nlc.hu
Szabadidő

70 éves lett Lynda Carter, az igazi Wonder Woman

70 éves lett az igazi Wonder Woman, akit alig ismerünk

Lynda Carter főleg a tengeren úlon ismert, de igazán megérdemli, hogy a szülinapján mi is megemlékezzünk róla.

A szuperhősnők figurái sokáig háttérbe voltak szorítva a képregények világában, és egészen 2017-ig kellett várni, hogy a rengeteg Batman-, Superman-, vagy épp Pókember-film mellett önálló filmet kapjon Wonder Woman, aki pedig legalább annyira fontos oszlopa a DC Comics univerzumának, mint Bruce Wayne vagy Clark Kent. Ebben a filmben azonban már Hollywood egyik jelenlegi legfelkapottabb sztárja, az izraeli Gal Gadot alakította Diana Prince szerepét, így arra gondoltunk, egy picit bemutatjuk a figurát világszerte ismertté tévő színészt, különösen, hogy Lynda Carter épp ma, július 24-én ünnepli 70. szülinapját.

A Wonder Woman sorozatot nálunk sosem lehetett látni, mivel az 1975 és 1979 között futott az ABC, később pedig a CBS tévécsatornákon. A negyvenes generáció tagjai még talán emlékeznek a kilencvenes években a német műholdas csatornák egyikén futó Batman tévésorozatra, amelyben Adam West keltette életre a „pizsamás Batmant” – ennek volt a párja az egy évtizeddel később vetített Wonder Woman.

Ötévesen kezdte, 16 évesen már Las Vegasban lépett fel

A sorozat főszerepét az akkor 24 éves Lynda Carter, teljes nevén Lynda Jean Cordova Carter kapta, aki már ötévesen megismerkedhetett a tévézés világával, amikor Just Us nevű gyerekegyüttesével fellépett a Lew King’s Talent Show című tehetségkutatóban. Már ekkor felfigyeltek a lányra, aki 16 éves korában két unokatestvérével megalapította a The Relatives nevű formációt, amellyel három hónapig a Las Vegas-i Sahara Hotel and Casino bárjában zenéltek, ők voltak a nyitószám. Mivel azonban Carter akkor még fiatalkorú volt, ezért a konyhán keresztül kellett besurrannia a fellépésekre.

„A férjem egyszer megkérdezte anyámtól, hogy mégis hogy a fenébe engedhette meg, hogy a 17 éves lánya egy rakás zenésszel turnézni induljon” – emlékezett vissza Carter egy 2018-as New York Times interjúban. „Amire anyám azt mondta: már elnézést, de megpróbáltad már Lyndát lebeszélni valamiről, amit elhatározott?”

Később az Arizona State University hallgatója volt, ahol évfolyamtársai őt szavazták meg a legtehetségesebb diáknak. Ennek ellenére 19 éves korában otthagyta az intézményt, hogy inkább a zenei karrierjére koncentráljon. 1970-ben a The Garfin Gathering nevű együttessel turnézta körbe az USA nyugati államait, egyik első fellépésükön, egy San Francisco-i szállodában még annyira új volt az épület, hogy az együttesnek job híján a mélygarázsban kellett fellépnie. Carter végül 1972-ben otthagyta az együttest, hogy belekóstolhasson a színészkedésbe.

Miss World USA 1972-től Wonder Womanig

70 éves lett Lynda Carter, az igazi Wonder Woman

Miss Indiana és versenyzőtársa, Lynda Carter, az 1972-es Miss World-ön, a Royal Albert Hall-ban (Fotó: Walt Disney Television via Getty Images)

Ugyanebben az évben szülőállamában, Arizonában megnyert egy szépségversenyt és meg sem állt a Miss World USA 1972 cím elnyeréséig. Szépségkirálynőként a Miss World 1972 mezőnyében képviselte a hazáját, ahol bekerült a legjobb 15 közé. Ezalatt, rövid úton meg is utálta a szépséversenyek nőket tárgyiasító világát, ezért visszatért az énekléshez, miközben már buzgón tanulta a színész szakmát, több New York-i színiiskolának is növendéke volt. Első szerepét a Nakia című krimisorozat egyik epizódjában játszotta, később több hasonló műsorban is szerepelt, köztük például a hazánkban is népszerű Starsky & Hutch-ban.

