nlc.hu
Sztárok

Zac Efron portré

Kitört a szépfiú skatulyából, ezért azonban komoly árat fizetett a születésnapos Zac Efron

Egy ikonikus frizura, egy megnyerő mosoly, a jó mozgás és az átlagnál jobb énektudás pont elég ahhoz, hogy valaki megvesse a lábát a showbiznisz világában. Így volt ezzel Elvis, Johnny Cash, és a kétezres évek tinibálványa, Zac Efron is, aki egyetlen klisés filmmel elérte, hogy a fiatal lányok és a világ a lábai elé boruljanak.

Amikor Kenny Ortega, a híres koreográfus (többek között a Dirty Dancing is az ő nevéhez fűződik – a szerk.) rábólintott, hogy készítsen egy tiniknek szóló musicalt, még valójában senki nem sejtette, hogy egy egész korszak kulturális ízlését fogja meghatározni. Pedig így lett, a High School Musical, azaz a Szerelmes hangjegyek már az első résszel hatalmas sikert aratott világszerte, csak az Egyesült Államokban 7,7 millióan nézték végig a premiert, egy 2019-es adat szerint pedig 225 millió egyedi nézőhöz jutott el világszinten. Akárhogy is matekozunk, innen már sejthető, hogy Zac Efron hogyan tudott egy túlzottan szentimentális és kiszámítható filmből a legnagyobb A-listás sztárok közé emelkedni, de ne szaladjunk ennyire előre.  

Zac Efron fiatalon

Ezzel a fizimiskával ismertük őt meg a Disney Channel filmjében (Fotó: Getty Images/ 9Stephen Shugerman)

A világ HSM lázban égett

Zachary David Alexander Efron 1987. október 18-án látta meg a világot, és valójában már a szülei is a szereplés irányába terelték. 11 éves korától kezdve játszott iskolai darabokban, de egy-egy apróbb mellékszerepben is feltűnt a színpadon, többek között a Gypsyben, a Pán Péterben és a Rémségek kicsiny boltjában is megmutatta a tehetségét. Pont 2006-ban, amikor felvették a főiskolára, elfogadta a Disney Channel újonnan forgatott filmjének főszerepét, amelyben Troy Boltont alakította, ez pedig beugrót jelentett számára a szakmába, főleg úgy, hogy a kritikusok is méltatták a tehetségét, még ha a HSM-től nem is voltak elájulva. Egy egész brand épült fel a Szerelmes hangjegyek köré, sőt, a srácok világ körüli turnén is részt vettek, de talán a legmeghatározóbb pillanat az volt, amikor a Breaking Free Zac és Vanessa Hudgens előadásában két hét alatt a Billboard Top 100-as listájának 82. helyéről az 5. helyre ugrott. Az egész világ HSM lázban égett, úgyhogy adta magát, hogy a Disney Channel még két részt berendeljen belőle (az utolsó még a Mamma mia!-nál is nagyobbat szólt), és ezzel bebiztosítsa, hogy Zac Efron ne tűnjön el a süllyesztőben. 

Kikészítette a Baywatch

A színész nemcsak tehetséges, hanem jóképű is volt, és kortársaihoz képest – akkoriban éppen a kissé androgün jellegű vonások voltak fókuszban – egy klasszikusabb férfiideált képviselt, ami megint csak neki kedvezett. Egyre több szerepben találták meg, ő volt az ügyeletes szépfiú, aki azért humoros is, úgyhogy többek között a Saturday Night Live műsorának házigazdai szerepébe is belekóstolhatott. Lehet, hogy nem a legmélyebb alakításait köszönhetjük ennek az időszaknak, viszont a közönségkedvenc filmek kedvelőit így is sikerült elbűvölnie. Megint 17, Charlie St. Cloud halála és élete, Szilveszter éjjel, Szerencsecsillag, Rossz szomszédság, Nagyfater elszabadul – Zac különböző szerepekben bizonyított, és hogy a Hollywood szépfiúja imázst tovább erősítse, bevállalta minden idők egyik legszexibb sorozatának, a Baywatchnak a főszerepét Dwayne Johnson mellett.

A filmben abszolút arra építettek, hogy kigyúrt, jóképű férfi lett belőle, a látszat azt mutatta, hogy igazi playboyjá vált, ám saját bevallása szerint ez az időszak testileg és lelkileg is nagyon megviselte. Túledzette magát, amihez heteken át naponta háromszor ugyanazt a fogást fogyasztotta. A forgatás sokszor hajnalba nyúlt, ami még korábbi edzést igényelt, ez viszont megtette a hatását: Efron alvászavarokkal és kimerüléssel zárta a forgatást. Ráadásul az sem segített a helyzeten, hogy a rajongók egytől-egyig azt találgatták, vajon miért változott meg az arca.  

