nlc.hu
Szabadidő

Hazugság volt A szív bajnokai cím film igaz története

Kamu volt az Oscar-díjas A szív bajnokai igaz története?

A szív bajnokai történetét ihlető Michael Oher szerint egyáltalán nem olyan megható a valóság, mint amit a moziban láttunk.

A szív bajnokai című 2009-es film egy fehér amerikai család megindító küldetését meséli el: hogy jobbá tegyék a Nagy Mike-nak becézett fekete, hajléktalan 17 éves diák életét. Ahogy sok kritikus azóta megfogalmazta, a történet nem jobb egy átlagos „fehér megmentő”-sztorinál. Hiszen elsősorban a befogadó család szívjóságát magasztalta az egekig a film, miközben a fekete srác kitartásáról, hajthatatlanságáról alig esik szó. 

A megjelenésekor azonban az azonos című regény adaptációja, A szív bajnokai nagyon betalált a nézőknél. Igazi megható klasszikus lett, amit bármikor elő lehet venni, ha az ember egy kiadós sírásra vágyik. Mert hát eleve egy felemelő sztoriról beszélünk, de a tény, hogy az egész igaz történet alapján készült, különösen széppé tette az egészet. A film ugyanis Sean és Leigh Anne Tuohy, illetve az NFL-ben nyolc szezont is játszó amerikai futballista, Michael Oher egymásra találását meséli el. A szív bajnokai több mint 300 millió dolláros (több mint 1 milliárd forintos) bevételt hozott, Oscar-díjra jelölték a legjobb film és legjobb színésznő kategóriában, melyet Sandra Bullock szoborra is váltott Leigh Anne Tuohy megformálásáért.

A szív bajnokai

Fotó: RTL Sajtóklub

Most azonban Oher azt állítja, hogy a történet szíve (azaz, hogy egy fehér család örökbe fogadta őt, ezzel megmentve a hajléktalanságtól) egy óriási hazugság. Sőt:

szerinte a Tuohy-család éveken át kizsákmányolta őt, a nevét és a történetét a saját meggazdagodásuk érdekében.

Oher azt mondja, hogy egészen két évtizeden át élt abban a hitben, hogy valódi, legális tagja a családnak, mígnem idén év elején rá nem jött ennek ellenkezőjére.

A másik oldal

Michael Oher a hónapban keresetet nyújtott be a bíróságon, melyben azt állítja, hogy Sean és Leigh Anne Tuohy sosem fogadták őt örökbe. Helyette rávették, hogy a gyámságuk alá kerüljön, melynek következtében a házaspár dollármilliókat keresett Oheren. Gyámokként a pár üzletet is köthetett az amerikai futballsztár nevében. Ohey szerint Sean és Leigh Anne azt adta be neki, hogy a gyámság gyakorlatilag ugyanaz, mint az örökbefogadás – ezért írta alá a papírokat. 

Michael elmondása szerint csak idén februárban tudta meg az igazságot, ezért döntött 14 évvel a film megjelenése után a pereskedés mellett. A keresetben Oher elmondta, hogy A szív bajnokai egy része abszolút a képzelet szüleménye volt, mint az örökbefogadásról szóló szál. Ellenben épp ez érintette meg annyira a nézőket, hogy kasszát robbantson, és a Tuohy-család egy rakást pénzt szakítson a történet jogdíjából.

Michael Oher Sean és Leigh Anne Tuohy

A valódi Michael Oher, Sean és Leigh Anne Tuohy (Fotó: Matthew Sharpe/Getty Images)

De Oher nemcsak azt nehezményezi, hogy A szív bajnokai hazugság volt, hanem azt is, hogy Sean és Leigh Anne arra használták a gyámság által szerzett hatalmukat, hogy bebiztosítsák: ők, illetve a gyerekeik, Sean Jr. és Collins részesedjenek a filmből. Miközben Michael állítása szerint ő maga egy fillért nem látott az életéről készült alkotás bevételéből.

Az egykori NFL-játékos célja a perrel elsősorban az, hogy kikerüljön a Tuohy család gyámsága alól. Oher emellett azt is el szeretné érni, hogy a házaspár ne használhassa többé még csak a nevét sem ahhoz, hogy még több pénzhez jussanak – főleg, mert Sean és Leigh Anne valójában nem is Michael örökbe fogadó szülei.

Sandra Bullock sem ússza meg

A per kirobbanása után egyesek Sandra Bullockot kezdték el támadni. Bár a színésznő csak eljátszott egy szerepet, és semmi köze a való életbeli történésekhez, sokan azt követelik, hogy adja vissza az alakításáért járó Oscar-díjat.

Többen vannak azonban, akik kiállnak a színésznő mellett, így például A szív bajnokaiban Michael Ohert alakító Quinton Aaron is. „Semmi értelme ennek az egésznek. Sandra Bullocknak semmi köze a valódi történethez, amiről most olvashatunk. Zseniálisat alakított. Nem kellene azért bemocskolni őt, ami egyáltalán nem érinti” – nyilatkozta a TMZ-nek.

Mit mondanak a szív állítólagos bajnokai?

Sean és Leigh Anne Tuohy a botrány kirobbanása után egy nappal reagáltak Michael Oher vádjaira, melyeket abszurdnak és fájdalmasnak neveztek. Úgy gondolják, hogy az amerikai focista csak pénzt akar kicsikarni belőlük. „Az igazság az, hogy a házaspár befogadta az otthonába Mr. Ohert, rendszert, támogatást, és mindenek felett feltétel nélküli szeretetet adtak neki. Mindig úgy bántak vele, mint a saját fiukkal, a harmadik gyereküknek tekintették őt” – olvasható Tuohyék nyilatkozatában. „Michael erre válaszul megfenyegette őket, többek között azzal, hogy rossz színben fogja őket beállítani a sajtóban, hacsak nem fizetnek neki 15 millió dollárt.”

Michael Oher és családja

Michael Oher és a Tuohy-család (Fotó: Jeff Zelevansky/Getty Images)

Az ügyvédje szerint a pár össze van törve, és remélik, Oher hamarosan megbánja a lépését és ki tudnak békülni. „Addig is azonban nem fognak hezitálni, hogy megvédjék a jó hírnevüket, szembeszálljanak a zsarolással és kiálljanak magukért a perben.” Míg korábban a Tuohy házaspár azt állította, hogy csak egyszeri összeget kaptak a történetükért jogdíjak helyett, most évente érkező fizetésről beszéltek. Ellenben úgy most, mint korábban, ragaszkodnak ahhoz, hogy a bevételüket igenis megosztották Oherrel.

Az örökbefogadásról azonban mit sem szól a nyilatkozat, holott ennek hazugsága foglalkoztatja a leginkább a férfit. „Mike-nak nem volt stabil családi háttere. Amikor a Tuohy család elmondta Mike-nak, hogy szeretik őt és örökbe akarják fogadni, olyan űrt töltöttek be az életében, ami egészen addig sajgón tátongott. Az a felfedezés, hogy valójában nem fogadták örökbe, elkeserítette Mike-ot és mélyen megsebezte” – mondta Oher ügyvédje.

(Forrás: Vox, The Guardian, UniLad)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top