A nagy áttörésre ezután került sor. Lynda Carter meghallgatásról meghallgatásra járt Los Angelesben és már épp kezdett elfogyni a pénze, amit a turnézással keresett. Már majdnem lemondott az álmáról és készült hazatérni Arizonába, amikor a menedzsere felhívta, hogy megkapta a Wonder Woman sorozat főszerepét. Bár Wonder Woman figurája hazánkban kevésbé ismert, a róla szóló, 1941-ben indult képregény rendkívül népszerű volt az amerikai közönség körében – kitalálójáról, William Moulton Marstonról szóló kapcsolódó cikkünket ezúton is ajánljuk az olvasó figyelmébe.

Akárcsak az említett, Adam West-féle Batman, ez a széria is három évadot élt meg, Carter alakítását azonban a kritikusok és a rajongók egyaránt imádták, nem csoda, hogy a mai napig ezzel a karakterrel azonosítják. Más kérdés, hogy ő azért annyira nem volt oda ezért a hírnévért, amelynek egy részét a sokat mutató jelmeznek is köszönhette – talán nem véletlen, hogy 1978-ban a világ leggyönyörűbb nőjének választották.

„Sosem gondoltam volna, hogy a testemet ábrázoló fotókat majd kiszögelik a férfi zuhanyzókban” – nyilatkozta akkor az Us című magazinnak. „Gyűlölöm, hogy a férfiak engem néznek, miközben azt gondolják, amit gondolnak. Én pedig tudom mit gondolnak, mert megírják és elmondják.”

Alakítását azonban nem csak a testhez simuló jelmez, hanem az őszinte és hétköznapi alakítás miatt is a szívükbe zárták a nézők, ráadásul nem csak a férfiak.

„A nők nagyon féltékenyek lesznek rád – ezt a figyelmeztetést kaptam a producereimtől” – mondta egy 2017-es interjúban. „Én erre azt mondtam: kizárt dolog, mert nem úgy alakítom Wonder Womant. Azt akarom, hogy a nők olyanok akarjanak lenni, mint én vagy a legjobb barátaim akarjanak lenni. Van valami ebben a karakterben, ha úgy tettem, mintha ő lennék, mindig úgy éreztem, hogy repülni tudnék.”

70 éves lett Lynda Carter, az igazi Wonder Woman

Lynda Carter és édesanyja Juanita, a Miss World-ön, 1972. (Fotó: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Carter alakítását a legtöbb kritikus mélyen emberinek találta, és ő maga szerint is ez volt az egyik titka Wonder Woman sikerének. Ahogy egy 2009-ben adott interjúban fogalmazott: „az emberek gyakran elfelejtik, hogy a sorozat nagy részében Diana Prince-t, Wonder Woman alteregóját alakítottam, ez tette lehetővé, hogy a nézők igazán megértsék a karakteremet.” A népszerűség meg is hozta az eredményét: 1985-ben a DC Comics fogadást adott a cég 50 éves jubileuma alkalmából, amelynek egyik díszvendége Carter volt – a színész be is került a 50 Who Made DC Great című különleges albumba is, amelyet ebből az alkalomból adtak ki.

