nlc.hu
Szabadidő

Tom Sizemore színész portréja

Kultfilmekben játszott, Robert De Niro küldte rehabra – Tom Sizemore karrierje bővelkedett fordulatokban

Tom Sizemore kivételes életet tudhat maga mögött: játszott a kilencvenes évek legnagyobb filmjeiben, feltűnt a legelitebb hollywoodi partikon, de a bulvárlapok címlapjára is gyakran került. Bár a színész élete végéig küzdött a démonjaival, kétségtelen, hogy maradandó nyomot hagy az Álomgyárban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten kritikus állapotban szállították kórházba Tom Sizemore amerikai színészt. A férfinél agyi aneurizmát diagnosztizáltak, a menedzsere kedden pedig közleményben tudatta, hogy az orvosok szerint nincs esély a felépülésre. A családot arról tájékoztatták a szakemberek, hogy „nincs további remény, és javasolták, hogy hozzanak életvégi döntéseket”. Várhatóan az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy lekapcsolják-e a színészt életben tartó gépeket.

Bár Tom Sizemore az elmúlt években főleg a botrányairól volt ismert, gazdag és tragikus életutat járt be, ami jól bemutatja a kilencvenes évek Hollywoodját is.

Fiatalkorú bűnözőből filmsztár

A színész 1961-ben született Detroitban: az apja ügyvédként, az anyja pedig városi ombudsmanként dolgozott. A jó családi háttér ellenére a fiatal a kezdetektől fogva vonzotta a bajt: tiniként többször került összetűzésbe a hatóságokkal, és ekkor kezdődött az egész életére kiható droghasználat is.

Annak ellenére, hogy apámmal és anyámmal minden oké volt, engem mindig körbevett a bűnözés és a kicsapongás légköre

 mondta a kamaszkoráról egy 2013-as interjúban.

Az egyetem Sizemore számára egyfajta kiutat jelentett a rossz társaságból: az alapképzést színművészet szakon végezte a Wayne Állami Egyetemen, majd Philadelphiában szerzett mesterdiplomát. A fiatal színész ezután New Yorkba költözött. és minden idejét a karrierjének szentelte. Először ugyan csak apró szerepeket kapott, de az akkori viszonylatokhoz képest gyorsan emelkedett a ranglétrán.

Az átütő siker három évvel a New Yorkba költözés után, 1989-ben jött el, amikor féllábú háborús veteránt alakított Tom Cruise oldalán a Született július 4-én című háborús drámában. A film nagyot ment: bekerült az év 20 legsikeresebb mozija közé és több kategóriában is Oscar-jelölést kapott. Sizemore ezzel ismerős arc lett mind a közönség, mint a filmproducerek körében. és megalapozta azt a karaktert, amit később több nagy filmben játszott:

ő lett a kemény, bunkó de tragikus sorsú és szerethető mellékszereplő archetípusa.

Tom Sizemore

Tom Sizemore első feleségével (akkor még barátnőjével), Maeve Quinlan színésznővel a Szemtől szemben című mozifilm premierjén, 1995-ben. Fotó: Ron Galella Collection via Getty Images

A kortársai szerint a színész spontán és erőteljes személyisége miatt elképesztően jól tudta adni a kiégett zsaru vagy a fegyenc karakterét – ezért nem is csoda, hogy a kilencvenes évek legnagyobb rendezői is előszeretettel dolgoztak vele. Sizemore néhány év leforgása alatt olyan filmekben tűnt fel, mint a Harley Davidson és a Marlboro Man (1991), Az 57-es utas (1992) vagy a Született gyilkosok (1994).

Az 1995-ös Szemtől szemben című thrillerben együtt játszott többek között Robert De Niróval, Al Pacinóval és Val Kilmerrel is.

Drog, nőügyek és botrányok

Sizemore karrierje ekkoriban szárnyalt, de a drogproblémái is erőre kaptak: a Szemtől szemben forgatásán a kollegái számára is egyértelművé vált, hogy a dolgok nagyon rossz irányba tartanak.

