nlc.hu
Szabadidő

Strandok Cipruson

Nyaralás 2021: Ciprusi strandok, ahol az egész család jól érezheti magát

Ingyenesek, tiszták és nemcsak napozásra és pancsolásra alkalmasak - íme őt strand a Földközi-tenger egyik legnagyobb szigetéről.

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete egyike a népszerű nyaralóhelyeknek, ahol viszont nemcsak napsütés és tengerpart várja az odalátogatókat, és ahova szezonon kívül is érdemes ellátogatni. Talán nem lep meg senkit, Ciprus gazdasága nagyban támaszkodik a turizmusra, ezért is hozták meg a döntést, hogy 2021. május 10-től nem kell karanténba vonulniuk az ide érkező külföldieknek, ha negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek vagy be vannak oltva, vagyis a két dózisú vakcinákból megkapták mindkét adagot, az egyadagos védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás, és igen, ők a Szputnyikot is elfogadják.

Fontos tudnivalók

  • Cipruson az ún. ¨traffic-light¨ rendszer van érvényben, és szín szerint kategorizálják az országokat a Ciprusra történő beutazás szempontjából. Magyarország jelenleg vörössel jelölt, ami azt jelenti, hogy szükség van az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolásra, valamint PCR teszt elvégzésére érkezéskor, de a fenti enyhítések miatt ez csak a nem beoltott turistákra. vonatkozik. 12 éves kor alatt nincs tesztelési kötelezettség.
  • Minden beutazónak az indulást megelőző 24 órában ki kell töltenie online a Cyprus Flight Passt, ezzel lehet csak szabadon közlekedni a a Ciprusi Köztársaság területén. Azok, akiket beoltottak, ide tölthetik fel a vakcinációt igazoló védettségi igazolványfotóját kell feltölteni, de az igazolványon kívül az oltások felvételét követően kapott igazolást is magunkkal kell vinni az útra. Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.
  • Az érkező utasok körében a ciprusi hatóságok szúrópróbaszerűen COVID-19 tesztet végeztethetnek, de ennek költsége az államot terheli. 
  • A járványügyi helyzet miatt érvényben lévő aktuális szabályokról a Magyar Konzuli Szolgálat honlapján lehet tájékozódni.

Akárcsak Horvátországnak Ciprusnak is összesen 66 kék zászlós strandja van. Mit jelent ez? A Kék zászló (Blue Flag) program egy nemzetközi minőségbiztosítási rendszer, és számos kritériumnak kell megfelelnie azoknak a strandoknak, amelyek ilyen besorolást kapnak, számít például a vízminőség is, de az is, hogy mennyire rendezett és tiszta a környezet, mennyire figyelnek oda a környezetvédelemre, milyen szolgáltatások vannak. Ezek közül a strandok közül válogattunk ki öt olyan helyszínt, ahova gyerekekkel is érdemes ellátogatni.

Korall-öböl (Coral Bay), Páfosz régió

Mindössze 11 kilométerre található Páfosz városától, és nemcsak autóval, de busszal és kerékpárral is megközelíthető. A 600 méteres, fehér homokos partszakaszt a szárazföld felül hegyek zárják körül, a víz fokozatosan mélyül, így kisgyerekes családok számára is jó választás lehet. A jól kiépített strandon sportolásra is van lehetőség, ahogyan napernyők és napágyak bérlésére is, és nem kell messzi mennie annak, aki egy kis frissítőre vágyik. Ha a strandolás helyett egy kis városnézésre támadna a családnak kedve, az Aphrodité városaként is emlegetett Páfosznak több nevezetessége is van, például a középkori erőd, egy régészeti park, illetve királysírok és katakombák is.

Korall-öböl, Ciprus

Korall-öböl, Ciprus (Fotó: Gierth/ullstein bild via Getty Images)

Dasoudi, Limassol régió

A kék zászlóval kitüntetett Dasoudi strand egy kilométer hosszú, és csodás liget veszi körül, vagyis aki nem szeretne túl sokat időzni a napon, be is húzódhat megpihenni a fák oltalmazó árnyékába. Ez is egy plusz pont lehet azok számára, akik gyermekekkel utaznak, ahogyan az is, hogy a víz a parttól néhány méterre viszonylag sekély, a mélységre a sziklák közelében viszont már ügyelni kell. A parttól távolodva két mesterséges zátony található, amelyek a búvárok kedvelt célpontjai. Ahogyan számos strandon, itt is vízimentők vigyáznak a strandolókra.

Finikoudes (Phinikoudes), Lárnaka régió

A McKenzie strand mellett ez Lárnaka város másik kék zászlós fürdőhelye, és Dél-Ciprus egyik leghíresebb strandjának számít. A város szíve közvetlenül a strand mögött található, és a parttól egy sugárút választja el. Aki akar, természetesen itt is bérelhet napozóágyakat és napernyőket, de számos vízi sportolási lehetőség van, ha valaki egy jót szeretne enni, ahhoz sem kell messze mennie, és még egy kisebb vidámpark is van a közelben  játékteremmel. A finom, szürke homokos strand körülbelül fél kilométer hosszú, és a víz elég biztonságos ahhoz, hogy a kicsik is nyugodtan pancsolhassanak benne.

Finikoudes, Lárnaka, Ciprus,

Finikoudes, Lárnaka Ciprus (Fotó: Wikimedia Commons)

Makronissos, Famagusta régió

Nem összekeverendő a görög Markroniszos szigettel, ez a strand 5 kilométerre található Agia Napa központjától, és különlegessége, hogy három öböl alkotja, a délnyugati rész pedig a NATURA 2000 hálózat különleges védett területéhez tartozik. Az aranyszínű homokos part kristálytiszta, lassan mélyülő vízzel ideális családok számára, hiszen kellően biztonságos, aki pedig egy kis izgalomra vágyik, itt is különböző sportokat űzhet a vízisítől a búvárkodásig. Sétával elérhető több másik strand akár kelet felé, akár nyugat felé indulunk el, és tényleg csupán pár percre van a makronissosi nekropolisz, ahol több ókori sírt tártak fel.

Makronissos strand, Ciprus

Makronissos strand, Ciprus (Fotó: Athanasios Gioumpasis/Getty Images)

Füge-fa öböl (Fig Tree Bay), Lárnaka régió

Protaras legkedveltebb fürdőzőhelyét, ami nevét több tucat fügefáról kapta, melyek itt nőnek, a TripAdvisor 2011-ben Európa harmadik legjobb strandjának nyilvánította, 2019-ben a Big 7 Travel szerint ez a világ harmadik legjobb strandja a világon. Nyilván ennek megfelelően látogatott is, ezt nem árt figyelembe venni. Mint sok ciprusi strandon, itt is ingyenes a belépés a nagyközönség számára, míg az ágy- és napernyőbérlés fizetős. Egy önkormányzati parkoló biztosítja a parkolást rövid sétával. A homokos strand 500 méter hosszan húzódik, és van egy lakatlan szigetecske, amelyet a sekély vízben úszva könnyen elérhetünk. A helyszínen olyan vízi sportok közül lehet választani, mint a vízisí, a szörfözés és vízi ejtőernyőzés.

Fügefa-öböl, Ciprus

Fügefa-öböl, Ciprus (Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images)

Hurrá, nyaralunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top