nlc.hu
Szabadidő

Kirakati bábuk temetője

Hegyekben állnak a testrészek a kirakati bábuk temetőjében

Mintegy 15 ezer kirakati bábut gyűjtött össze egy nő és bármennyire bizarrnak is tűnik, ez kiváló üzlet.

A brit Roz Edwards 2007 környékén találta ki hogy kirakati bábuk bérbeadásával szeretne foglalkozni. A gazdasági világválság idején rengeteg ruházati üzlet is csődbe ment, a nő pedig felvásárolta tőlük a feleslegessé vált kirakati bábukat. Előbb a saját házában, később egy konténerben tárolta őket, majd olyan mennyiség gyűlt össze, hogy ki kellett bérelnie számukra egy raktárat.

A bábuk bérbeadása jó üzletnek bizonyult, olyannyira, hogy Roz végül vásárolt egy telepet Linconshire-ben. Mára nagyjából 15 ezer darab kirakati bábut halmozott fel itt, ezekből 3000 darabot kínál kölcsönzésre. A helyet korábban Dollywood-nak, ma Mannakin Hall-nak hívják, de a kirakati bábuk temetőjeként is emlegetik.

Roz Edwards

Roz Edwards (Fotó: SWNS/Profimedia)

„A kirakati bábuk felkeltik figyelmünket, mert ha a szemünk sarkából egy ember alakját pillantjuk meg, a túlélési ösztöneink arra késztetnek, hogy felé fordítsuk a fejünket és nézzük. Nagyon szokatlanok vizuálisan, amikor kreatív környezetbe kerülnek” – magyarázta az Atlas Obscurának Roz, akitől többek között már a brit X-Faktor egyik adásához is kölcsönöztek bábukat. „Az emberek, akik nappal jönnek ide, azt mondogatják, éjszaka elég félelmetes lehet” – mesélte a  tulajdonos, aki ebben is meglátta az üzleti lehetőséget és Halloween környékén éjszakai túrákat is szervez a telepre.

A telepen számos különféle kategóriájú bábu megtalálható, férfi, női és gyerek alakok, különféle méretekben. „Van egy bábu, amit Audrey Hepburn után Audrey-nak neveztünk el. A Christie’s az egyik ügyfelem, és amikor Hepburn ruháit elárverezték, szükségük volt a megfelelő méretű, 53-as derékbőséggel rendelkező babára. (…) A legtöbb kirakati bábu 38-40-es méretű, de akadnak nálunk nagyobbak is, 46-48-as méretek, melyeket molett divathoz terveztek, ám ezek elég ritkák.”

Mannakin Hall

Hegyekben állnak a kirakati bábuk (Fotó: SWNS/Profimedia)

Mostanra olyan mennyiségű bábu gyűlt össze, hogy Roz egy részüktől igyekszik megszabadulni. Épp ezért meghirdette a Testrészrablás nevű akciót, melynek lényege, hogy a jelentkezők nagyjából 20 ezer forintnak megfelelő összegért 15 percen keresztül annyi próbababát pakolhatnak be – részben vagy egészben –  az autójuk csomagtartójába, amennyit csak bírnak. És hogy kiknek van szükségük ilyesmire? „Volt egy egyetemi oktatónk, aki a képzőművész-hallgatóknak gyűjtötte a darabokat, hogy üres vászonként dolgozhassanak rajta. Voltak olyanok, akik filmhez kerestek kelléket, de olyan is, aki robotot épített, ami nagyon aranyos. Aztán sok emberrel találkozunk, akiknek van egy kis vállalkozása vagy hobbija. Lámpákat vagy virágtartókat készítenek a bábuk testrészeiből, majd kidíszítik és eladják őket, általában olyan helyeken, mint az Etsy.”

Mannakin Hall

(Fotó: SWNS/Profimedia)

Roz elmondta azt is, mi történik azokkal a leselejtezett kirakati bábukkal, melyek nem hozzá kerülnek: „Általában zúzógéppel összetörik őket és hulladéklerakóba kerülnek, ami szívszorító. Az újabb típusok kemény műgyantából készülnek, a régiek viszont üveggyapotból, amit nem lehet újrahasznosítani. Pedig ha megnézed a kidobott próbababákat, nincs velük semmi baj, legfeljebb itt-ott egy kis javításra szorulnak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top