nlc.hu
Szabadidő

6 alulértékelt, de zseniális sorozat

6 kihagyhatatlan sorozat, amit még biztosan nem láttál

Olyan sorozatokat ajánlunk most, aminek még vagy nem adtál esélyt, vagy még csak a létezéséről sem tudtál – viszont garantáltan az új kedvenceid lesznek, ha egyszer rányomsz a lejátszás gombra.
only murders in the building gyilkos a házban

Romkomra, vérfagyasztó thrillerre, esetleg univerzumépítő fantasyre vágysz? Bármi is legyen a kedvenc műfajod, biztosan tudunk most újat mutatni – de az is lehet, hogy a lista végére érve egy számodra teljesen ismeretlen zsánerbe kóstolsz majd bele. Összegyűjtöttük, melyek azok a sorozatok a különböző streamingplatformokon, amiket semmiképpen sem érdemes kihagyni, de te eddig talán mégsem láttál még belőlük egyetlen részt sem.  

Sandman: Az álmok fejedelme

A Sandman ugyan néhány napig vezette a Netflix top 10-es listáját, azért simán el tudjuk képzelni, hogy személy szerint te még nem néztél bele. Pedig hidd el, óriási hiba lenne kihagyni a Neil Gaiman képregénysorozatából készült szériát. A történetet a Sandmannek is nevezett Morpheus, azaz maga Álom fogja össze: az ő elrablásával és 100 éven át való fogva tartásával indulnak be az események. A további epizódok inkább amolyan antológiaszerűen működnek (vagyis mint a Black Mirrornál: külön-külön, önállóan is megállják a helyüket a részek), a sztorikat pedig az angol és amerikai színjátszás legjobbjai tolmácsolják. A Sandman egy szuggesztív, többrétegű sorozat, aminek világában nagyon könnyű hamar elmerülni: Gaiman a nyugati folklórt keveri különböző vallások (mint a görög vagy keresztény) mitológiájával, hogy olyan egyedi mixet kapjunk, amiből nem elég egyetlen évad. Ezt a sorozat készítői is tudták, ezért egy kétrészes bónuszepizód is érkezett, mellyel még mélyebben térképezhetjük fel, milyen kiterjedt is Gaiman univerzuma.

Ki játszik benne? Tom Sturridge, David Thewlis, Boyd Holbrook, Jenna Coleman és sokan mások

Hol nézheted? Netflix

The Bear

Nem véletlenül lett a nyár sorozata a The Bear: rövid, gyorsan fogyasztható, pörgős részek mutatják be, hogyan próbálja életben tartani és felfuttatni Carmy, a fiatal és zseniális séf a családja chicagói szendvicsezőjét. Miután ugyanis a bátyja hirtelen meghalt, Carmy – aki eddig a világ legjobb éttermeiben dolgozott – örökli meg a bisztrót, ezért hazatér, hogy megküzdjön a bátyjához végsőkig hűséges személyzettel (köztük a saját unokatestvérével), és szembenézzen a gyásszal. Ennél pedig az is egyszerűbb feladatnak bizonyult, amikor a fine dining éttermekben kellett bizonyítania. De a szedett-vetett csapatnak egyszerűen képtelenség nem szurkolni – pláne, ha olyan gyönyörű ételkölteményeket készítenek, mint amilyeneket a The Bearben. Végül az első évad során Carmy és az étterem is hatalmas fejlődésen megy keresztül, nem kevés feszültség árán. Ennél stresszesebb sorozatot valószínűleg még nem láttál, de minden percét imádni fogod! Hamarosan pedig érkezik a már berendelt második évad.

Ki játszik benne? Jeremy Allen White, Ebon Moss-Bachrach, Ayo Edebiri, Abby Elliott, Lionel Boyce, Liza Colón-Zayas, Edwin Lee Gibson, Matty Matheson

