nlc.hu
Szabadidő

Riport a Cicaverzum című film forgatásáról

A lány, aki beleszeretett egy nárcisztikus, macsó, rapper macskába

A kutyák már régóta veszik el a reflektorfényt a macskáktól a filmekben. Ezen az áldatlan állapoton változtathat a Cicaverzum című készülő film, ami arról szól, hogyan csavarja el egy macsó kandúr a Törőcsik Franciska által játszott Fáni fejét. Forgatáson jártunk, cuki cicákat láttunk.

Engem már akkor levett a lábamról Szeleczki Rozália Cicaverzum című nagyjátékfilmjének ötlete, amikor megtudtam, hogy a macsó macska hangját a filmben Patkós Márton fogja kölcsönözni. Az a Patkós Márton, aki A besúgóban Száva Zsoltot, a született forradalmárt játszotta, és akinek az érdes, rendkívül férfias orgánuma pontosan arra termett, hogy tesztoszteronnal pumpáljon fel egy édes, fekete cicát. Bónuszként a főszerepet a generációja egyik legjobb színésznője, Törőcsik Franciska alakítja, így semmi sem állhatta útját a rajongásomnak egy olyan film iránt, ami még el sem készült.

A meghívóm a Fehérvári úton található Bánáti és Hartvig Építészirodába szól, ami nem túl nagy meglepetésként a filmben is építészirodaként funkcionál. A látványos enteriőrt érkezésem napján nemcsak a filmesek, hanem az ott dolgozók is használják, de nem fogják sokáig zavarni egymást: mivel péntek van, délután az iroda alkalmazottai hazamennek, a filmesek pedig végigforgatják az egész hosszú hétvégét a helyszínen. Ez már csak egy ilyen munka.

Három macska, egy orgánum

Amikor meglátom a helyszínen Patkós Marcit ücsörögni, azt gondolom, hogy milyen jó fej, hogy kijött csak azért, hogy válaszoljon néhány újságírói kérdésre egy szinkronszerep kapcsán, ám mint kiderült, egyáltalán nem ez a helyzet.

Ez a tizenharmadik napom a filmben. Ez egy elég nagy szerep, és mint kiderült, Franciskának sokat segít, hogy én ott vagyok és mondom a szövegemet a kamera mellől. Mégiscsak egy emberhez beszélhet, nem egy plüsshöz, és az sem lenne ugyanaz, ha valaki beolvasná más hangon a szövegemet. Nyilván meg lehetett volna ezt utószinkronnal is csinálni, de szerintem segíti a filmet, ha személyiségként is benne vagyok, nemcsak egy hangként. Ráadásul imprózni is kell, mert a macska nem mindig pontosan azt és pontosan úgy csinálja, ahogy azt várjuk tőle, és erre is próbálok reagálni. Aztán majd meglátjuk, hogy az utószinkronnál mennyi marad meg ebből.

Cicaverzum filmforgatás magyar film Törőcsik Franciska

Törőcsik Franciska, Alföldi Róbert és Polgár Csaba (Fotó: Glódi Balázs / Lupa Pictures)

Patkós imádta játszani a karaktert, hiszen nem mindennap játszhat egy gengszter rapper cicát. Még saját rapdala is lesz menő klippel, amit Beton.Hofi írt. Gengszterünket nem egy, hanem összesen három cica alakítja. Egyiküket láthatjuk is aznap, ahogy a két idomárral együttműködve kis kunsztokat mutat be, amikért kajával jutalmazzák. A három cica nemcsak azért fontos, hogy időnként váltsák egymást, hanem azért is, mert mindegyikük másban igazán jó. Egyiküket a nyugisabb jelenetekre hívják, a másikat pedig akkor, amikor mozgékonyságra van szükség, mivel nagyon izgága, a harmadik pedig különleges kunsztokra képes, például pacsizni is tud.

