nlc.hu
Szabadidő

Down-szindrómás színész a Pán Péterben

Történelmet ír a Pán Péter Down-szindrómás színésze, Noah Matthews Matofsky

Szeretne példakép lenni más Down-szindrómás emberek számára, akik előadóművészként képzelik el a jövőjüket.

A 15 éves Noah Matthews Matofsky alakítja Rókát, az Elveszett Fiúk vezetőjét a Disney+ új, élőszereplős Pán Péter adaptációjában, melyet április végén mutatnak be. Ezzel ő az első Down-szindrómás színész, aki jelentős szerepet kapott egy Disney-produkcióban. 

Noah a Zebedee inkluzív tehetséggondozó ügynökségen keresztül jutott el a film castingjára. Egy bemutatkozó videó alapán választották ki, majd David Lowery rendező személyesen is találkozott vele és édesanyjával, Kathrynnel.

A forgatás azt jelentette, hogy a családnak átmenetileg külön kellett válnia: Noah és Kathryn Vancouverbe repültek, míg apja, Warren otthon maradt Noah nővérével, Lolával, aki éppen érettségizett.

Noah lelkesen vetette bele magát a projektbe, és különösen élvezte az akciójelenetek forgatását, például azt, ahol a kalózhajó felborul.

Noah Matthews Matofsky, Róka szerepében

Noah Matthews Matofsky, Róka szerepében (Fotó: Disney/Profimedia)

„Csodálatos élmény volt, lett saját előzetesem, és rengeteg fantasztikus barátra tettem szert. Mindannyian tanultunk vívni, amit szerettem – mesélte Noah. – Sok szöveget kellett nagyon gyorsan megtanulnom, de izgalmas volt, és nagyon élveztem.”

A The Sunnak nyilatkozva felidézte azt is, hogy a kedvenc forgatási napja az volt, amikor a Hook kapitányt alakító Jude Law bérelt egy fagylaltos furgont, amiből aztán maga szolgált fel fagyit a gyerekszínészeknek.

Noah azt tervezi, hogy dráma tagozatos főiskolán tanul majd tovább, és szeretne példakép lenni más Down-szindrómás emberek számára, akik előadóművészként akarnak érvényesülni. Hozzátette, hogy ez az állapot nem tarthat vissza senkit, hiszen az embereknek „mindig nagyot kell álmodniuk”.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top