Zac Efron arca

Már itt is sokkal karakteresebb volt az arca, mint korábban, ezért megindultak a találgatások a plasztikáról (Fotó: Getty Images/Zac Efron arca)

Az alkohol rabságában

Szigorúan hozzátartozik a történethez, hogy a hírnévvel együtt az alkohol és a drogok is megjelentek a színész életében. 2013-ban például olyan szerencsétlenül esett el egy kevésbé józan pillanatban a saját lakásában, hogy eltört az állkapcsa, de ugyanebben az évben egy verekedésbe is belekeveredett, amit szintén a fizimiskája bánt. A The Hollywood Reporternek az akkor 26 éves sztár úgy nyilatkozott, hogy ez szinte magától értetődő volt, ahogyan az is, hogy a történtek után önként vonuljon be az elvonóra.  

Sokat ittam, túl sokat. Ez soha nem volt egy specifikus dolog. Úgy értem, hogy a húszas éveidben vagy, szingliként, Hollywoodban. Mindent rád zúdítanak. Nem csinálnék semmit másképp, szükségem volt arra, hogy megtanuljam a leckét. De ez enyhén szólva is egy érdekes utazás volt.

Efron a vízi mentőket követő alaposabb pihenés után visszatért a musicalek műfajához, A legnagyobb showmanben Hugh Jakcman és Zendaya mellett sikerült ismét visszakapaszkodnia a csúcsra, Ted Bundy karaktere pedig ezek után csakis érte kiáltott. Kék szemeivel és mikromimikájával tökéletesen alakította a mindenki által sármosnak, karizmatikusnak ítélt pszichopata szerepét, aki 30 nő meggyilkolását ismerte be, és akiről még a tárgyalását vezető bíró is úgy nyilatkozott, hogy egy szimpatikus fiatalembert ismert meg benne. Igazi színészi feladat volt ez, és a HSM egykori Troy Boltonja jócskán megugrotta a hozzá fűzött elvárásokat, ezzel végre maga mögött hagyhatta a vicces „buddy-movie” műfaj skatulyáját is.  

Leesett az állunk az állkapcsától

2019-et írtunk ekkor, az azóta eltelt három évben pedig alig-alig lehetett a színészről hallani, főleg nem szakmai minőségben, annak ellenére, hogy ez idő alatt is dolgozott. Az idei Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, az új filmjének premierjén (Minden idők legnagyobb sörfutama) azonban a rá jellemző vagánysággal jelent meg ismét a nyilvánosság előtt, és egyben dúlta fel a kedélyeket azzal, hogy alig lehetett ráismerni. Az állkapcsa sokkal szögletesebb és karakteresebb lett, a mosolya is olyan volt, mintha az arcára fagyott volna, úgyhogy megindultak a spekulációk, hogy vajon az alkohol- és drogfüggőséget plasztikára cserélte-e, hiszen láttunk már ilyet. (Igaz, Mickey Rourke?) A sajtó által Jaw Gate-nek hívott konspirációs elméletek már a Baywatch óta terjedtek a médiában, úgyhogy adta magát, hogy ezt is a sebészkés számlájára írják a rajongók és a sajtó, viszont mindenki tévedett. 

Zac Efron

A Torontói Filmfesztiválon már új külsővel mutatkozott (Fotó: Getty Images/Rodin Eckenroth)

A Men’s Health 2022. októberi címlapjához készült interjúban Efron elárulta, hogy a változás egy újabb balesetnek köszönhető, ami megint állkapocstöréssel ért véget. Olyan szerencsétlenül sikerült bevernie a fejét egy gránit kiszögellésbe, hogy mire magához tért, az állcsontja szinte szó szerint lógott. Kemény fizikoterápiával sikerült a rágó- és egyéb arcizmait helyreállítani, aminek következtében az álkapcsa egyre nagyobbra nőtt, de ez azzal is járt, hogy az arcképe alapjaiban változott meg, ezért végül abbahagyta. Ami pedig a Jaw Gate-et illeti, egészen addig nem is tudott róla, míg az édesanyja nem mesélt neki a történtekről.  

Efron megjárta az utat a csúcstól a pokolig, majd ismét a csúcsig, és részben ennek is köszönhető, hogy az önismeret az életében felértékelődött a munkával szemben. Az elmúlt években számos utazáson, elvonuláson vett részt, sokszor spártai körülmények között élt csak azért, hogy közelebb legyen a természethez. Teljes életmódváltáson ment át, elmondása szerint a családjával és közeli barátaival való kapcsolatára is nagyobb hangsúlyt fektet a kiegyensúlyozottabb mindennapok érdekében. Ellenben a közösségi médiától elzárkózott, mert elmondása szerint egy féreglyuknak érzi az egészet. Hogy bizonyítsa, már rég maga mögött hagyta a sztárvilág csillogását, A Down to Earth with Zac Efron című dokumentumfilmjében körbeutazta a világot, az egészséges, és fenntartható életmódot keresve. Ezzel elérte, hogy minden korábbi megítélését felülírja, és leszámolt azzal a sztereotípiával, hogy nem több egy szép, de üresfejű színésznél. „Ha olyan mértékben érdekelne, amit mások gondolnak rólam, mint ahogyan azt gondolják rólam, biztosan nem tudnám ezt a munkát elvégezni.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top