A nyolcvanas évektől a családjának élt

A Wonder Woman sorozat 1979-ben véget ért, Lynda Carter karrierje ekkor járt a csúcson. Neki azonban épp ekkortájt romlott meg a házassága és 1982-ben el is vált első férjétől és első menedzserétől, Ron Samuelstől, majd két évvel később hozzáment Robert A. Altman washingtoni ügyvédhez, akivel két közös gyerekük született, James és Jessica Altman. Érdekesség, hogy Altman a kilencvenes évek végén megalapította a ZeniMax Media nevű céget, amely többek között a világ egyik legnagyobb videojátékfejlesztőjének, a Bethesda Softworksnek volt a tulajdonosa, egészen idén februárban bekövetkezett haláláig.

70 éves lett Lynda Carter, az igazi Wonder Woman

Fotó: GAB Archive/Redferns

Lynda Carternek ekkorra már eléggé elege lett Hollywood magamutogató és felszínes világából, ezért az álomgyárat hátrahagyva az amerikai fővárosba költözött, és amíg férje jogi csatáit vívta a washingtoni bíróságokon, ő inkább a gyerekeivel volt elfoglalva. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen felhagyott volna a színészkedéssel és az énekléssel, de ez a magyarázat rá, hogy egy egész kontinens imádata ellenére miért nem vált belőle nagyobb tévés vagy mozisztár ebben az időszakban. Főleg epizódszerepeket és tévés filmszerepeket kapott, egyik sem lett különösebben nagy siker.

Lynda Carter elsőszámú szerelme ugyanis az éneklés volt: a hetvenes évek végén adta ki Portrait című albumát, emellett pedig számos tévéműsor stáblistáján tűnt fel a neve dalszerzőként és zenei vendégszereplőként. A Wonder Woman utolsó évadának egyik epizódjában, az Amazon Hot Wax-ben két dalt is elénekelt. A nyolcvanas években pedig egy sor zenés felkérést kapott, különféle tévéműsorokban.

A kilencvenes évek elején folytatta zenei munkásságát, amikor megalapította a Potomac Productions nevet viselő produkciós cégét. Ezzel párhuzamosan elkezdte többet kamatoztatni a hangját, szinkronszínészként és hangoskönyvek narrátoraként is dolgozott.

A legszuperebb szuperhős betör a videojátékok világába

A kétezres években aztán ismét elkezdett a filmezés világa felé kacsintgatni, különösen, hogy az FX és SyFy kábelcsatornáknak köszönhetően Wonder Woman újra bekerült a köztudatba. Ebből kifolyólag 2004-ben elnyerte a “Superest Superhero” elismerést és a TV Land Awards díjátadón is elismerték a munkásságát.

2001-ben a Super Troopers című filmben kapott szerepet, mivel a rendező kifejezetten őt szerette volna felkérni az egyik figura megformálására. Egy évvel később a mozivászonra is visszatérhetett a Hazárd megye lordjai című akciókomédiában. Közben a színpadi színészet világába is elkalandozott, 2005-ben a londoni West End egyik színpadán lépett fel a Chicago című musicalben. Két évvel később zenés kabaréshowjával turnézta körbe az Egyesült Államokat, majd 2009-ben újra stúdióba vonult. Annak az évnek a júniusában kiadott, At Last című második albuma a tízedik helyet érte el a Billboard jazz-slágerlistáján. Ezt 2011-ben harmadik, Crazy Little Things című albuma követte, amelyen country és popdalokat énekel.

