nlc.hu
Sztárok

Selena Gomez 30 éves

„Úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó, nem vagyok rá képes” – 30 éves lett Selena Gomez

A név kötelez, tartja a mondás, márpedig Selena Gomez – akit a Grammy-díjas mexikói-amerikai származású, fiatalon elhunyt énekesnőről, Selena Quintanilla Pérezről neveztek el – maximálisan eleget tett az ilyenformán ráruházott elvárásoknak. És még mindig csak 30 éves.

Selena Marie Gomez 1992. július 22-én született a texasbeli, Grand Prairie nevű városkában, a 16 éves Mandy Teefey és Ricardo Gomez gyermekeként, de a házasság nem tartott sokáig. Éppen azután, hogy Selena betöltötte az ötödik életévét, a szülők útjai elváltak, az énekesnő pedig az anyjával maradt. Ez az időszak egyikük számára sem volt könnyű, fiatal, egyedülálló anyaként Mandy-nek kőkeményen meg kellett dolgoznia minden egyes centért, de még ezzel együtt is gyakran adódtak megélhetési gondjai, ami alaposan rányomta a bélyeget a mindennapjaikra. Selena egy interjúban azt mesélte, annyira nem volt pénzük, hogy többször ragadtak az út szélén, mert az autójukból egyszerűen kifogyott a benzin, de előfordult azt is, hogy bolti spagettit ettek, amit a leértékelt áruk boltjában vásároltak. 

Megrémülök, hogy mivé válhattam volna, ha Texasban maradok” – tette hozzá az énekesnő, mégsem panaszkodik, hiszen viszonylag korán bekerült a showbiznisz világába. Selena hétéves volt, amikor a Barney és barátai című sorozat castingot hirdetett, ekkor találkozott először Demi Lovatóval is, akivel legendásan jó barátok lettek, de már a 10-et töltötte, mire a produkció útjára indult. Összesen tizenhárom epizódban szerepelt 2002 és 2004 között, mielőtt kirúgták a szériából arra hivatkozva, hogy túlkoros, ez azonban épp elegendőnek bizonyult, hogy megvesse a lábát a filmezés világában. Egy kis cameo a Kémkölykök franchise-ban utat nyitott neki ahhoz, hogy a Disney-csatornán is kipróbálja magát, és hogy egyúttal Los Angelesbe költözzön.

Zack és Cody élete, Hannah Montana, és közben még egy saját Disney-feldolgozás, a Cruella De Vil, azaz a Szörnyella című dal olyan magasra repítette, hogy 2007-ben Alex Russo szerepében landolt a Varázslók a Waverly helyből című varázslós sorozatban, és ezzel szintet lépett a mainstream szórakoztatásban. A csatorna számtalan lehetőséget biztosított számára, és Selena nem volt rest élni ezekkel: lassan, de biztosan, egymással párhuzamosan kezdte el építeni a színésznői és énekesnői karrierjét is. 

Selena Gomez Varázslók a Waverly helyből

Jelenetfotó a Varázslók a Waverly helyből egyik epizódjából (Fotó: Getty Images/ Walt Disney Television Photo Archives)

A 2008-as Hamupipőke-történet című filmhez, melyben ő alakította a főszereplő Mary-t, három dalt rögzített, sőt, a Selena Gomez & The Scene nevű bandájával egy kislemezt is megjelentetett Tell Me Something I Don’t Know címre keresztelve. Innentől pedig nem volt megállás, folyamatosan készültek az újabb és újabb slágerek – miközben a filmes szekér is futott, őt kérték fel, hogy a Horton című animációs mesében – ami 300 milliós bevételt hozott a konyhára – adja hangját Helgának. 2008 vízválasztó volt az életében olyan szempontból is, hogy megalapította a saját produkciós cégét, a July Moon Productionst, és még ugyanebben az évben leszerződött a Hollywood Records-szal, ami ekkor már olyan nevekkel dolgozott együtt, mint a generáció másik két nagyágyúja, Miley Cyrus és Demi Lovato. És Selena ekkor még mindig csak 16 éves volt! 

2009 augusztusában megjelent az első stúdióalbuma a zenekarral, ami felemás kritikát kapott, ennek ellenére az első héten 66 ezer példány kelt el belőle az USA-ban. A lányt ez nem bizonytalanította el, rá egy évre a második lemezt is kiadta, és egyúttal saját ruhamárkával is előrukkolt, méghozzá a tudatosság jegyében csupa újrahasznosított és környezetbarát anyagból tervezve.  

Olyan darabokat akarok, amelyeket könnyen fel vagy le lehet venni, és aminek a szövetei környezetbarát, organikus anyagból készültek, ez nagyon fontos 

– tette hozzá, és azzal is megörvendeztette a rajongóit, hogy a címkékre egy-egy inspiráló idézetet nyomtatott. Így mire Magyarországra érkezett a Csajok Monte Carlóban című film forgatására, nem volt kérdés, hogy ő nem az a gyerekszínész, aki néhány szerep után eltűnik a süllyesztőben. A következő években saját illatot fejlesztett, mélyebb és erősebb karakterek bőrébe bújt, hogy bizonyítsa, már nem kislány, és bár azt mondta, a The Scene felbomlása után egy időre elbúcsúzik a zenétől, végül 2013-ban szólóalbummal jött ki, ami Billboard 200-as listájának első helyén debütált – és ez már 97 ezer példányban kelt el.  

