nlc.hu
Szabadidő

Bella Thorne portré

Bella Thorne, a Disney-üdvöske, akinek a pornó felé fordult a karrierje

Bella Thorne és Zendaya. Két karrier, ami ugyanott, a Disney csatorna Indul a risza! című műsorában kezdődött, és ami néhány éven belül élesen különvált. Míg Zendaya épp most írt történelmet azzal, hogy megnyerte a második Emmy-jét az Eufóriában nyújtott alakításáért, addig Bella Thorne a legnagyobb jóindulattal is csak egy felnőtt filmet, és néhány felejtős alakítást tud felmutatni. De hol siklott ki a fiatal tehetség? Portré.

Bella Thorne 1997. október 8-án született Floridában, a család legfiatalabbjaként, és már itt érdemes szót ejteni arról, hogy a testvérei is mind modellek és színészek (még ha nem is A-listás sztárok), úgyhogy borítékolható volt, hogy ő is ezen az úton indul el. Gyerekszereplőként rengetegszer tűnt fel a képernyőn, olyan filmekben és sorozatokban játszott, mint a Túl közeli rokon, a Törtetők, A narancsvidék, vagy az Elsőszámú ellenségem. Ezzel párhuzamosan, eperszőkébe hajló hajszíne miatt a modellkarrierje is szépen felfutott, már hatéves korától kezdve megfordult az újságok hasábjain világmárkákat reklámozva, többek között a Barbie, a JLO by Jennifer Lopez, a Tommy Hilfiger, a Target, a Ralph Lauren is foglalkoztatta, ám egy interjúban elárulta, hogy a terjedelmes lista ellenére is sok munkától elesett.  

Sajnálni persze nagyon nem kell, alig 13 éves volt, amikor Young Artist Awarddal díjazták az Elsőszámú ellenségemben nyújtott alakításáért, a Disney Channel pedig, ami olyan neveket nevelt ki, mint Miley Cyrus, Selena Gomez vagy éppen Justin Timberlake, épp ebben az időben dobta be az Indul a risza! ötletét, aminek egyik főszerepét annak ellenére is – sokatmondóan – Bellának ajánlották fel, hogy semmilyen táncos múlttal nem rendelkezett. A cselekmény szerint a két tinilány, Cece Johns (ez Bella) és Rocky Blue (ő Zendaya), mindent elkövetnek azért, hogy bejussanak az Indul a risza! Chicago névre keresztelt tévéműsorba, ám, hogy a nézők is tudjanak azonosulni velük, két nagyon eltérő karaktert faragtak belőlük. Zendaya volt a visszafogott, szabálykövető, tanulást szerető lány megtestesítője, ezzel szemben Bella hozta a lázadó, laza, kicsit bajkeverő Cece figuráját. (Talán ez előrevetítette a jövőt?!) 

Már néhány rész után mindketten a csatorna jól csengő húzóneveivé váltak, és mire a sorozat harmadik évada lezárult, a rétegközönség szemében nemzetközi ismertséget szereztek. Konkrétan emlékszem arra, hogy egyik évben az iskolai tanszervásár keretében szinte mindent ők ketten díszítettek, ugyanakkor nyilván ez nemcsak itthon volt ekkora siker, hanem a többi olyan országban is, ahol a szériát vetítették. 

Indul a risza! jelenet

Pillanatkép az Indul a risza! első évadából, Zendayával (Fotó: Getty Images/Adam Larkey)

Innen szép nyerni, gondolhatnánk, Zendayának sikerült, Selenának sikerült, Bella azonban valahol útközben teljesen elvesztette, amit megalapozott, és ezzel azt is, hogy ő legyen napjaink egyik legmeghatározóbb színésznője! Pedig szerepekből nem volt hiány, játszott Adam Sandler és Drew Barrymore oldalán a Kavarásban, Jennifer Garner és Steve Carell mellett az Egy igazán csodálatos napban, 2015-ben pedig csatlakozott a Sikoly sorozat stábjához is, ami aztán elindította a sikolykirálynői út felé – na itt nem a felnőttfilmre célzok egyelőre –, hanem szigorúan a thriller és horror műfajra, amiben egyre inkább megtalálta magát. Gyilkolj, vagy meghalsz, A bébiszitter – sorra megtalálták az ilyen típusú mozik, a You Get Me-ben pedig megmutathatta, hogy a pszichopata attitűd sem áll feltétlenül messze tőle.

