nlc.hu
Szabadidő

Népszerű edzésformák nőknek, fitnesstrendek 2022

Egészen mást jelent sportolni ma, mint 20 éve – fitnesztrendek 2022

Rövidebb, okosabb és hibridebb lett a hobbisport, most már akár meg is mozdulhatnánk.

Ha te is megfogadtad, hogy idén többet mozogsz, vagy csak úgy érzed, az ünnepi eszem-iszom nem várt testépítő hatással járt, itt a tökéletes alkalom, hogy megismerd, milyen fitnesztrendek várnak ránk 2022-ben. Azt gondolhatnánk, az edzéshez nem kell több egy random melegítőnél és sportcipőnél, minimalista elképzeléseink azonban távol állnak a nagy számok generálta valóságnál.  

Gyorsan fussuk is le a kötelező kört: a Covid átrendezett mindent. De tényleg. Bezártak az edzőtermek, aztán újra megnyitottak, bátran lehetett menni, majd félszegen, aztán ismét nem, és mégis. Közben felfedeztük, hogy futhatunk is árkon-bokron át, és a tévétorna is új értelmet nyert az online kurzusok által. Mindezek a változások pedig mára azt eredményezték, hogy egészen új, hibrid megoldások születtek.

1. Hibrid edzések

Nem különböző edzési módok ötvözéséről van szó, hanem arról, hogy egyre több csoportos edzés esetén nyílik rá lehetőség, hogy válasszunk, személyesen jelenünk meg az órán, vagy inkább otthonról kapcsolódunk be az edzésbe. Döntésünk pedig alkalomról alkalomra változhat, erre lehetőséget nyújtanak a bérletek és persze a technikai megoldások is. Igaz, mindennek kialakítása nem kis rugalmasságot kíván az edzők részéről, ám kétségtelen, hogy ha a mozgásforma lehetővé teszi az online közvetítést, a hibrid megoldásokkal lépést tarthatnak az online edzések népszerűségével.

2. Online edzések

Keresettségük rakétaként lőtt ki az elmúlt két évben, és minden jel arra mutat, hogy 2022-ben is a legnépszerűbb edzésformák közt lesznek. Élőben tartott Zoom-óráktól az előfizetéses rendszerrel működő, bármikor elindítható, előre felvett edzős videókon át az online személyi edzőkig és applikációkig óriási tárháza van a lehetőségeknek.

Mozgásformák tucatjai közül választhatunk, és a trendelemzők szerint választunk is: a pilates és jóga alap, a zsírégető HIIT, TRX, sőt, az olyan, otthoni felszerelést igénylő mozgásformák, mint a spinning is népszerűek. Speciális mozgásformákat is gyakorolhatunk, például gátizomerősítő, inkontinencia elleni tornát, vagy kismamatornát. Személyi edzőnk távolról is nyomon követheti fittségünket, ellenőrizheti aktivitásunkat, és változtathat, javíthat edzéstervünkön is, ha szükség van rá. 

kismama tornázik

Tucatnyi, különféle online edzésforma közül választhatunk (Illusztráció: Getty Images)

3. Okoseszközök

Kezeket fel, hányan kaptak okosórát karácsonyra? Míg a karórákat jóformán már csak ékszerként viseljük, addig az okosórák – megannyi funkciójuknak hála – hatalmas népszerűségnek örvendenek. Edzéstámogatás terén a minimum, hogy mérjék a pulzust, EKG-t és a stressz-szintet, mellettük akár 30-40 sporttípus esetén képesek gyűjteni aktivitásunk adatait is. Náluk is komolyabb felszerelésnek számítanak a pulzuspánttal felszerelt sportórák, amik edzési hatást, testterhelést, lépésütemet, testemelkedést és -süllyedést, a kiizzadt folyadék mennyiségét, regenerációt, lépéshosszt mérnek, külön figyelik a jobb és bal láb terhelését – csak hogy néhány funkciót említsünk.