Ezzel egyidejűleg a magánélete is folyamatosan napirenden volt, Justin Bieberrel való se veled, se nélküled románca ebben az évben tetőzött, mert először döntöttek úgy – az együtt töltött nyolc év alatt – hogy külön folytatják.  

Selena Gomez és Justin Bieber

Selena Gomez és Justin Bieber 8 évig volt együtt (Fotó: Getty Images/JB Lacroix)

A hirtelen jött siker, a gyors tempó, a túlzott megfelelési kényszer, és persze a magánéleti nehézségek okozta stressz végül a színésznő-énekesnőt 2013 decemberében utolérte. Turnéja egy részét lemondta arra hivatkozva, hogy szünetet tart, amit a családjával szeretne tölteni. Végül azonban kiderült, hogy egy szenvedélybetegeknek fenntartott traumaközpontba vonult be, mert segítségre volt szüksége. A rossz nyelvek persze rögtön azt feltételezték, hogy akárcsak Demi Lovatónak – akivel ekkorra már csúnyán megromlott a viszonya –, neki is a függőségétől kell szabadulnia, a pletykát pedig az is alátámasztotta, hogy folyamatos súlyingadozással küzdött. Végül azonban kiderült, hogy egy ritka betegséget, lupuszt diagnosztizáltak nála, ami miatt kemoterápiát is kapott, és ami később vesetranszplantációhoz vezetett. Erre egyébként az egyik legjobb barátnője, Francia Raisa ugrott be mint szervadományozó. 

Selena ezzel a fizikai és mentális egészség nagykövete lett, és bár erősen próbálkozott valamiféle egyensúlyt fenntartani munka és magánélet között, ez nehezebbnek bizonyult, mint hitte. A sajtó folyamatosan a súlyproblémáit boncolgatta vagy az énekesnői mivoltát kérdőjelezte meg. És a Justin Bieberrel való hullámvasutat is rosszul viselte. 2016-ra a problémák annyira rátelepedtek, hogy úgy döntött, egy időre visszavonul.  

Az önbecsülésemen csorba esett. Depressziós voltam és szorongtam. Közvetlenül a színpadra lépés előtt vagy közvetlenül a színpad elhagyása után pánikrohamokat kaptam. Alapvetően úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó, nem vagyok rá képes

– mesélte a Vogue-nak adott interjújában. 

Mikor kijött a rehabilitációról, már egy új embert köszönthetett a közönség, Selena magabiztosabban tért vissza a munkához, mint bármikor korábban. Kollaborációkba állt bele, új albumot adott ki (megint), és producernek állt a Jay Asher sikerkönyvéből készült 13 okom volt című sorozathoz, ami egy tinédzser lány öngyilkosságának aspektusait dolgozta fel, eléggé realisztikus módon – és emiatt hatalmas visszhangot kapott. Emellett részt vett a Netflix Living Undocumented című dokusorozatának elkészítésében is, ahol az Egyesült Államokban élő, nem dokumentált bevándorló családok életébe nyerhettünk bepillantást.

Saját múltjából merítve nagyon is a szívén viseli a gyerekek jólétét, amit bizonyít az is, hogy 2009-ben ő lett a világ legfiatalabb UNICEF-nagykövete – ezt a címet azóta már Millie Bobby Brown birtokolja – és aktív szerepet vállalt abban, hogy megfelelő oktatást, otthont, higiéniai feltételeket vagy éppen tiszta vizet biztosítson a szervezet a harmadik világbeli gyerekek számára.

Selena az önbecsülése helyreállításához egy új vonalon is elindult, Rare Beauty néven piacra dobta a saját kozmetikai márkáját, ami kizárólag állatkísérlet-mentes, vegán termékeket kínál, és amit konkrétan a mindennapok női inspiráltak: 

Amikor abbahagytam a társadalom irreális szépségideáljához való alkalmazkodást, az önbizalmam teljesen megváltozott. (…) A márka létrehozásával nyílt beszélgetéseket folytathattunk a szépségről és a mentális egészségről, és megváltoztathatjuk az iparágat azáltal, hogy közösen bontjuk le a szépség irreális normáit. 

Selena Gomez Rare Beauty

Saját arcát adta a Rare Beauty márkához (Fotó: Getty Images/ Presley Ann)

És hogy mindezt alátámassza, az édesanyjával és Daniella Piersonnal közösen elindították a mentális jólétre fókuszáló virtuális közösségi terüket, a Wondermindot is, amit így jellemeznek: „Mindannyiunknak megvolt a saját mentális egészségügyi problémája, és rájöttünk, hogy nincs befogadó, szórakoztató és könnyű hely, ahol az emberek összejöhetnének, hogy felfedezzék, megvitassák és eligazodjanak érzéseikben.

Selena ezzel megint csak bebizonyította, hogy sokkal több ő, mint egy csinos arc, aki jókor volt jó helyen. Nyilván óriási adag szerencse is kellett ahhoz, hogy a világ egyik legnépszerűbb művésze váljon belőle – gyakorlatilag biztos helye van az Instagram legtöbben követett emberei között –, de ez kemény munka nélkül aligha sikerült volna. És ha már kemény munka: jelenleg több filmes projektet visz, miközben az üzleti életben is helyt áll, és a filantróp „kötelezettségeinek” szintén eleget tesz. És emellett még arra is szakít időt, hogy bébiszittelje a féltestvéreit, ha arról van szó.

(Forrás: IMDb, Glamour, Cheatsheet, US Magazine)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top