Szabadidő

A szerelem hullámhosszán 30, A szerelem hálójában 25 éves – Melyik a jobb film?

A szerelem hullámhosszán 30, A szerelem hálójában 25 éves születésnapját ünnepli idén. Kíváncsiak voltunk, melyik romkom a nagyobb kedvenc. Valamint azt is megnéztük, mennyit változtak a főszereplők – Meg Ryan és Tom Hanks – a filmek között és azok bemutatója óta.

Hollywood időről időre ráakad két olyan emberre, akik között annyira működik a kémia, hogy újra és újra szerelmespárt játszanak a vásznon. Ilyen például Adam Sandler és Drew Barrymore, akik a 90-es évek óta gyakorlatilag minden évtizedben készítenek egy közös filmet (Nászok ásza 1998-ban, Az 50 első randi 2004-ben és a Kavarás 2014-ben). Vagy Kate Hudson és Matthew McConaughey, akik nevéhez a 2000-es évek két szuper romkomja is fűződik: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (2003) és a Bolondok aranya (2008). Persze egyik filmes páros itt kétségtelenül jobb a másiknál (*khm* Andie és Ben *khm*).

De mindig van egy ügyeletes gerlepár, akik jobban meghatározzák a korszakot a többieknél: ez manapság Emma Stone és Ryan Gosling, a ’90-es évek ikonikus párosa pedig egyértelműen Tom Hanks és Meg Ryan volt.

A két színész külön-külön is uralta a romantikus vígjátékok műfaját, de amikor összekerültek, elsöprő erővel szántották fel a mozivásznat és robbantották a kasszákat. A duó először 1990-ben dolgozott együtt a Joe és a vulkánban, legutóbb pedig a 2015-ös Ithaca című filmben alakítottak házaspárt. Mégsem ezekre a produkciókra emlékszünk leginkább, hanem arra két romkomra, melyek közt egészen sok a hasonlóság. Például az is, hogy mindketten kerek évfordulót ünnepelnek idén.

A szerelem hullámhosszán most lesz 30, míg az öt évre rá készült A szerelem hálójában a 25. születésnapját ünnepli. 

 

 Mindkét filmet a romkomok királynője, Nora Ephron írta és rendezte. Mindkettőben eltitkolják a szereplők a kilétüket a másik elől, erős szerepet kap a végzet és az ideológia, hogy a szerelem útjai kifürkészhetetlenek. És egyébként mindkettő remake: A szerelem hullámhosszán a Félévente randevú című Cary Grant-filmé, A szerelem hálójában pedig a Saroküzleté, mely (és ez a kedvenc fun factünk) László Miklós 1937-es Illatszertár című darabjának feldolgozása.

A szerelem hálójában

A szerelem hálójában egy jelenete (Fotó: RTL Sajtóklub)

Behálózva

Bármennyire is hasonló a két romantikus történet – és érkezett egyazon alkotóktól –, azért ahogy a Hudson-McConaughey páros filmjeinél, úgy ezúttal is van egy befutó. A szerkesztőség nem reprezentatív belsős felmérése alapján pedig A szerelem hálójában az abszolút kedvenc. A szerelem hullámhosszán rajongói vagy nem mertek felszólalni, vagy az nlc-nél egyszerűen csak nem léteznek: 100%-os, elsöprő sikerről beszélünk. Szerintünk „a leg-leg-leg romantikus film a 90-es évekből”, Tom Hanks és Meg Ryan párosa pedig „ebben a filmben a legjobbak”.

Valószínűleg azért is szerettük annyival jobban a két rivális könyvesbolt-tulajdonos szerelemi sztoriját, mert A szerelem hullámhosszában a főszereplők összesen 2 percet láthatók egyszerre a vásznon. A maradék játékidőben a magányos apuka és a menthetetlenül beleszerető nő alig lépnek közvetlen interakcióba egymással, és még kevesebbszer találkoznak. Persze nem tagadjuk, felejthetetlen fináléja van a filmnek (ki ne álmodozna arról, hogy egyszer szuperromantikus randit szervez az Empire State Buildingre?!). Ahogy maga A szerelem hullámhosszán is az: megkerülhetetlen hivatkozási pontja a romkom műfajának (még a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?-ban is utalnak rá).

A szerelem hálójában pedig amolyan szellemi folytatásaként funkcionál az 1993-as romkomnak. Kiaknázza elődje hibáit: jobban működik, hogy ezúttal sokáig egyikük sem ismeri a másik kilétét, és végre kihasználja a Tom Hanks és Meg Ryan közti fantasztikus kémiát. Ezt szórja még meg az „ellenségekből lett szerelmesek” közönségkedvenc toposzával, amitől különösen jól működik a főszereplők közti dinamika.

Egy hullámhosszon vagyunk?

Nem értesz egyet velünk? Vagy épp ellenkezőleg: ki szeretnéd fejezni a halhatatlan rajongásodat A szerelem hálójában iránt? Szavazz, hogy kiderüljön, melyik film az abszolút kedvenc!

A szerelem Tinderében

A két film közti hasonlóság már 1998-ban Tom Hankséknek is feltűnt.

„Amikor A szerelem hálójábant készítettük, mondtuk is Norának, hogy ez olyan, mintha A szerelem hullámhosszán következő része lenne”

 

emlékezett vissza a színész 25 évvel ezelőttre. „Nora azt válaszolta, hogy valóban, de sietnünk kell a forgatással, amíg az e-mail még mindig releváns. Tudta, hogy mennyire gyorsan változnak a dolgok. A szerelem hullámhosszán abban az időben játszódik, amikor még gyakran betelefonáltak az emberek a rádióműsorokba. Csupán öt röpke év alatt azonban ez feledésbe merült, és az anonim e-mailek vették át a helyét” – mondta Hanks. Hozzátette, hogy gyakran gondol arra, milyen fenomént filmesítene meg Nora Ephron, ha még ma is élne. A TikTokot? A Tindert? Bármi is lenne az, „mi újra benne lennénk”.

És ha érkezne egy negyedik közös film Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével, amiben ismét szerelmespárt alakítanának, akkor az alábbi galériában megnézheted, hogy festenének a vásznon. Na meg ha már ott vagy, összehasonlíthatod, mennyit változott a színészduó a filmek óta eltelt 25, illetve 30 évben, hiszen azt is megmutatjuk, hogy néztek ki A szerelem hullámhossza és A szerelem hálójában idején.

Meg Ryan
Megnézem
Összes kép (6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top