nlc.hu
Szabadidő

Szexellenes mozgalom

Szexellenes mozgalom: „A szexuális izgalom az oka a világban pusztító erőszaknak”

A szexellenes mozgalom a szex nélküli életről szól, de tagjai nem feltétlenül aszexuálisak. Akkor mégis miért döntenek úgy, hogy lemondanak a szexről?

 „Miért tennék az emberek a péniszüket valami keskeny és nyálkás dologba? Jaj!” Ez a gondolat a 19 éves Vladislavban merült fel, amikor 1996-ban a hadseregben szolgált. A most 41 éves férfi még mindig küzd azzal, hogy elfogadja antiszexualitását, amelynek filozófiája szerint a szex valami érdektelen, méltatlan vagy akár káros cselekedet.

Az egész azzal kezdődött, hogy a férfi magasabb szeretett volna lenni, ezért szedni kezdte az Androcur 50 nevű gyógyszert, a férfi nemi hormonok (androgének) ellen ható hormonkészítményt. A gyógyszert általában előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegeknek adják, és egyik mellékhatása a csökkent szexuális vágy.

Egy hónapja nem volt erekcióm, és a magasságom sem változott” – mondta Vladislav a Russian Beyond cikkében. Az erekciója azóta visszatért, de egy furcsa gondolat nem hagyta nyugodni: „Észrevettem, hogy többet érhetek el az életben, ha nem a szexre gondolok, ha más dolgokra fordítom a figyelmemet” – mondta. Meglepő módon nincs egyedül szokatlan hiedelmeivel.

Azok, akik antiszexuálisnak mondják magukat, ellenállnak a szexnek a vágy ellenére. Hétköznapi férfiakról és nőkről van szó, akik a testi vágyak ellenére készségesen tartózkodnak a szextől. Ódzkodásuk hátterében gyakran az áll, hogy úgy gondolják, hogy a szex egy piszkos tevékenység, amely méltatlan egy emberi lényhez. Ennek a furcsa ideológiának a legtöbb híve odáig megy, hogy a szexet a kábítószerekkel hasonlítja össze. „A szex egyfajta fiziológiai és társadalmi függőség. Nincs olyan utálatos dolog, amit az emberek ne tennének meg azért, hogy szexhez jussanak, beleértve a legvadabb gyilkosságokat is” – állította Jurij Neszterenko, a kezdetben Oroszországban alakult homályos szexuálisellenes mozgalom ideológiai vezetője. Az ellentmondásos karakter, Neszterenko 2018 februárjában amerikai állampolgár lett, és felvette a George Yury Right nevet.

Még orosz állampolgárként Neszterenko megalapította a Nemzetközi Antiszexuális Mozgalmat, amelynek webhelyén egyértelműen kétes filozófiát fogalmaz meg: „A szex (méltatlan késztetéseknek engedés) és a személyes fejlődés összeegyeztethetetlen. Ráadásul a szex pusztán esztétikai szempontból undorító.” A honlap kiterjedt GYIK rovatában azonban azt mondja, hogy követői gyakorlatilag aszexuálisok, akiknek „aktív társadalmi álláspontjuk van”. Ők azért mondanak nemet a szexre, mert úgy vélik, a szexuális izgalom az oka a világban pusztító erőszaknak, illetve szerintük a szex maga az elidegenedés.

„Olyan érzés volt, mintha megerőszakoltak volna”

Ellentétben a szexellenesekkel, akik keresztes hadjáratot folytatnak a szex ellen, az aszexuálisok helyzete sokkal fájdalmasabb, mint azt sokan gondolnák. „Ha nem akartam szexelni, az olyan volt, mintha megerőszakolnának, kivéve, hogy beleegyeztem. Ez a legutóbbi kapcsolataimban érte el a tetőpontját: úgy éreztem, mintha megerőszakolnának, rosszul éreztem magam, nagyon fájdalmas volt. De megszenvedtem, mert nem akartam megbántani a páromat. Azt hittem, valami nem stimmel velem, mert a szex élvezetes, és mindenki szereti. Szex után borzalmasan éreztem magam saját magam miatt” – mondta Tatyana. A 29 éves, Szentpéterváron élő nő azt vallja, hogy nem teljesen aszexuális; csak akkor él nemi életet, ha erős érzelmi kapcsolatot alakít ki valakivel. Erős alatt olyan kapcsolatokat ért, amelyek erősebbek, mint amire sok potenciális partnere készen állt. Ez természetesen nagyon megnehezítette a magánéletét.

