nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Survivor új évadáról

Sztárokkal akartak erősíteni, de az új Survivort nem ez menti meg

„Ők a celebek? Gáspár Evelinen kívül nem ismerek közülük senkit” – hangzik el a Survivor első adásában az egyik civil szereplő szájából, és ennél a mondatnál semmi sem mutatja meg jobban, mennyire bajban vannak a magyar kertévék, ha hírességeket akarnak prezentálni. Kritika a Survivor első adásáról.

Civilek és celebek harcát mutatja be a Survivor legújabb évada, és pont az benne a legviccesebb, hogy ez mennyire nem számít. Celebeknek ugyanis sikerült olyan embereket beválogatni, akiknek többségét az ország nagy része nem ismeri, talán csak a Kabát Peti, Járai Máté és Gáspár Evelin trió az, akiket tényleg hírességnek lehet nevezni, de persze az mindig relatív, hogy ki kit ismer a tévéből. Azt, hogy mennyire elmosódott a határ a kettő között, jól mutatja, hogy míg a Házasodna a gazda Zsolt gazdája a celebek között kapott helyet, addig a Love Island Zsófija (aki annak idején meg is nyerte a műsort) a civilek csapatát erősítette. Mindkettő egy realityben szerepelt, de az RTL Klub szerint az egyikük valamiért hírességnek számít, a másik meg nem. Fogalmam sincs, hol ebben a logika. Egyébként maga a csatorna is tisztában van azzal, hogy nem sikerült egy A-listás celebcsapatot összehozniuk, amit jól jelez, hogy benne hagyták az adásban azt, amikor a civilek csapata meglátja a celebeket, és rácsodálkoznak, hogy alig van köztük olyan, akit felismernek. Úgy fest, a celebségnek amúgy is csak a műsor legelején lesz némi jelentősége, ugyanis a civil csapat az elején kissé lenézte celebéket, és erre az első adás alapján jól rá is fáztak.

A hibátlan casting

Rosszabb lesz attól a Survivor, hogy nem A-kategóriás hírességeket látunk szenvedni egy dominikai szigeten? Az első adás alapján aligha. A híresség-faktort leszámítva ugyanis úgy tűnik, az RTL Klubnál a castingosok alaposan megdolgoztak a pénzükért, mert sikerült olyan csapatokat összehozniuk, ahol izgalmas a dinamika, és már az első adás azt bizonyította számomra, hogy itt rengeteg összefeszülés, klikkesedés és taktikázás várható. Ahogy Kabát Peti az egyik villáminterjújában elmondta: ha látja, hogy más taktikázik, az lesz az ő taktikája, hogy ő is taktikázik.

A szereposztást első ránézésre az teszi igazán izgalmassá, hogy kissé kiforgatja a nemi szerepeket és sztereotípiákat. Például Tibor, a sokat látott ötvenes, kopasz figura rögtön vezető szerepre próbál törni a civilek között, miközben a képességei látványosan hiányoznak ehhez, pusztán az életkorával, a fizikai erejével, az agresszivitásával és a nemével próbálja elérni a többiek feletti főnökösködést. Szemben áll vele a nála jóval kifinomultabb módszerekkel dolgozó Zsófi, akinek láthatóan sokkal jobb vezető képességei lennének, de Tibor nem hagyja őt kibontakozni. De fel lehet hozni példaként a celebek csapatát is, ahol a Barátok közt Nagy Alexandrája láthatóan kiváló képességekkel gyújt tüzet és épít otthont, sokkal ügyesebben, mint a legtöbb férfi csapattársa (a műfajban verhetetlen Zsolt gazda kivételével). Egyetlen adás tökéletesen megmutatja a mai magyar társadalom működését (különösen a civilek csapatában), ahol sokszor a nők lennének az alkalmasabbak vezetőnek, de a férfiak agresszióval és izomból próbálják elérni, hogy ez a szerep az övék maradhasson.

