nlc.hu
Sztárok

Angela Lansbury 95 évesen is aktív

Angela Lansbury: ilyen szép volt fiatalon a Gyilkos sorok színésznője, aki ma már 95 éves

Biztosra vesszük, hogy ha meghallod a Gyilkos sorok főcímdalát, már előtted is a kép, ahogy Jessica Flecher, azaz Angela Lansbury átszellemülten írja a regényét az írógépén. A színésznő közel a százhoz is aktív!

Angela Lansbury és a Gyilkos sorok megtestesíti mindazt, amiért imádjuk az angol krimiket: elegáns, csavaros, elmés, egyszerűen megunhatatlan. Lansbury azonban nem tipikus sorozatszínész: a kedvenc krimisorozatunk előtt is sikeres és ismert volt már.

Eladólányból a legkeresettebb színésznő lett

A többszörös Tony-díjas és Golden Globe-díjas Angela Lansbury Londonban született színész-politikus családba. Édesapja korai halála után a család a II. világháború idején Kanadába, majd az USA-ba emigrált. Fiatal lányként Lansbury egy Los Angeles-i áruházban dolgozott, édesanyja pedig rendszeresen szervezett összejöveteleket otthonukban a környékbeli brit művészek számára. Egy ilyen partyn ismerte meg Mel Ballerinót, aki kiválasztotta az Ingrid Bergman főszereplésével készült 1944-es Gázláng című film szolgálólány szerepére. A George Cukor rendezte film volt a fiatal színésznő első szerepe, és hatalmas siker lett: Lansburyt pedig a Legjobb női mellékszereplő Oscar-díjára jelölték.

Angela Lansbury a Gázlángban
Megnézem
Összes kép (5)

Később A mandzsúriai jelölt és a Halál a Níluson című filmekben is emlékezetes alakítást nyújtott, valamint több Agatha Christie-filmadaptációban is szerepelt, mint Miss Marple. 39 éves korától a Broadway színpadán és a londoni West Endben is rendszeresen játszott. A színésznő kifejezetten keresett és népszerű volt a 60-as években, amikor a Mame című darabban játszott: a musical akkora siker lett, hogy annak egyik betétdalából kislemez is készült, és a mai napig játsszák a rádiók a karácsonyi időszakban.

Az évek során Lansbury nemcsak színházakban és mozifilmekben szerepelt, hanem olyan Disney-mesefilmekben is szinkronizált, mint A szépség és a szörnyeteg vagy az Anasztázia. Kétségtelen, hogy az igazán nagy sikert az írónő és hobbidetektív Jessica Flecher karaktere hozta meg a számára. Az 1984-től induló sorozat 12 éven át volt a képernyőn, és azokat is a televízió elé ültette, akik addig nem különösebben rajongtak a detektívtörténetekért. A sorozatnak köszönhetően Lansbury lett az egyik legjobban fizetett színésznő a világon, majd, 1991-ben a Gyilkos sorok tulajdonjogát is átvette, és nemcsak főszereplő, hanem vezető producer is lett. A Gyilkos sorok akkora siker lett itthon is, hogy azóta is fel-feltűnik valamelyik csatorna műsorán – jelenleg a Story4-en nosztalgiázhatunk.

Angela Lansbury akkor és most

A színésznő a Gyilkos sorok sorozat idején és 2019-ben
(Fotó: CBS/Getty Images és Frazer Harrison/Getty Images for AFI)

A színésznőre többször osztottak olyan szerepeket, amik nála idősebb karakterek voltak, alakításai pedig nemcsak a nézők, hanem a kritikusok tetszését is elnyerték. Az Oscar-díjra jelölt brit színésznőt még II. Erzsébet is elismerte: és már neki is jár a „Dame” megszólítás.  A Sky Newsnak akkor ezt mondta:

„Hatalmas elismerés ez számomra, ráadásul, hogy éppen ilyen körülmények között találkozhattam a királynővel, az több, mint amit valaha is kívánhattam volna. Ha listát vezetnék azokról a dolgokról, amikre a legbüszkébb vagyok, ez az elsők között lenne.”

 Az USA-ban is azon művészek között tartották és tartják számon, akik az amerikai popkultúra meghatározó szereplői. Ennek nyomán 2000-ben meghívást kapott Washingtonba, a Fehér Házba, ahol Madeleine Albright, az akkori amerikai külügyminiszter rendezett díjátadó ünnepséget: Clint Eastwood, Chuck Berry, Mikhail Baryshnikov és Placido Domingo mellett Lansbury is a Kennedy Center Honorees díjazottjai között volt. 

Angela Lansbury és II. Erzsébet királynő
Megnézem
Összes kép (5)

Angela Lansbury sosem gondolt a korára

Lansbury magánélete pont olyan, amilyet egy angol hölgyről gondolnánk. Soha nem szerepelt az újságok címlapján botrányos szalagcímekkel, még akkor sem, amikor 20 évesen férjhez ment Richard Cromwell színészhez, azonban a férfi biszexualitása miatt a frigy csak 11 hónapig tartott. A válást a lehető legnagyobb egyetértésben bonyolították le, a barátságuk pedig fent maradt.

A színésznő 1949-ben Peter Shaw-val kötötte össze az életét, nem kevesebb, mint 54 évre – egészen Shaw haláláig. Két gyermekük született: Anthony Peter Shaw 1952-ben, majd rá egy évre Deirdre Angela Shaw. 1954-ben a férfi megkapta előző házasságából született fia, David Shaw felügyeleti jogát, így mozaikcsaládként élték az életüket, és nevelték gyerekeiket.

Angela Lansbury családja
Megnézem
Összes kép (5)

Kedvenc hobbi nyomozónőnk megjelenésére még mindig a báj és az elegancia a jellemző. A Mirrornak elmondta, hogy a mai napi sok dolog iránt érdeklődik a színészet mellett: sok időt tölt az unokáival, a szeret főzni és vezetni. A karrierjéről így nyilatkozott a lapnak:

„Szerencsés vagyok, hogy olyan életet tudhatok a magaménak, amiben mindig azt tehettem, amit a legjobban szerettem – színészkedhettem, és nagyszerű közönséget szórakoztathattam az egész világon.”

A színésznő Kaliforniában él, és elmondása szerint fiatalos kinézetének egyik titka az, hogy soha nem törődött igazán a korával. 3 éve forgatott utoljára: 2018-ban a Buttons című filmben Rose-t alakította. Az IMDb adatlapja szerint azonban nem ez volt az utolsó szerepe: a The Adventures of Buddy Thunder című családi drámában fog játszani.

Tudj meg még többet kedvenc sorozatsztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top