Hol nézheted? Hulu

Gyilkos a házban

Steve Martin, Martin Short és Selena Gomez triójánál még nem volt szórakoztatóbb hármas a sorozatok történelmében. De ha krimi, illetve true crime rajongó vagy, akkor nemcsak miattuk fogsz azonnal rákattanni a Gyilkos a házban című vígjátékra. A szokatlan triumvirátust ugyanis éppen a true crime podcastek iránti szeretetük hozta össze aznap éjjel, mikor megölték a lakóházuk, az Arconia egyik bérlőjét. A kiöregedett színész (Martin), elfeledett Broadway rendező (Short) és a titokzatos fiatal művész (Gomez) pedig rájönnek, hogy ez a tökéletes alkalom arra, hogy úgy elmerüljenek a true crime világában, mint még soha: nyomozásba kezdenek és maguk is podcastet indítanak. A már két évadot megélt (és a harmadikkal készülő) Gyilkos a házban rendkívül önreflektív és önironikus, kiválóan ötvözi a vígjátékot és az okosan felépített krimit, így ez is egy gyorsan darálható, nagyon szórakoztató tagja a listánknak.

Ki játszik benne? Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez és még jó pár sztárvendég

Hol nézheted? Disney+

Különválás

Ben Stiller a felelős ezért a nagyon parán valóságszerű sorozatért, amely feltérképezi, mi is történik, ha a munkahelyed teljesen befolyásolja az életedet. A sztori középpontjában Mark Scout áll, a Lumon Industries egyik dolgozója, aki önként vállalta a különválás folyamatát: sebészi úton szétválasztották a munkahelyéről és a magánéletéről szóló emlékeit. Ahelyett azonban, hogy az eljárás segítene Marknak megtalálni a tökéletes egyensúlyt munka és magánélet között, inkább egyre csak paranoiásabb lesz a munkahelyével kapcsolatban. Hamisítatlan thriller-széria a Különválás, aminél megtapasztalod a „csak még egy részt!”-szindrómát. Az a jó hírünk van, hogy az első évad végével sem kell sokat várnod a folytatásra: már berendelték a második szezont, ami azt jelenti, hogy ennyivel is közelebb vagyunk a válaszokhoz.

Ki játszik benne? Adam Scott, Britt Lower, John Turturro, Christopher Walken, Patricia Arquette

Hol nézheted? Apple TV+

Egy ágyban a sztárral

Ha valami romantikusra vágynál, ne keresgélj tovább: az Egy ágyban a sztárral című sorozatra gyakorlatilag rá van írva a neved. A sorozat egy huszonéves lányról, Jessie-ről szól, aki dadusként és egy mozi alkalmazottjaként dolgozik Londonban; egy nem tervezett egyéjszakás kalanddal pedig átéli egy rajongó legnagyobb vágyát: rájön, hogy egy hírességgel feküdt le. És hamarosan rájön, hogy talán kicsit többet érez a srác iránt egyszerű futó kalandnál. Rose Matafeo a főszereplője és kreátora a szériának, amit a lánnyal együtt azonnal meg fogsz szeretni: hiszen vicces, romantikus és tagadhatatlanul szexi (egyszerűen öröm nézni, ahogy a főhőseink közti kémia szinte lángra lobbantja a képernyőt). Az első két évad már darálható, a harmadik pedig már úton van – mert Jessie és Tom párosából nem kaphatunk eleget.

Ki játszik benne? Rose Matafeo, Nikesh Patel

Hol nézheted? HBO Max

A Vadak

Mit kapunk, ha keresztezzük a Lost – Eltűnteket A Legyek Urával, és mindkét történetet ráadásul tinilányok mesélnék el? A Vadak című sorozatot! Egy repülőszerencsétlenség miatt kilenc lány – akik Hawaiira tartottak volna nyaralni – egy lakatlan szigeten találják magukat. Meg kell tenniük mindent a túlélés érdekében, miközben igyekeznek nem elveszíteni a reményt, hogy hamarosan valaki a megmentésükre siet. Csakhogy fogalmuk sincs, hogy valójában egy disztópikus társadalmi kísérlet alanyai. Hogy összeálljon a kép, minden rész egy-egy túlélőre fókuszál, és megsúgjuk: mindegyikükért szorítani fogsz. Egy gond van ezzel a sorozattal, hogy csak két évadot élt meg (a folytatást sajnos elkaszálták), de még így is megéri elkezdeni.

Kik játszanak benne? Sarah Pidgeon, Mia Healey, Reign Edwards, Helena Howard, Erana James, Sophia Ali, Shannon Berry és Jenna Clause

Hol nézheted? Amazon Prime

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top