Az emberek az elutasítást mindig személyes sértésnek tekintik, és ez gyakran megcsaláshoz vagy szakításhoz vezet. Nagyon fontos és szükséges elmagyarázni, hogy az embereket azért utasítom vissza, mert a testem hibernált állapotban van, és nem akarja a szexet, és nem azért, mert a másik nem elég szexi és vonzó” – magyarázta Tatyana.

maszturbáció aszexualitás aszexuális demiszexuális

Képünk illusztráció – fotó: getty images

Tehát míg az aszexualitás  egy fizikailag vezérelt állapot, az antiszexuálisok valódi keresztes hadjáratot indítanak a szex ellen, és mélyen gyökerező pszichológiai ellenségeskedés él bennük minden olyan dologgal szemben, amelyet a szexhez társítanak.

Persze az antiszexuális mozgalom nem minden ága olyan szélsőséges, mint a Neszterenko, vagyis a George Yury Right féle. Sok antiszexuális nem ítéli el azokat, akik szexre vágynak, és nem kényszeríti rá nézeteiket másokra, mivel ez az antiszexualitás szerintük szigorúan önkéntes választás. A Freedom From Sex nevű ág például magába foglalja az extraszexuálisokat is, akik a demiszexuális emberek ellentétei. Míg a demiszexuálisok szexuálisan csak akkor vonzódnak valakihez, ha érzelmileg kötődnek, az extraszexuálisok elvesztik szexuális érdeklődésüket, miután érzelmi kötődés jön létre. Ennek eredményeként ezeknek az embereknek általában vannak szexuális partnerei a romantikus kapcsolataikon kívül. Bár nem ápolnak kielégítő szexuális kapcsolatot romantikus partnereikkel, az extraszexuálisoknak szükségük van az intimitásra és a romantikára, ami megkülönbözteti őket az aromantikus emberektől, azoktól, akik nem éreznek romantikus vonzalmat mások iránt.

„Azt hiszem, három fajta ember van, akik szexellenesnek vallják magukat: vannak, akik ideológiai okokból mondanak le a szexről. Mások, a szextől viszolygó alloszexuálisok (egy „ernyő”, gyűjtőfogalom, mindenki, aki érez szexuális vágyat embertársai iránt – a szerző) támogató közösséget keresnek, hogy megbirkózzanak a szexszel telített világ kihívásaival. Illetve vannak, akik kritizálják a szexet és a szexualitást, és azt, ahogyan ez az emberekre hat beleértve önmagukat is” – állítja egy Aqua-race becenevű szintén orosz antiszexualitás-aktivista. Az orosz aktivista szerint az antiszexualitás okai nem teljesen világosak: egyeseket taszít a szex, mások teljesen semlegesek, míg olyanok is akadnak, akik pusztán megkérdőjelezték magának a szexualitásnak a természetét, és arra jöttek rá, hogy a szex egyszerűen nem éri meg a számukra, mert annak hátrányai jelentősen meghaladják az előnyeit. „Ők nem mondják, hogy a szexuális életet élő emberek gonoszak vagy erkölcstelenek, de nem szeretik, hogy a szexhez annyi szenvedés kapcsolódik” – véli Aqua-race, de nem tér ki arra, a szenvedés konkrétan mit jelent.