Egy durva baleset

Az első adás gyenge pontját egyértelműen a versenyzés jelentette, amikor a két csapat azért küzdött meg egymással, hogy kinek jussanak jobb tábori körülmények. Az óceán partján, sőt az óceánba nyúlva felállított pálya valóban látványos volt, ahogy maga az ügyességi és erőnléti játékkal sem volt különösebb baj, csakhogy Palik Lászlóék a konkurens csatorna Exatlonjában az elmúlt években annyira kimaxolták a hasonló versenyeket, hogy mára kissé unalmassá és elkoptatottá váltak. Szerencsére azonban itt a műsoridő jelentős részét nem ez teszi ki, de ha nem történik egy drasztikus baleset rögtön az elején, ez a szakasz gyorsan unalomba fulladt volna. Szörnyű ezt mondani, de a műsornak jót tett a vívóedző Tamás nagyon korán bekövetkezett, brutális csuklótörése, hiszen így rögtön egy emberi drámával rántott be bennünket a produkció a sok, ekkor még ismeretlen játékos közé. Ez egyből éreztette velünk, hogy itt bizony nem csak ugrálásról és futkározásról van szó, hanem bármikor bekövetkezhet egy – akár – súlyosabb sérülés, és a szereplőket is emlékeztette arra, hogy ez nemcsak könnyed játszadozás. Azonban azt nem várhatjuk – gonosz is lenne tőlünk – , hogy minden adásban legyen egy ilyen vis maior helyzet, így azonban a versenyek maradhatnak az idei Survivor legkevésbé érdekes jelenetei. Ez azonban nem az alkotókon múlott, pusztán azon, hogy Palikék ezt a fajta izgalmat már alaposan túltolták a TV2-n, de talán az Exatlon-szüzek azért így is élvezni fogják.

ÉNB Joe és többiek

A Survivor műsorvezetésére kiválasztott ÉNB Joe-ból az első adásban nem sokat láthattunk. Nagyrészt előre megírt felkonfokat olvasott fel, és próbálta lelkesedésre buzdítani a megérkező csapatokat. Ennyiből még nem derült ki, hogy milyen lesz a majd komplexebb műsorvezetői feladatok teljesítése közben, de a kötelezőt eddig hozta.

A műsor leginkább azután tért magához, hogy a csapatok megérkeztek a külön bejáratú partszakaszaikra, és elkezdődött a mit együnk/hogyan építsünk magunknak alvóhelyet nevű játék. Nem csoda, hogy a Survivor a modern kereskedelmi televíziózás egyik legsikeresebb formátuma, hiszen alig van valami a tévében, ami felülmúlhatja azt, amikor emberek megérkeznek egy elsőre festőinek tűnő, valójában nomád körülményeket biztosító szigetre, és egyszer csak leesik nekik a tantusz, hogy a következő hetekben itt valódi ágy, valódi zuhanyzó és valódi ház nélkül kell helytállniuk, miközben az étkezésük is egészen minimálisra szorul vissza, eközben pedig végig kiemelt fizikai megpróbáltatásoknak lesznek kitéve. Persze erre könnyű azt mondani, hogy hát tudták, hogy a Survivorbe jelentkeztek, de nem ugyanaz mindezt az otthon kényelméből, a fotelből nézni, mint a helyszínen szembesülni a megpróbáltatásokkal.

Ciki, de kihagyták a celebeket a celebes Survivorből

Fotó: RTL Magyarország

Élmény volt például nézni, amikor a szereplők rátaláltak a pálmafákon a banánokra, majd amikor megkóstolták őket, rájöttek, hogy ezek messze nem olyan ízűek, amilyeneket a zöldségestől szoktunk hazavinni, hanem maximum csak főzve fogyaszthatók. Valamint izgalmas volt az is, hogy egy olyan feladat, mint egy védőtető felállítása milyen feszültségeket képes generálni a csapattagok között. Az eddigiek alapján a civilek egyelőre képtelenek csapatként összefogva viselkedni, és a celebek sokkal jobbak ebben, de ez még csak az első nap, és a műsorból nagyon sok van még hátra. Ízelítőnek viszont ígéretes volt az első Survivor adás, mivel tényleg minden megvan benne, ami egy sikeres tévéműsorhoz kell. Remélem, nem fogják túlhúzni, és akkor nagy baj nem lehet.

További Survivor hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top