nlc.hu
Szabadidő

Kritika A leghosszabb randi című Netflix dokumentumfilmről

78 napig tartott a harmadik randijuk, a Netflix most filmet készített róluk

Bár a pandémia okozta, akár egyfajta társadalmi kísérletként is felfogható Matt Robertson és Khani Le sztorija, akik nem kerestek komoly kapcsolatot, de a sors elintézte nekik, hogy már a harmadik randin összeköltözzenek és sokkal mélyebben megismerjék egymást, mint ahogyan szerették volna. A Netflix most dokumentumfilmet készített róluk.

Matt és Khani egy randiappon ismerkedtek meg egymással. Mivel az első vacsorarandijuk jól sikerült, úgy gondolták, megtoldják egy másodikkal is. A második még jobb lett, a végén elcsattant köztük az első csók, így nem volt kérdés, lesz-e folytatás. A srác azonban merész tervvel állt elő: mivel épp nagyon olcsók voltak a repülőjegyek Costa Ricába, kitalálta, hogy egy hosszú hétvégére utazzanak oda együtt. Minden létező randizási tanácsadó könyv/cikk/bejegyzés elmondja, hogy ne utazz kettesben messzire egy olyan emberrel, akit alig ismersz, de Khanit nem érdekelték a messziről világító red flagek, és némi bizonytalankodás után igent mondott az invitálásra.

Az már más kérdés, hogy nem Matt randiötlete volt az egyetlen red flag abban a helyzetben: 2020 márciusában jártunk, a földkerekség összes híroldala a koronavírus világjárvánnyá válásától volt hangos, az országok sorra zártak be egymás után, Matt és Khani repülőjegye pedig azért volt olyan látványosan olcsó, mert egy ilyen szituációban senki sem szeretett volna megkockáztatni egy utazást. Persze kettejükön kívül.

Matt és Khani

Matt Robertson és Khani Le Costa Ricán (Fotó: Netflix)

Túl sokáig a paradicsomban

Ha máskor nem, legkésőbb a JFK repülőtéren észbe kellett volna kapnia a párosnak, hogy marhaságot csinálnak, hiszen a mindig zsúfolt, emberekkel rogyásig telt repülőtér gyakorlatilag kongott az ürességtől. Matt és Khani azonban a jól kereső, privilegizált életet élő, divatos szakmában dolgozó New York-i fiatalok magabiztosságával ült fel a Costa Ricába tartó járatra, hogy aztán a könnyed, négynaposnak szánt kalandjukból egy sokkal-sokkal hosszabb, 78 napos együttlét legyen. A kettejük története persze tényleg izgalmas, született is róluk sok-sok cikk a médiában annak idején, hiszen egy ideig sorra adták az interjúkat, de tényleg vannak annyira érdekesek ők ketten, hogy két évvel a történtek után a Netflix egy dokumentumfilmet mutasson be róluk?

A pandémia első hulláma teljesen felkészületlenül érte az emberiséget, rengetegen estek csapdába külföldön az akaratukon kívül, és nem mindenki heverészhetett a várakozás hetei/hónapjai alatt paradicsomi körülmények között fekvő hotelekben és medencés AirBnb szállásokon, ahol rogyásig voltak kajával, hasított a nagy sebességű internet és még attól sem kellett tartaniuk, hogy elveszíthetik a munkájukat, hiszen azt online is el tudták végezni. Nyilván egy furcsa helyzet, hogy hirtelen abban a helyzetben találod magad, hogy egy kvázi idegennel élsz egy fedél alatt a világ egy távoli pontján, de kettejüknél sokan éltek meg nagyobb drámákat is, a Netflix mégsem készített róluk dokumentumfilmet. A leghosszabb randi két okból izgalmas mégis: egyrészt azért, mert részben romkomként is működik, hiszen mindig érdekes nézni azt a folyamatot, ahogy két ember szíve egymásra talál, másrészt pedig amiatt, mert a főhősei egyben egy furcsa emberkísérlet alanyaivá is válnak: mi történik két elkötelezéstől tartó, csak laza flörtölésre és szexre vágyó fiatal közt, ha végre időt kapnak, hogy rendesen megismerjék egymást?

Matt és Khani - 2

Itt még éppen csak elkezdődött az ismerkedés (Fotó: Netflix)

Hagyjuk elmenni az igazit?

