nlc.hu
Szabadidő

Megmászta az Everestet egy csalással vádolt indiai

Most már tuti, hogy megmászta az Everestet az az indiai férfi, aki pár éve bekamuzta

Narender Singh Yadavet 2016-ban évekre kitiltották Nepálból, mert hamis fotókkal próbálta bizonyítani, hogy elérte a világ legmagasabb pontját.

Egy indiai hegymászó úgy döntött, nem hagyja, hogy folt maradjon a becsületén. Hat évvel azután, hogy kitiltották Nepálból, miután hamis fotókkal igyekezett bebizonyítani, hogy megmászta a Mount Everestet, idén május 27-én valóban elérte a föld legmagasabb pontját. Narender Singh Yadav egyébként továbbra is köti az ebet a karóhoz, kitart ugyanis amellett, hogy a mostani már a második alkalom volt, hogy a Föld lemagasabb pontján járt  – számolt be az esetről a Daily Mail.

Narender Singh Yadav az Everest csúcsán.

(Fotó: Facebook)

Narender Singh Yadav társával, Seema Rani Goswamival 2016-ban jelentették be először, hogy megmászták az Everestet és úgy volt, hogy a teljesítményükért állami kitüntetésben is részesülnek hazájukban. A helyi hatóságok azonban vizsgálatot indítottak ellenük és visszavonták a hegy megmászásáról szóló tanúsítványukat, miután hamisnak ítélték a bizonyítékként benyújtott fotókat. A képeken ugyanis több dolog sem stimmelt. Volt például egy kép, amelyen a férfi által viselt oxigénmaszk nem volt csatlakoztatva oxigénpalackhoz, a napszemüvegek tükröződésében nem látszott semmilyen hó vagy hegyvidékre emlékeztető tájelem, illetve nem lobogtak olyan zászlók, amiket elvileg a férfiak közismerten szeles helyeken tűztek ki.  Büntetésük része volt, hogy évekre kitiltották őket Nepálból.

Narender Singh Yadav azonban nem hagyta annyiban. A tilalom lejárta után visszatért és idén május 27-én valóban elérte a csúcsot, ráadásul ezúttal rengeteg hiteles fényképpel és több videófelvétellel is megörökítette a sikert. A sajtónak később arról beszél, azért tette, hogy bizonyítson annak a sok embernek, akik hiteltelenítették. Mint fogalmazott,

Nagyon sokat szenvedtem. Számomra 2022. május 27-e az újjászületésem napja. Egy új kezdet.

A Daily Mail felidézte, hogy Narender Singh Yadav nem az első, aki megpróbálta azt hazudni, megmászta az Everestet, sőt, az ilyen kísérletek száma az elmúlt évtizedben kifejezetten megnőtt. Ugyanabban az évben, azaz 2016-ban egy indiai házaspárt szintén kitiltottak az országból tíz évre, miután kiderült, a csúcs eléréséről készült fotókat meghamisították. Egyszerűen fogták egy másik hegymászó csúcson készült képeit és ráillesztették a saját képüket.

Sir Edmund Percival Hillary új-zélandi hegymászó Tendzing Norgajjal együtt 1953. május 29-én elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát. Azóta több mint tízezren követték a példájukat, de nem mindenki járt sikerrel. A hivatalos adatok szerint azoknak a száma, akik életüket vesztették útközben, 311-re tehető.

A férfiak közül eddig a legtöbbször, összesen 26 alkalommal,  az 52 éves nepáli Kami Rita Sherpa érte el a hegycsúcsot. Nők körében a szintén nepáli Lhakpa Sherpa a csúcstartó, aki pár hete tizedjére is megmászta a Föld legmagasabb hegyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top