Annyi adatot gyűjthetünk teljesítményünkről, amennyit a hétköznapokon talán fel sem használunk, ellenben megoszthatjuk nemcsak a közösségi médiában, de edzőnkkel is őket, ez utóbbi pedig a javunkat szolgálhatja. Ha nem futja egy profi sportórára vagy egy pöpec okosórára, akkor sincs gond: a belépő szintet képező Fit trackerek könnyen elérhető alternatívát jelentenek.  

Fit tracker, okosóra és sport óra

Okossági fokozatok: Samsung fit tracker, okosóra és Garmin sportóra

4. Mini edzések

Az általános időhiány miatt a rövid, 10-15 perces, otthoni edzések népszerűsége is töretlen, és 2022-ben is meghatározó lesz. Ezek intenzitásban ugyanazt kínálják mint 45 perces társaik, igyekeznek a megfelelő módon átmozgatni, vagy épp nyújtani, erősíteni, és bár nyilvánvaló, hogy hatásfokuk kisebb, egy mini edzés sokak számára jóval könnyebben beilleszthető a napirendbe. A semminél pedig lényegesen többet érnek, alulmotiváltaknak tökéletes kiindulási alapot jelenthetnek.

5.  Magas intenzitású szakaszos edzés (HIIT)

Az edzéstípusokat nézve toplistásnak számít idén is a magas intenzitású szakaszos edzés (high-intensity interval training = HIIT) vagy intervallum edzés, aminek lényege, hogy rövid, ám annál intenzívebb munkaszakaszok és lazább pihenő szakaszok váltakoznak. Nagyon jó zsírégető mozgásformák, amik otthonról is elvégezhetők, semmi extra felszerelés nem szükséges hozzájuk, és kezdő szinttől is élvezhetjük hatékonyságukat.

6. Dance cardio edzés

Amilyen stresszes körülöttünk minden, nem csoda, hogy az edzésmódok közt is megnövekedett a népszerűsége azoknak, melyek vidámak, felszabadítóak, mintha csak táncolnánk egyet. Ettől még persze hatékonyak, átmozgatják a teljes testet, lehetnek HIIT edzések vagy általánosabb tornák. Gyakori, hogy rövidebb, 15-20 perces videókat találunk a témában, amikben szólhat a zumba órákról megismert latinos dallam, a nyolcvanas évek slágerei vagy épp Britney Spears, csak bírjuk szusszal

7. Elme és test

Míg az ülőmunka a testünket, a hétköznapok helyzetei, a kisebb-nagyobb lezárások, a pénzügyi problémák, az általános stressz mentális egészségünkre lehet negatív hatással. Emiatt is erős trendnek számítanak a mozgásformák, melyek a testi-lelki egészséget támogatják. Ilyen a jóga, a tai-chi, a csikung, melyek mint relaxációs technikák is sokat tehetnek értünk. „A csikung visszaadta a járványos stresszhalom közepén a saját józan eszembe vetett hitemet, kisimította az idegeimet, miközben még jobb anyává is tett a napi gyakorlás közben” – írta róla Kun Gabi egy korábbi cikkében, amiből megtudhatjuk, már ovis korban is könnyen elsajátíthatók a gyakorlatok.

8. Bikinitest helyett egészséges test

Hála az égnek sokat változott az elmúlt években a szemléletmód, 2022-ben Norbin kívül már senki sem rugózik az anyu- és aputestek formai követelményein. Az egészséges életmód, az egészségmegőrzés azonban érthető módon minden eddiginél jobban fókuszba került. Vitaminokat szedünk, odafigyelünk a táplálkozásra, és a rendszeres testmozgást is abból a célból építjük bele életünkbe, hogy fittebbek, egészségesebbek legyünk. Együtt jár-e ez a kilók számának csökkenésével? Valakinél igen, valakinél nem. Valakinél jelentősen, másnál éppen csak. Nem vagyunk egyformák, a céljaink is mások, ám a motivációt legtöbbünknél egyre inkább az jelenti, hogy amennyire csak lehet, megelőzzük a betegségeket, egészséges testben éljünk.

Ha már szó esett az egészséges étkezésről…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top