nlc.hu
Szabadidő

A '90-es évek legjobb filmzenéi

A ’90-es évek felejthetetlen filmzenéi – mindegyikre emlékszel?

A zenének megvan az a varázslatos képessége, hogy bárhova el tud repíteni, akár vissza is tudunk vele utazni a '90-es évekbe, fiatalkorunk kedvenc filmjeihez.

Mondhatnánk nyugodtan, hogy a ’90-es évek tele volt jobbnál-jobb filmzenékkel, de lehet, hogy csak a nosztalgia beszélne belőlünk, és a valóságban ma is pont annyi jó zene csendül fel a filmekben. Az idő azonban megszépítette az emlékekeket és a következő filmek zenéire örökké emlékezni fogunk a ’90-es évekből.

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991)

Az (Everything I Do) I Do It For You dallama azonnal a sherwoodi erdőbe repít, ahol a fiatal Kevin Costner kirabolja a gazdagokat, hogy segítsen a szegényeknek. Bryan Addams dala 1991-ben 16 héten át vezette a toplistákat. Alan Rickman fantasztikus volt Nottingham aljas (és szexi) seriffjeként, és nem feledkezhetünk meg Christian Slaterről sem, aki az ifjú Willt alakította.

Több mint testőr (1992)

Akár az eredetit, akár a Whitney Houston-féle feldolgozást kedveled, szinte lehetetlen meghallgatni az I Will Always Love You-t anélkül, hogy ne utaznál vissza az időben 1992-be és a Több mint testőr filmbe. Nagyon drukkoltunk a főszereplőkenk, hogy boldogan éljenek együtt örökké – nem egészen így történt. A páratlan Dolly Parton írta ezt a filmzenét, és eredetileg az 1982-es A legjobb bordélyház Texasban című filmben adta elő, amikor összetörte Burt Reynolds szívét. Szóval, ez a dal könnyfakasztó, akármelyik film is jut eszedbe róla.

Micsoda nő! (1990)

Neked is eszedbe jut Roy Orbison Pretty Woman című daláról a combig érő fekete csizma? Vagy az az ikonikus piros ruha, amit Vivian az operában viselt a gyönyörű gyémánt nyaklánccal, és emlékszel az ominózus megjegyzésére az előadás után: „Ó, hát ez egyszerűen óriási volt. Majd bepisiltem”? Ebben a klasszikusban Julia Roberts és Richard Gere valószínűtlen párosként viccesek és giccsesek voltak, miközben helyet formáltak a szívünkben.

Forrás: IMDb/nlc

Forrás: IMDb/nlc

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Heath Ledger hiánya a mai napig fájdalmas, így ha meghalljuk az I Want You to Want Me című dalt a Letters to Cleo feldolgozásában, akkor rögtön a 10 dolog, amit utálok benned film jut eszünkbe nosztalgiával vegyes szomorúsággal. Ledger, Julia Stiles és Joseph Gordon-Levitt több Teen Choice Award-jelölést is kapott a filmért, ami mindannyiuk számára áttörést jelentett.

Sellők (1990)

Cherről, Winona Ryderről és Christina Ricciről azonnal megjelennek a fejünkben a képkockák a kultikussá vált Sellők című filmből, ha felzendül a The Shoop Shoop Song. Tinikorunkban fordítottuk le a filmzene szövegét és egyértelműen a szívünkbe zártuk az üzenetét, hogy a fiú csókjából milyen sok információt megtudhatunk az érzéseiről.

Ghost (1990)

Whoopi Goldberg fergeteges volt Oda Mae Brown médiumként a Ghostban. És, őszintén szólva, ki tudná elfelejteni Patrick Swayze kiabálós éneklését? De a dal, ami azonnal visszahoz erre a filmre (nem is beszélve az érzelmek kusza kavalkádjáról), mindig is az Unchained Melody lesz a The Righteous Brothers-től. Már az első pár hangtól ellenállhatatlan kényszert érzünk egy kis agyagozásra.

Titanic (1997)

Celine Dion szomorú dala 1998-ban a világ legkelendőbb kislemeze volt. Sajnos a My Heart Will Go On című dal nemcsak a Titanic filmhez repít minket, hanem újra előjön a rég elfeledett düh is, mert JACK IS ELFÉRT VOLNA AZON A HAJÓN! Ettől függetlenül ez egy gyönyörű dal, és egy gyönyörű film.

Con Air – A fegyencjárat (1997)

A Lynyrd Skynrd 1974-ben adta ki a Sweet Home Alabama című southern rock-klasszikust, de valahányszor meghallgatjuk, Nicolas Cage-et látjuk magunk előtt teljes akciódicsőségében a Con Air – A fegyencjárat című filmben. A film kasszasiker lett, és kultikus klasszikussá vált, sok idézhető sorral. Például amikor Steve Buscemi a sorozatgyilkos Garland Greene szerepében így viccelődik: „Hogy mi is az irónia? Ha egy csapat idióta egy olyan bandának táncol egy repülőn, akik arról híresek, hogy lezuhantak… egy repülővel.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top