„Elmentem a terapeutámhoz, de amikor beléptem a helyiségbe, csomóan ültek ott” – írta Sizemore később a 2016-os Valami csoda folytán kijutottam című memoárjában.

Leültem, erre bejött Bob (Robert De Niro – szerk.) és azt mondta: »Oké, oké, most már beszélhetünk… Most figyelj rám, nem vagyok pszichiáter, de vagy elvonóra mész, vagy börtönbe« – erre besétál egy zsaru

– mesélte.

A színésztársak közbeavatkozása átmenetileg hatott: Sizemore egy időre letette a kábítószert, 1996-ban elvette Maeve Quinlan színésznőt, és jó pár filmben játszott. Ezek között volt az 1998-as Ryan közlegény megmentése is, ami a mai napig a színész legismertebb szerepe.

Az évtized végére azonban újra feltört a férfi függősége: 1999-ben állítólag emiatt vált el tőle a felesége, három évvel később, a Svindli című krimi forgatásán pedig állítólag már futárral hozatta magának a forgatási helyszínre a metamfetamint. Az Álomcsapda című 2003-as horror volt az utolsó igazán nagy filmszerepe: a forgatás időtartama alatt ugyan józan maradt, de film népszerűsítését szolgáló interjúk során már erősen érezhető volt, hogy a színész visszaesett.

Ebben az időszakban Rober Downey Jr. próbált segíteni a Sizemore-nak, akivel a Született gyilkosok óta baráti viszonyt ápoltak és aki maga is hasonló problémákkal küzdött

„Robert azt mondta, hogy akkor is a drogokra gondolsz, ha azt hiszed, hogy nem. Ő tanácsolta, hogy menjek terapeutához is. Azt mondta, hogy a leszokásra költött pénz semmi ahhoz képest, amennyit akkor kereshetek, ha tiszta maradok” – mesélte 2011-ben erről az időszakról.

Sizemore a nők terén sem választott jól: azzal került a címlapokra, hogy viszonyt folytatott egy Heidi Fleiss nevű nővel, aki egy prostituáltakból álló hálózatot vezetett Hollywoodban. Fleiss 2003-ban azzal vádolta meg a színészt, hogy többször is bántalmazta, ennek eredményeképpen a bíróság Sizemore-t hét hónap szabadságvesztésre és drogelvonóra kötelezte.

Tom Sizemore

Heidi Fleiss és Tom Sizemore 2002-ben egy sajtóeseményen (Fotó: Gregg DeGuire/WireImage)

2017-ben egy színésznő állt elő azzal, hogy a férfi még 1994-ben a Született gyilkosok forgatásán zaklatta, amikor ő 11 éves volt. Sizemore tagadta a vádakat, és azt nyilatkozta, hogy „bár sok olyat tett, amire nem büszke, sosem érne szexuálisan egy gyerekhez”. A bíróság végül bizonyíték hiányában ejtette a színész ellen felhozott vádakat.

A nagy visszatérők közé került

Az, hogy mindezek után a színész nem tűnt el véglegesen a süllyesztőben, óriási akaraterőről tanúskodik. Sizemore végül győzedelmeskedni tudott a démonjai felett, és 2017-ben a David Lynch és Mark Frost jegyezte Twin Peaks: A visszatérés című sorozatban tűnt fel. A nézőket újra elbűvölte a korrupt FBI ügynök szerepében.

Később kisebb szerepeket kapott olyan sorozatokban, mint a Felhőtlen Philadelphia című sitcom vagy a hazai közönség számára is ismerős Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály és a Hawaii Five-O krimik.

Tom Sizemore

Tom Sizemore Lewis Hodda karaktereként az Esküdt ellenségek: Különleges Ügyosztály című sorozatban (Fotó: Michael Parmelee/NBC via Getty Images)

Bár a kilencvenes évekbeli sikereihez hasonló népszerűséget soha többé nem tudott elérni, a színész így is azok közé sorolható, akik egy nagy zuhanás után újra fel tudtak kapaszkodni a térképre Hollywoodban.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top