, hogy megmutassa a színészeknek, hogyan párzanak a gorillák: az esetet végignézve több stábtag is úgy érezte, ha ő csinálna hasonlót, azonnal repülne a produkcióból.

Akik szeretik őket, és akik nem

A kezdeti sokk után kezd egyre inkább megtisztulni a szakma. Már akad egy-két olyan cég, melyek korábbi munkáival a stúdiók elégedettek voltak, a szexjelenetekre és meztelenkedésre vonatkozó útmutatóikat hasznosnak találták, így ha valaki elvégzett egy általuk szervezett szakmai tanfolyamot, már elegendő minőségi biztosítékot jelent ahhoz, hogy alkalmazzák az illetőt. A kezdeti zűrzavarból profitáló kóklerek szép lassan kiszorulnak a filmiparból. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenütt elfogadják a közreműködésüket. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók arról tanúskodnak, hogy a fiatalabb generációhoz tartozó rendezők előszeretettel veszik igénybe a munkájukat, mert érzik, hogy egyrészt nagy terhet vesznek le a vállukról, másrészt hasznosnak találják az ötleteiket a forgatáson. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az intimitás koordinátornak nem az a dolga, hogy kevesebb szexjelenet vagy meztelenség legyen a filmekben, és nem az ő dolga biztosítani, hogy a szexjelenetek minél konzervatívabb módon jelenjenek meg. Ők csak azért felelnek, hogy a felvétel biztonságos legyen, és egyetlen részt vevő színész se érezze magát kellemetlenül. Hogy ez valóban így van, kiválóan bizonyítja, hogy az olyan merész és sok esetben érzéki szexjelenetek tömkelegét bemutató sorozatok, mint a Tönkretehetlek, a Szexoktatás, a Normális emberek, a Bridgerton vagy a Nicole Kidman főszereplésével készült Tudhattad volna mind intimitás koordinátorok részvételével készültek.

A munkájukat többnyire a szakma nagy öregjei fogadják gyanakvással, az olyan filmesek, akik az évtizedek során hozzászoktak, hogy ők élet és halál urai egy forgatáson, és egy jelenetet úgy vesznek fel, ahogyan ők elképzelik, és abba lehetőleg senki ne szóljon bele. Ők csak szükséges rossznak tekintik az intimitás koordinátorok jelenlétét, és csak a legszükségesebb mértékben konzultálnak velük. A helyzetüket nehezíti, hogy a Covid-19 miatt hozott biztonsági szabályok amúgy is rendkívül körülményessé tették a forgatásokat, így sokan érzik úgy, hogy egy intimitás koordinátor csak egy extra púp a hátukon, aki szintúgy lassítja a forgatást, és ezáltal drágábbá teszi azt.  

A munka nagyrészt koreográfia

A végére hagytam a lényeget: hogyan dolgozik egy intimitás koordinátor? Még a forgatás előtt felkeresi a színészeket, hogy egyeztessen velük, és együtt átnézzék a forgatókönyv ilyen szempontból érdekes pontjait. Fontos előkészítési feladat, hogy minden meztelenséget vállaló vagy szexjelenetet forgató színésznek világosan jeleznie kell a határait: mi az, ami belefér nála, és mi az, ami már nem. Ehhez egy kérdőív is segítséget jelent, valamint azt is fontos megértetni velük, hogy bármikor nemet mondhatnak, ha úgy érzik, kellemetlen, megalázó helyzetbe kerültek, és nem akarják folytatni a munkát. Tudatosítani kell velük, hogy senki sem fogja azt gondolni róluk, hogy nehéz esetek, és ilyen esetben az intimitás koordinátor dolga, hogy megoldást találjon, alternatívákat vázoljon fel a rendezőnek és a színészeknek. Egy szakmában dolgozó például arról számolt be, hogy a Covid-helyzet miatt egy forgatáson a színész azzal állt elő, hogy aggodalmasnak tartja, hogy partnerét szájon csókolja, és ezután jött az ötlet, hogy hasonló hatást lehet elérni azzal is, ha intimen nyakon csókolja, és végül ezzel sikerült megmenteni a felvételt.

Az intimitás koordinátor jelenléte ma már megkerülhetetlen

Minden meztelenséget vállaló vagy szexjelenetet forgató színésznek világosan jeleznie kell a határait (Fotó: BBC/Element Pictures/Hulu)

Amikor sor kerül a forgatásra, és a rendező hagyja dolgozni az intimitás koordinátort, a fő dolga, hogy megfelelő koreográfiával álljon elő az intim jelenet felvételéhez, ahol minden mozdulat előre le lett egyeztetve, és nincsenek véletlen kellemetlen helyekre nyúlkálások. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a színészek táncmozdulatokat vagy éppen egy harcjelenet mozdulatait tanulnák meg részleteiben, minden apró mozdulatra odafigyelve. Ehhez persze kell gyakorlás és próba is, a produkciónak pedig időt és helyet kell biztosítania rá, hogy ne a kamerák előtt kelljen élesben szembesülniük azzal, mi vár rájuk. A próbák során lehet finomítani a jelenetet: a lényeg, hogy a színészek lehetőleg úgy érezzék magukat közben, mintha egy mozdulatsort gyakorolnának be, és nem mintha szexet imitálnának. Ezen felül az intimitás koordinátor feladata az is, hogy takarást biztosítson ott, ahol erre szükség van: mivel nemi szerveket nagyon kevés filmben mutatnak, ezért testszínű intim takarókkal többnyire élő Barbie és Ken babákat csinálnak a színészekből. Ha pedig valami kemény helyen (például padlón) folyik a felvétel, térd- vagy könyökvédőt is adnak, hogy amikor ez nem látható a képen, minél kevesebb kényelmetlenséggel járjon. Elsőre könnyen lehet nevetségesnek találni egy ilyen munkakör létezését, de az elmúlt évszázad forgatási botrányai bőven adnak indokot ahhoz, hogy az intimitás koordinátorok munkája nagyon is fontos, értelmes és hasznos legyen.

Olvass szexi filmekről és sorozatokról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top