nlc.hu
Szabadidő

Tömegvonzás: Gigakoncertek Magyarországon

Tömegvonzás: Gigakoncertek Magyarországon Louis Armstrongtól az Illésig

Hetek óta lázban tartja a közvéleményt Azahriah triplakoncertje és a Coldplay is három fellépés erejéig veszi majd be jövőre a Puskás Stadiont. Mindez remek apropót szolgáltat, hogy visszaemlékezzünk Magyarország megakoncertjeire. Összeállításunkban az elmúlt közel 60 év emlékezetes magyarországi stadionkoncertjeiből válogatunk.

Ki?

Louis Armstrong

Hol?

Népstadion

Mikor?

1965.06.09.

Louis Armstrong a Népstadionban

Fotó: Bojár Sándor/Fortepan

A Népstadion 1953-ban nyitotta ki kapuit, és jó ideig csak sportesemények (elsősorban labdarúgó mérkőzések) megrendezésére szolgált. A hatvanas évek első feléig nyugaton sem nagyon használtak ekkora helyszíneket koncertekhez – a Beatles is csak 1965. augusztus 15-én lépett fel először stadionban, konkrétan a New York Cityben található Shea Stadiumban. Bő két hónappal korábban viszont a magyarországi nézők már láthatták a Népstadion színpadán Louis Armstrongot, aki ezzel az eseménnyel jazztörténelmet írt: 80 000 néző volt kíváncsi a fellépésére. A koncert azonban hiába volt óriási siker, a Népstadionban több mint két évtizeden keresztül nem került sor újabb zenei rendezvényre.

Ki?

The Spencer Davis Group

Hol?

Kisstadion

Mikor?

1967.07.07-08-09.

A Népstadion „kistesójának” tekinthető Kisstadiont eredetileg jégkorong- és műkorcsolyarendezvények helyszínéül szánták készítői, de hamar kiderült, hogy koncertek megrendezésére is kiválóan alkalmas. Elsőként a a Tobacco Road című számáról ismert The Nashville Teens nevű angol rockzenekar lépett itt fel 1967 májusában, jóval emlékezetesebbre sikeredett viszont az immáron Steve Winwood nélkül érkező The Spencer Davis Group látogatása két hónappal később.

A július 7-i „nyitókoncertre” meglehetősen nagy számban vonultak ki a rendőri szervek, és ugyan maga a buli még aránylag rendben, komolyabb atrocitások nélkül lezajlott, az utcán végül elszabadult a pokol. A rendőrök váltogatás nélkül gumibotozták és kardlapozták az embereket, és ehhez képest meglepő, hogy végül csak 122 személyt állítottak elő. Egyértelműen ez volt a legnagyobb utcai megmozdulás ’56 óta, és hogy milyen viszonyok uralkodtak akkoriban, arra jól jellemző a Népszabadság másnapi vonatkozó cikke, melyben az „m-y” nevű szerző szerint a rendőrség azt tette, amit tennie kellett.

Ki?

Bergendy, Koncz Zsuzsa, Illés, Generál és mások

Hol?

DVTK stadion, Miskolc

Mikor?

1973.06.10.

Pop koncert, 1973.

Pop koncert, 1973.

A Woodstock nyomán létrehozott miskolci rockfesztivál hivatalosan „Pop Koncert” névre hallgatott, és egy egész napos rendezvény volt Tolcsvay Béla művészeti felügyelete alatt, ráadásul még műsorvezetők is szórakoztatták a közönséget B. Tóth László, Dévényi Tibor és Keresztes „Cintula” Tibor személyében. A korszak neves zenekarai, énekesei váltogatták egymást a színpadon, és természetesen ez az esemény sem múlt el botrány nélkül.

Az Illés koncertje közben Bródy János megjegyzést tett a rendőrök viselkedésére, amit a hatóságok ellenséges gesztusként értelmeztek (pedig Bródy állítólag nem is annak szánta), főleg hogy a beszólást követően verekedés tört ki a stadionban. A zenészt rabosították, és csak kevésen múlt, hogy nem kapott komoly börtönbüntetést. Mindez jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a zenekar pár hónappal később feloszlott.

A BS és az Aréna

1982-ben nyitotta meg kapuit a Budapest Sportcsarnok, amely nagyobb létszámú közönséget tudott fogadni zárt térben. A becenevén csak BS-ként ismert intézményben olyan sztárok léptek fel, mint a Talking Heads, a Tangerine Dream, Tina Turner, Johnny Cash, Santana, Elton John, Chuck Berry, az Iron Maiden (bár ők a parkolóban), a Dire Straits, a Status Quo, Bonnie Tyler, Falco, a Deep Purple, James Brown, Cliff Richard, Barry White, a Duran Duran, a Bros, a UB40, Stevie Wonder, a Black Sabbath, Joe Cocker, Miles Davis, a Mission, a Pet Shop Boys, a Kraftwerk, az Aerosmith, a Green Day, a Simply Red, a Def Leppard, a Pearl Jam, a Supertramp, Jean-Michel Jarre, a Prodigy, Jimmy Page & Robert Plant, a Yes vagy a Jamiroquai.