Bella Thorne You Got Me

Jelenetfotó a You Get Me című filmből (Fotó: Netflix)

Összességében nem rossz színésznő ő, ezt bizonyítja, hogy kisebb vendégszerepekben, de megállás nélkül dolgozik, még a pandémia idején is voltak filmes munkái (most is tele a naptárja), sőt, a zenei karrierjét is beindította. 2020-ban kettő, 2021-ben négy kislemeze jelent meg, és idén az első stúdióalbuma is kijött What Do You See Now címmel. Viszont az is tény, hogy ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a pornófilmekkel való kapcsolatát egyszer és mindenkorra nyomtalanul eltörölje. Hollywood ugyanis nem felejt… 

2018-ban vendégrendezőként vállalt munkát a nagyhírű felnőttfilmes oldal, a Pornhub saját gyártású erotikus sorozatában. A Her & Him címre keresztelt történet a leírása alapján egy modern köntösbe csomagolt, shakespeare-i magasságokba emelő, téren és időn átívelő Rómeó és Júlia történet, némi fékezhetetlen vággyal fűszerezve, maga Bella pedig Oscar-díjas köszönőbeszédeket megszégyenítően magasröptűen mesélt róla egy interjúban: 

Az inspirált, hogy megcsináljam ezt a filmet, hogy a férfi és nő közötti kapcsolatról és a dominancia feletti harcról gondolkodtam, és arról, hogy ez mennyire kapcsolódik hozzánk általános világunkban, egy erotikus forgatókönyv mellett. Az én elképzelésem a történet mögött alapvetően az volt, hogy megalkossam ezt a két dinamikus karaktert, akik képesek váltani a domináns és az alázatos szerepek között” – magyarázta egy kulisszák mögötti videóban. 

Az eredeti ötletem az volt, hogy csinálok egy karácsonyi horrorfilmet, de helyette egy gyönyörű, éteri filmet készítettem. Szerencsés vagyok, hogy a Pornhub megjelent, és megcsinálta velem. Hittek a látomásomban, és nem féltek beugrani.

Bella Throne és Bella Pendergast

Bella Throne és Bella Pendergast (Fotó: Instagram)

A teljes képhez hozzátartozik, hogy 2016-ban romantikus kapcsolatba került bátyja exével, és ezzel együtt felvállalta a biszexualitását is (később pánszexuálisra pontosította), ami saját bevallása szerint nem nyerte el maradéktalanul a szakma tetszését. A Gay Timesnak adott interjújában elárulta, hogy a coming out miatt elveszítette szerepeit, és az emberek másképp kezdtek el viselkedni körülötte. „Volt néhány hely a színészi oldalon, ahol nagyon negatívan álltak hozzám. Volt, aki rögtön azután lemondta a meghallgatásomat, hogy előbújtam” – mondta.  

2020-ban már nem elégedett meg a kamera mögötti szerepvállalással, hanem regisztrált az OnlyFans nevű oldalra, ahol számos pornósztár is képviselteti magát, ugyanis az Instagramhoz képest kevésbé korlátozza le a tartalmakat – értsd: a testi szabadosságért itt nem jár kitiltás. Márpedig a színésznő a „jókislány” skatulyát részben azzal is igyekezett maga mögött hagyni, hogy egyre többet mutatott magából az Instagram-profilján, főleg azután, hogy 2019-ben egy hacker feltöltötte a meztelen fotóit az internetre.

2021-ben egy igencsak erotikus felhangú klippel jelentkezett, a Shake It című dalához tartozó rövidfilm (amit szintén ő rendezett) egy soft pornónak is lazán beillene, ezzel azonban megint olajat öntött a tűzre. A kritikát elsősorban nem a viselkedése, hanem a cím miatt kapta, ami nagyon hasonlít az Indul a risza!, azaz angolul Shake It Up címéhez, és sokak szerint ez szándékos fricska volt annak a Disney-nek, aki tulajdonképpen felemelte őt. Ezzel egyidejűleg az a szóbeszéd is felmerült, hogy pont a cég szabotálja egykori üdvöskéje boldogulását… 

Erre nyilvánvalóan nincs bizonyíték, sőt, fontos hangsúlyozni, hogy más sztárnak is sikerült végül a gyerekkori háttérország nélkül boldogulnia, így sokkal inkább más van a dolog mögött. Például az, hogy a botrányos viselkedést, ami tizenévesen rendben volt, az 24 évesen már nem igazán lehet elnézni, és senki nem akar olyannal dolgozni – legalábbis a fontos produkciók nem –, akire nem lehet számítani. És itt ütközik ki a hatalmas különbség közte és Zendaya között: az Eufória sztárjának is volt néhány kevésbé jó döntése, viszont kellő alázattal fordult a szakma felé, ami Thorne-ról nem minden esetben mondható el és ezt a karrierje bánja. Kár érte. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top