nlc.hu
Szabadidő

Megszületett az uniós megállapodás az EU-s védettségi igazolványról

Az Európai Parlament megállapodott az uniós védettségi igazolványról

Az unió által elfogadott vakcinával oltottak kaphatják meg.

Épp időben, a nyári szabadságok előtt állapodott meg az Európai Parlament a koronavírussal kapcsolatos egységes védettségi igazolványról – írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint az igazolás elősegíti majd az uniós állampolgárok szabad mozgását, akár munkáról, akár nyaralásról van szó.

Az uniós védettségi igazolványon szerepel majd a tulajdonos által megkapott vakcinával kapcsolatos összes információ, vagy, hogy az illetőnek van-e érvényes covid-tesztje, illetve korábban átesett-e már a betegségen. Az uniós állampolgárok akkor válthatják kia z igazolványt, ha ebből a háromból valamelyik feltételnek megfelelnek.

Megállapodot az Európai Unió az egységes védettségi igazolványról

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az igazolványt azok is kérelmezhetik majd, akik egyelőre még csak egy dózist kaptak meg valamelyik vakcinából, de az EU csak azokat a védőoltásokat fogadja el, amelyeket jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Jelenleg ebbe a körbe a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, valamint a Janssen, a Johnson & Johnson egydózisos vakcinája tartozik.

A dokumentum hiavatlos neve EU Digital Covid certificate (korábbi nevén Digital green certificate), arról egyelőre nincs információ, hogy magyarul mi lesz a pontos megnevezése.

Az Európai Bizottság március közepén terjesztette be az uniós védettségi igazolvány tervét, amely azt követően pedig rekordsebességgel ment végig az európai törvényhozáson.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top