Ahogy korábban említettük, Carter férje, Robert Altman ekkor már a ZeniMax Media elnökeként az egyik legsikeresebb videojáték-fejlesztő cég, a Bethesda Softworks felett is gyakorolta az irányítást, valószínűleg ez komoly szerepet játszott abban, hogy a színész ezen a területen is dolgozni kezdett. 2002-ben a The Elder Scrolls szerepjáték-sorozathoz kölcsönözte először a hangját, ez a mai napig az egyik legsikeresebb játéksorozat, a 2011-es The Elder Scrolls V: Skyrim a mai napig a legkedveltebb játékok egyike közé tartozik. Szintén a Bethesda fejlesztette a nagysikerű posztapokaliptikus Fallout-szériát, amelynek legutóbbi, Fallout 4 című részében az egyik szereplő – a bárénekesnő Magnolia – is Lynda Carter hangján szólal meg. Az énekesnő több dalt is felénekelt a játékhoz, amelyek azonban önállóan is megállnák a helyüket egy képzeletbeli füstös bárban. A kétségtelenül a legjobban sikerült Good Neighbor című számot jelölték is a videojátékok Oscar-díjait odaítélő National Academy of Video Game Trade Reviewers (NAVGTR) legjobb eredeti vagy adaptált zene kategóriájában. 2018-ban ismét visszatért a stúdióba, negyedik albuma, a Red, Rock n’ Blues felvételeire, amelyen két szám erejéig lánya, Jessica Altman is vokálozik. Az azóta eltelt időben pedig szinte folyamatosan turnézott az Egyesült Államokban.

Mint látható, Lynda Carter élete és karrierje sokkal sokszínűbb, mint egyetlen tévés szereplése, amely alapján a világon a legtöbben ismerik. Wonder Woman figurájának azonban kétségtelenül ő adott szerethető emberi arcot, nem véletlen, hogy 2016 október 21-én ő is ott lehetett az ENSZ épületében, a jelenlegi Wonder Woman Gal Gadot, és a mozifilmeket jegyző Patty Jenkins rendező társaságában, amikor a világszervezet Wonder Womant tiszteletbeli nagykövetévé választotta. Igaz, később az ENSZ dolgozói petíciót írtak Ban Ki-moon akkori ENSZ-főtitkárnak, hogy a figura nem felel meg a szervezet elveinek, mivel kulturálisan nem elég sokszínű, emellett a nők tárgyiasításához is hozzájárul, így végül még annak az évnek a végén meg is fosztották a nagyköveti címtől.

Ez azonban nem zavarta Lynda Cartert, aki 2017-ben a Supergirl című sorozat második évadában játszott komolyabb szerepet, majd később csatlakozott a Wonder Woman 1984 stábjához, a filmben ugyanis egy rövidebb vendégszerepet kapott a rendezőtől. Eredetileg erre már az első filmben sor került volna, azonban a forgatás csúszása miatt Carter végül nem tudott a kamerák elé állni.

70 éves lett Lynda Carter, az igazi Wonder Woman

Lynda Carter csillagot kapott a Hollywood-i Hírességek Sétányán, 2018-ban (Fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

A mai napig rendkívül tevékeny színész-énekes elkötelezett aktivistaként is dolgozik. Többek között támogatója a Susan G. Komen mellrák elleni alapítványnak, síkra száll a nők abortuszhoz való jogaiért, és hangos támogatója az LMBTQ+ közösség egyenlőségének: 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban ceremóniamestereként, úgynevezett Grand Marshalként vett részt több Pride-eseményen is.

Emellett őszintén beszél egykori alkoholizmusáról, amelytől 1998-ban tudott megszabadulni. 2016-ban például elmondta, milyen hálás azóta elhunyt férjének, amiért időben közbelépett, de azt is elmondta, mennyire fontos volt, hogy elfogadja, milyen tehetetlen az alkoholizmussal szemben.

„18 évvel a gyógyulásom után is minden nap hálával gondolok azokra, akik segítettek” – mondta akkor egy interjú során. „Örökké hálás vagyok a családomnak és a barátaimnak, akik mellettem álltak és akik segítettek a gyógyulásban.”

Az első és igazi Wonder Womannek, Lynda Carternek ezúton kívánunk boldog születésnapot!

Még több film és sorozat az nlc-n:

  • Az előzményfilm mellé sorozat is készül a Grease-hez
  • Angela Lansbury: ilyen szép volt fiatalon a Gyilkos sorok színésznője, aki ma már 95 éves
  • A Netflix legnagyobb attrakciója egy méretes pénisz: megnéztük a Vágyak/Valóságot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top