Ha nincs is direktben kimondva, A leghosszabb randi című film egyértelműen a mai ismerkedési szokások erős kritikája. Persze sosem tudhatjuk biztosan, hogy „mi lett volna, ha”, de Khani és Matt elmondása szerint normális esetben valószínűleg mindketten megmaradtak volna egy gyors románcnál, esetleg a közös utazás után néha meg találkozgattak volna, majd mindketten mentek volna tovább a saját útjukon az újabb kalandok és az újabb ismerkedés irányába. Mindketten nagyon elfoglalt, pörgős életet éltek, és eszük ágában sem volt változtatni ezen egy új partner kedvéért. A lány folyamatosan a red flageket kereste a srácban, és amikor rájött, hogy egy wannabe vloggerrel randizik, aki az összes élethelyzetét videóra rögzíti, kissé megriadt ettől. Egy ponton Khani elmondja, hogy amennyiben még az utazásuk előtt látja Matt YouTube-os bemutatkozó videóját, egész biztos, hogy nem száll fel vele a gépre, hiszen a srác annyira önimádónak és magamutogatónak tűnt a felvételen. Csakhogy ez esetben nem lett volna alkalma megismerni Matt gondoskodó, sokat tervező, megértő és támogató valódi arcát, hiszen esélyt sem adott volna annak, hogy meglássa: milyen ember lapul valójában a social mediában mutatott laza, kalandvágyó csávó image-e mögött. Hiszen a social mediában mennyire más képet mutatunk magunkról ahhoz képest, amilyenek valójában vagyunk.

Szerencsére a film után nem azt a következtetést kell levonnunk, hogy ha összezárunk egy heteroszexuális férfit egy heteroszexuális nővel két és fél hónapra, a végén egy csodás szerelmespár lesz a végeredmény. Inkább azt üzeni nekünk, hogy nem adunk egymásnak elég időt és teret ahhoz, hogy igazán megismerjük egymást, ezáltal pedig egy kapcsolat kivirágozhasson. Ha valami nem stimmel, nem dolgozunk rajta, hanem már nyúlunk is újra a randiapp után, hiszen pillanatok alatt szervezhetünk le magunknak egy újabb randevút. A kényszer-összezártság miatt Matt és Khani kénytelenek másképp, mélyebben odafigyelni egymásra, ezáltal egymás olyan tulajdonságaira is felfigyelhettek, ami néhány laza randi során biztosan nem jött volna elő. Lehet, hogy az életünk során már együtt voltunk az igazival, csak túl türelmetlenek voltunk ahhoz, hogy felismerjük? Ez a film talán legfontosabb kérdése, és ez az, amiért Matt és Khani sztorija két évvel a történtek után is izgalmas marad.

Ne rohanjunk, szánjunk egymásra időt

Brent Hodge dokumentumfilmje nagyrészt Matt Robertson két és fél hónap alatt felvett rengeteg videójára épül, hiszen a férfi mániákusan filmezett a karantén során is, és vloggerhez méltó módon rendszeresen magyarázta el, hogy hol vannak és mit csinálnak éppen. A felvételek sokaságát nézve jól látni a folyamatot, ahogy az elején még kissé feszengő útitársak egyre közelebb kerülnek egymáshoz, majd lassan, de biztosan kialakul köztük a szerelem, bár sokáig még maguknak sem igazán merik bevallani. Matt Robertson és Khani Le egy kanapén ülve, hagyományos interjús helyzetben is nyilatkoznak a két éve átélt közös élményeikről, de a stáb Costa Ricába is ellátogatott forgatni, hogy néhány látványos képpel egészítsék ki a helyszínekről Matt felvételeit. A film talán legbénább része, ahogy a megismerkedésük pillanatait a rendező kedvéért újra eljátsszák, de szerencsére ez egy nagyon rövid szakasz, és pont akkor lett vége, amikor már idegesíteni kezdett volna.

Az alig 75 perces dokumentumfilm afféle realista romkom, amiről simán el tudom képzelni, hogy egyszer majd megfilmesítik ismertebb hollywoodi sztárok főszereplésével, hiszen van benne dráma, romantika, humor, vagyis minden, ami a műfajban kell. A leghosszabb randiban mégis az a legjobb, hogy képes túlmutatni Matten és Khanin, és azt üzenni nekünk, hogy ne rohanjunk, szánjunk egymásra időt, mert a nagy rohanásban könnyen lehet, hogy nem vesszük észre, hogy ott van mellettünk az, akit mindig is kerestünk.

A leghosszabb randi című dokumentumfilm már látható a Netflix kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top