nlc.hu
Életmód

Tizedszer is megmászta az Everestet egy nepáli nő

Rekord: tizedszer is megmászta a Mount Everestet egy nepáli nő

Lhakpa Sherpa volt 2016-ban az első nepáli nő, aki feljutott a föld legmagasabb pontjára és az eddigi csúcsot is ő tartotta.

Egy 48 éves nepáli nő, Lhakpa Sherpa múlt csütörtökön, május 12-én tizedszer is megmászta a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet, amivel új rekordot állított föl: nála többször egyetlen nő sem mászta még meg ugyanis ezt a csúcsot. A korábbi rekordot szintén ő állította fel. Lhakpa Sherpa legutóbb 2018-ban járt a 8849 méter magas csúcson – írja a CNN

Lhakpa Sherpa

Fotó: AFP

A rekordot először Lapka Sherpa hegymászási ügynöksége (Seven Summit Club) jelentette be, de időközben Bhishma Kumar Bhattarai nepáli turisztikai tisztviselő is megerősítette a hírt.  

A férfiak rekordját Kami Rita Sherpa tartja, ő május 7-én 26-odszor mászta meg az Everestet.

Lhakpa Sherpa egy 11 gyerekes családba született 1973-ban és 2000-ben ő volt első nepáli nő, aki sikeresen mászta meg a föld legmagasabb pontját. Mostani, sikerrel végződő rekordkísérletének finanszírozásához korábban közösségi kampányt indított. Lhapka Sherpa egyébként egyedülálló anyaként három gyermeket nevel. 

A Telex cikkében felidézte, hogy az Everest első, 1953-as megmászása óta már 10 657 alkalommal mászták meg a hegyet. A Mount Everestre nem egyszerű feljutni, eddig 311 ember vesztette életét a kísérletek során. A tavalyi rekordszámú 408 után idén Nepál 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusig tartó csúcsszezonban. A himalájai országot sokan bírálták az engedélyek magas száma miatt, ugyanakkor az expedíciók évente több százmillió dollárral járulnak hozzá az ország gazdaságához.

Korábban cikket írtunk arról, hogy pár évtized alatt duplájára nőtt a Mount Everest sikeres megmászásának esélye. A Himalayan Database expedíciós adatbázis statisztikáit elemezve az is kiderült, hogy a nők – bár jóval kevesebben vannak – nagyobb eséllyel érik el a céljukat, mint a férfiak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top