Amélie csodálatos élete macskásoknak

A Cicaverzum célközönségét alapvetően nők alkotják, közülük is leginkább a 25-49 évesek, és nagy hangsúlyt fektetnek a macskásokra, akik már most nagy érdeklődést mutatnak a film iránt. Ezt már Iványi Petra (FOMO), a film producere osztja meg velem, aki azt is elmondja, hogy a film közel egy hónap alatt forog le nagyjából kétszázmillió forintos költségvetésből, ami talán elsőre soknak hangzik, de egy nagyjátékfilmhez képest valójában meglehetősen olcsónak számít.

Amikor Szeleczki Rozália rendezőt a film műfajáról kérdezem, azt a választ kapom, hogy a Cicaverzum egy abszurd, fekete romantikus vígjáték lesz, egy erősen drámai háttér történettel. Filmes referenciaként a legendás Amélie csodálatos életét említi a szépen felépített mesevilága miatt. Ahogy ott, így ebben a filmben is annyira a főhősnő fantáziavilágát jelenítik meg, hogy mindent az ő szemszögén keresztül látunk. Azért ne egy totális fantáziavilágot képzeljünk el, a film inkább a hihető világ és a fantáziavilág határán foglal helyet.

Alkotótársaimmal egy olyan világot álmodtunk meg, amiben első ránézésre minden olyan, ami akár a valóság is lehetne, de közben egy picit mégis el van csavarva onnan. Van benne valami furcsa.

Cicaverzum filmforgatás magyar film Törőcsik Franciska

Szeleczki Rozália és Törőcsik Franciska (Fotó: Glódi Balázs / Lupa Pictures)

Ez egy szerelmi háromszögtörténet a Törőcsik Franciska által alakított Fáni, a Polgár Csaba által megformált Mihály és Mihály macskája között. Fáninak egy ponton tehát választania kell fantázia és valóság között, és a történet nagy kérdése, hogy a lány le tud-e számolni azzal, hogy a fantáziavilágában él.

Traumafeldolgozás vicces formában

De miért ír valaki egy történetet egy lányról, aki beleszeret egy macskába. Szeleczki számára az ötlet az egyik barátja meglátogatásakor ugrott be.

Épp egy barátomnál jártam, ő lement a boltba, és azzal viccelődött, hogy amíg ő elmegy, addig a macskája majd elkezd nekem udvarolni. Nagyon szórakoztató hangon játszotta el, hogyan flörtölne velem a cicája. Rájöttem, hogy ebben ott van egy film.

A lány egy traumájából, az édesapja elvesztéséből menekül a fantáziavilágba, szóval a film egyfajta traumafeldolgozás, csak épp nagyon vicces formában. Fáni apja egy avantgárd punk rock zenekarban volt énekes a halála előtt, és még mindig hatással van a lányra, ami a karakter öltözködésén is látszik. Bár Fáni már elmúlt harminc, lélekben még kislány maradt.

Persze azért van egy karrierje, építészként dolgozik egy irodában, és voltak már próbálkozásai fiúkkal, de még nem talált senki olyat, akivel hosszú távon együtt tudott volna lenni. Nem tud túllépni a traumáján, emiatt nem találja az igazit.

Cicaverzum filmforgatás magyar film Törőcsik Franciska

Törőcsik Franciska a Cicaverzum forgatásán (Fotó: Glódi Balázs / Lupa Pictures)

Ezt már a Fánit játszó Törőcsik Franciska meséli nekünk, aki aznap egy kissé kislányos ruhában áll a kamerák elé. A szerepre azért mondott igent, mert nagyon egyedi és semmihez sem hasonlíthatónak találta a Cicaverzumot, és így, hogy már túl vannak a forgatás nagy részén, úgy érzi, hogy a végeredmény is jó lesz. A forgatáson aznap épp egy Polgár Csabával közös jelenetet vesznek fel, aki Fáni sármos kollégáját és szomszédját, a mindig rendkívül nyugodt Mihályt játssza, akinek van egy nárcisztikus cicája is.  

Elindul egy szimpátia köztünk Fánival, aztán váratlanul közbelép a macskám

– meséli nekem mosolyogva Polgár, aki a filmet abszurd romantikus komédiának látja. Azt pedig majd meglátjuk, hány macskás néző áll majd sorban a pénztáraknál, amikor majd jövőre bemutatják a filmet a hazai mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top