Antimaszturbációs mozgalom

John Harvey Kellogg, michigani orvos, egészségaktivista, a kukoricapehely feltalálója szintén ellenezte a szexuális tevékenység minden formáját, különösen a maszturbációt. Feleségével külön hálószobában aludtak, és mind a nyolc gyermeküket örökbe fogadták. Egyik könyvében Kellogg 39 különböző tünetet sorolt ​​fel a maszturbáció következményeiként, beleértve az általános fogyatékosságot, a fejlődési rendellenességeket, a hangulati ingadozásokat, a bizonytalanságot, a szemérmességet, a merészséget, a rossz testtartást, a merevséget, az aknét, az ízületi bántalmakat, a szívdobogásérzést és az epilepsziát. A maszturbáció és a szex ellenszere szerinte egy bizonyos típusú diéta követése volt. Úgy gondolta, hogy a hús és bizonyos ízes vagy fűszerezett ételek fokozzák a szexuális vágyat, és az egyszerűbb ételek, különösen a gabonafélék és a diófélék, megfékezhetik azt. Később Kellogg kifejlesztett néhány különböző gabonapelyhes reggelit mint maszturbációt gátló étkezést. A gabonafélék fogyasztásán és a joghurtos beöntésen túl Kellogg szélsőségesebb intézkedéseket is támogatott (értsd: olyan dolgokat, amelyek miatt ma minimum visszavonják az orvosi engedélyt) a különösen csúnya önkielégítési szokásokkal rendelkező emberek számára. A fiúknak azt javasolta, hogy ezüsthuzalt fúrjanak át a fitymán, hogy megakadályozzák az erekciót. Lányok esetében azt javasolta, és néha alkalmazta is, hogy karbolsavat cseppentsenek a csiklóra, hogy megégesse azt, és eltántorítsa őket az önkielégítéstől.

Orgazmus-ellenesek

Bár nem teljesen világos, mit értenek az antiszexuálisok az alatt, hogy a szex elidegenítő, vannak olyanok is, akik bár élnek szexuális életet, de kerülik az orgazmust, ami szerintük kizárja a mély intimitást. Az úgynevezett Karezza párterápiás trendjének lényege az orgazmus nélküli fizikai intimitás kifejlesztése. A Karezza gyakorlata 1896-ban kezdődött, amikor Dr. Alice Bunker Stockham írt egy könyvet az orgazmus nélküli szexuális élet előnyeiről. A Karezza az olasz „carezza” szóból származik, ami simogatást jelent. A Karezza-hívők szerint a szex így jobb és mélyebb, mint valaha, és eszük ágába sincs többé átélni az orgazmus élményét.

maszturbáció aszexualitás aszexuális demiszexuális

fotó: getty images

Az emberek úgy szexelnek, mint a nyulak. A Karezza inkább olyan, mint ha teknősbékaként tennék ezt” – mondja Eric Garrison, a virginiai Williamsburg szexualitási tanácsadója. Szerinte míg az orgazmus hatására függőséget okozó mennyiségű dopamin, az élvezethez kapcsolódó neurotranszmitter szabadul fel a szervezetben, a Karezza lehetővé teszi az oxitocin, a kötődésért felelős hormon egyenletesebb kiáramlását. Az orgazmus után ugyanis a dopamin gyors csökkenése biokémiai „másnaposságot” okoz, ami férfiaknál egy napig tart, nők esetében viszont akár két hét is lehet, míg visszatér a normál homeosztázis, a szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége. Az örömreceptorok túlzott stimulálása ugyancsak érzéketlenné teheti az agyat az élvezet iránt, vagy még több vágyat kelthet. Amikor a férfiak a pornográfia rabjai, vagy gyakran van orgazmusuk, egy idő után semmiféle öröm nem tudja őket kielégíteni, mindig valami újat keresnek – vallják a Karezza-hívők.

A Karezzában azonban a szeretkezés soha nem ér véget, így a szexuális energia tovább áramlik, segít megelőzni a partnerrel való unatkozást – állítják. Az eredmény? Ideális esetben a partnerek közötti intimitás, közelség és kommunikáció javul. „A karezza segít abban, hogy a szexuális játék fiziológiailag kevésbé drámai legyen, és inkább a romantikáról és a kapcsolatról szóljon” – mondja Rachel Wright, denveri párterapeuta, aki szerint a gyakorlat sokkal több érzékszervet képes bevonni, mint a hétköznapi szex. Bár az orgazmus elidegenítő hatásairól annyi tudományos bizonyíték nem áll a rendelkezésünkre, tény, hogy azoknak a nőknek a számára, akik soha nem érték el az orgazmust, a Karezza mint az orgazmus nélküli szex legitimizálására tett kísérlet, vonzó és felszabadító lehet. Ahogy azoknak a férfiaknak a számára is, akik merevedési zavarral küzdenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top