nlc.hu
Szabadidő

Adómentesek lesznek a lottónyeremények

A túró rudi áfacsökkentése után is van tovább: adómentes lesz a lottó ötös

Növelni akarják a játékkedvet.
lottósorsolás

A kormány a héten beterjesztette a parlamentnek az őszi adócsomagját. Mint a Népszava írja, a 300 oldalas dokumentumból kiderül, hogy nem nyúltak a lakosságot érintő főbb adókhoz: így nem változnak sem a személyi jövedelemadó, sem az áfafizetés alapvető szabályai. Részleges módosításokra tesz javaslatot a kormány, így például:

szja-mentesek lesznek a jövőben az állami számsorsolásos szerencsejátékokon (kenó, lottó) elért nyeremények. Az indoklás szerint a kormány a célja nagyobb játékkedv megteremtése, és ezen keresztül az állami bevételek növelése.

Az általános forgalmi adónál (áfa) egy termék esetében 27 százalékról, 18 százalékra csökkenti az áfát: a túródesszertek – így a túrórudi – lehet ezáltal olcsóbb – mint erről pár napja beszámoltunk –, ám a miértről a javaslat egy szót nem szól a tervezet. 

A javaslat pontosítja az 5 százalékos áfa alá tartozó gyógyászati tápszerek, anyatej-helyettesítők besorolását, de változásról itt szó sincs. Csökkentik viszont műkincsek behozatalát terhelő adót: már 5 százalékos áfa megfizetésével hozhatunk be külföldről – pontosabban az EU-n kívülről – műkincseket.

Legutóbb egyébként július elején lett új lottómilliárdosa hazánknak, akkor 9 hét halmozódás után született telitalálatos. A szerencsés nyertes több mint 1,7 milliárd forinttal lett gazdagabb. Jelenleg amúgy a nyeremények minden esetben az szja-törvény által előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával kerülnek kifizetésre, így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Mónus Márton 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top