nlc.hu
Szabadidő

5 színész, aki a Disney-nek köszönhetően vált szupersztárrá

5 színész, aki a Disney-nek köszönhetően vált szupersztárrá

A Disney névről a többségnek animációs filmek jutnak eszébe, pedig számos élőszereplős film és sorozat is kikerült az egeres cég égisze alól. Több színész Disney-filmekkel és sorozatokkal vált szupersztárrá, így reméljük köszönetnyilvánításként legalább egy képeslapot küldtek a 100. születésnapját ünneplő stúdiónak.

Zac Efron

A nagy Disney-momentum: High School Musical (2006)

Bár nem ez volt az első filmes munkája, az iskolai színjátszó körben kikupálódott Zac Efron igazán otthonosan érezhette magát az első és legnagyobb hatású Disney-filmjében, a High School Musicalben, ami hamar a Disney Channel örökzöldjévé vált. Bár a nemzetközi koncertturnéra nem tudott a csapattal tartani egy másik forgatás miatt, a második és a harmadik részben is visszatért. A harmadikhoz érve a High School Musical annyira népszerű lett, hogy a Disney mozikba küldte a filmet, megalapozva Zac Efron mozisztár státuszát, ami máig kitart.

Zac Efron

Zac Efron az első High School Musical-filmben

Lindsay Lohan

A nagy Disney-momentum: Apád-anyád idejöjjön! (1998)

Bár Lindsay Lohan már egészen apró korától kamera előtt állt, és sorra forgatta a reklámfilmeket, és nagyjából tízéves volt, amikor már állandó szereplője volt egy szappanoperának, az ismertséget egy ikerszerepben szerezte meg a tévék által agyonismételt Apád-anyád idejöjjön című aranyos családi komédiában a Disney színeiben. Gyereksztárból tinisztárrá szintén a Disney tette őt, amikor a Nem férek a bőrödbe című vígjátékban testet cseréltek az édesanyját játszó Jamie Lee Curtis-szel, és bár a színésznő a Bajos csajokkal egy kicsit megcsalta a stúdiót, később a Kicsi kocsi: Tele a tank című filmhez is visszahívták a Disneytől. Bájos tinilányból sajnos a sok botrány miatt nem jött össze az átmenet a felnőttkori karrierbe, így Lindsay Lohan jó eséllyel már örökre Disney-gyereksztár marad.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan a Nem férek a bőrödbe című filmben

Kurt Russell

A nagy Disney-momentum: Komputer teniszcipőben (1969)

Walt Disneyt a halála előtti utolsó kamerák előtti szereplésekor a tévéstáb a stúdió új felfedezettjéről, a tízéves periódusra leszerződtetett ifjú Kurt Russellről kérdezte:

Nagy jövőt jósolok ennek a 15 éves fiatalembernek

– mondta az öreg, és nem tévedett. Bár az ebben az időszakban készült tévés és mozis produkcióit mára nagyrészt elfelejtettük (a Disney+-on mutatóban fent van néhány), a szakértők visszaemlékezése szerint Russell a hetvenes években a Disney legnagyobb sztárja volt, és rendesen megdolgoztatták. Egy 1968-as film forgatásán ismerte meg későbbi párját, Goldie Hawnt. Ma már azonban inkább akcióhősként (Nagy zűr kis Kínában, Menekülés New Yorkból, Tango & Cash…) emlékszünk rá.

Kurt Russell

Kurt Russell a Komputer teniszcipőben főszerepében

Jodie Foster

A nagy Disney-momentum: Kelekótya péntek (1976)

Talán picit később, de némi átfedéssel ugyanabban a korszakban játszotta sorra a szerepeket a Disney produkciókban, mint Kurt Russell, így mondhatni a hetvenes években ők ketten voltak a stúdió ikonikus gyerekcsillagai. Russellel ellentétben azonban Jodie Fosternek nem volt kizárólagos szerződése, úgyhogy más stúdiók filmjeiben is játszhatott, és ki is használta ezt.

A színésznő máig örömmel emlékszik vissza erre a korszakára, bár elmondása szerint a legtöbb Disney-filmjében nem színészkednie kellett, csak azt várták tőle, hogy önmagát alakítsa. A Napoleon és Samantha című film forgatásán egy oroszlán rácsapott a hátára, máig látható sérülést okozva a színésznőnek. Állítása szerint a Taxisofőr forgatása volt az első olyan élménye, hogy egy rendező azt kérte tőle, hogy egy másik karakter bőrébe bújjon. Ide tartozik, hogy Foster játszotta a Nem férek a bőrödbe eredeti változatában azt a szerepet, amivel a remake-ben Lindsay Lohan befutott.

Jodie Foster

Jodie Foster a Kelekótya péntek egyik főszerepében

Zendaya

A nagy Disney-momentum: Indul a risza! (2010-2013)

Mielőtt az Eufóriában elmerült volna a reménytelen drogfüggőség mocsarában, Zendaya sokkal napfényesebb Disney-sorozatokban szerepelt. Érdekes, hogy bár a három évadon át futó Indul a riszában Bella Thorne-nal kettesben voltak főszereplők, és amikor a sorozat futott, talán még Thorne volt kettejük közül a népszerűbb, utóbbi ma már bulvár- és botrányhősként ismert, Zendaya pedig hollywoodi szupersztárként és divatikonként.

Zendaya

Zendaya a K.C. A tinikém plakátján

Igaz, az Indul a risza! és az Eufória között ehhez még egy Disney-lépcsőfok vezetett a K.C. a tinikém című sorozat formájában, ami már egyértelműen Zendaya tehetségére épített. A Disney-sztárság idején a sorozatai mellett énekesi karriert is építgetett, ám ezt idővel maga mögött hagyta, és egyértelműen a színészet mellett tette le a voksát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top