A csarnok 1999 végén leégett, és a helyén három és fél évvel később nyitott meg az ufószerű Papp László Budapest Sportaréna. Egyik legelső fellépője Paul McCartney volt, akinek az első (és minden bizonnyal utolsó) magyarországi koncertjén szégyenszemre le kellett takarni néhány üresen maradt szektort. Fontos egyéb sztárok az Aréna húszéves történetéből: Moby, Limp Bizkit, P!nk, Ennio Morricone, Britney Spears, Cher, Avril Lavigne, Marilyn Manson, 50 Cent, Eric Clapton, Shakira, The Black Eyed Peas, Muse, Gwen Stefani, Woody Allen, Kylie Minogue, Lenny Kravitz, Snoop Dogg, Coldplay, James Blunt, AC/DC, Beyoncé, B.B. King, Leonard Cohen, ZZ Top, a-ha, Placebo, Katy Perry, Lady Gaga, a Faithless, a Slayer, a Megadeth, Ringo Starr, George Michael, Bryan Ferry, a Sade, Rihanna, a Dead Can Dance, Lionel Richie, Slash, Bruno Mars, a Nickelback, a Blondie, a Beach Boys, a Slipknot, az Imagine Dragons, Hans Zimmer, a Foo Fighters, a Gorillaz, a Metallica, az Arcade Fire, Nick Cave, a Massive Attack, Quincy Jones, Ricky Martin, Nicki Minaj, a Backstreet Boys, a Toto, a Ghost, a Tool, a Korn vagy Harry Styles. Az Aréna aztán a közelmúltban riválisra lelt, a koncerthelyszínként is funkcionáló MVM Dome ugyanis még több néző befogadására alkalmas.

Ki?

Depeche Mode

Hol?

Volán Pálya

Mikor?

1985.07.23.

Depeche Mode, 1985.

Depeche Mode, 1985.

38 évvel ezelőtt a Depeche Mode még nem volt annyira befutott együttes, eképp Magyarországon sem számított annyira ismertnek, mint akár pár évvel később, az viszont biztos, hogy ez a koncert ágyazott meg a lényegében máig tartó hazai DM láznak. A helyszínválasztás érdekes módon a Volán Pályára esett, és 11500 jegy került értékesítésre, vagyis a Mode ekkor már lényegében a BS-t is megtöltötte volna. Az előzenekar hálátlan szerepe a Satöbbire esett, akiket többen is megdobáltak a közönségből, ráadásul a születésnapját pont aznap ünneplő Martin Gore ellopta előlük a show-t, mert oldalról elkezdett integetni a nézőknek. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a zenekar vegyült a rajongókkal: Gore több fant is meghívott fagyizni, és a legendárium szerint vásárolt egy citerát az Ecseri úti piacon.

Dave Gahan

Dave Gahan ugyanebben az évben, belgiumi állomásukon (Fotó: Gie Knaeps/Getty Images)

Ki?

Queen

Hol?

Népstadion

Mikor?

1986.07.27.

Queen, 1986.

Queen, 1986.

Hegedűs László, a Multimedia Concerts nevű hazai koncertszervező cég vezetője ott volt 1985 nyarán a Live Aiden, és megismerkedett az aznapi legnagyobb sikert arató Queen menedzserével. Ezt egy közel egy éven át tartó „puhítás” követte, mígnem a zenekar végre kötélnek állt, és átmerészkedett a vasfüggöny túloldalára. A hosszas huzavonára az tett pontot, hogy egy itteni stáb dokumentumfilmet forgathatott a Queen látogatásáról és koncertjéről, és valahogy így sikerült lefaragni a gázsiból. Ránk fért már egy kis vidámság: Csernobil valamennyire még ott volt a levegőben, és az irapuatói lebőgés is még sokaknak fájt.

A magyarországi koncerttörténeti esemény csúcspontja az volt, amikor Freddie Mercury elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, de a Queen ittlétének még számos legendás pillanata akadt: az együttes beérkezése Bécsből szárnyashajón, a Beatlemánia szintű fogadtatás, Aczél Endre reménytelen interjúkísérlete Mercuryval, az álruhás frontember szentendrei régiségvásárlása, valamint amikor a terepet előzetesen felderíteni próbáló, de eltévedő Brian May állítólag bement egy biatorbágyi kocsmába, hogy eligazítást kérjen.

Ki?

Genesis

Hol?

Népstadion

Mikor?

1987.06.18.

Genesis, 1987.

Genesis, 1987.

Hegedűs már a Queen előtt is hozott Magyarországra komoly neveket, például 1985-ben az akkor a csúcson lévő Dire Straits-et. Aztán a Queen megnyitotta a kaput további neves zenekarok előtt, így jutott el hozzánk a Genesis 1987 nyarán. Ők is akkor értek a zenitre, ugyanis az Invisible Touch című aktuális lemezük elképesztő mennyiségben fogyott. A budapesti bulin Phil Collins magyarul köszöntötte a közönséget, a szöveget egy papírlapról olvasva („Min-den-kee it one? Yo ash-tate!”). A zenekar még egyszer, 1998-ban tért vissza Magyarországra, bár akkor már (illetve még) nem Collins volt a frontember. Vele 1992-ben és 2007-ben is voltak meghirdetve budapesti koncertek, de végül mindkét dátum törlésre került. Egyszer azért még fellépett nálunk: 2005-ben, szólóban.

Genesis a Népstadionban

Mike Rutherford, a Genesis gitárosa a Népstadionban (MTI Fotó: Kleb Attila)

Ki?

Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Youssou N’Dour, Hobo Blues Band, Bródy János

Hol?

Népstadion

Mikor?

1988.09.06.

Sting, Bruce Springsteen és Hobo

Sting, Bruce Springsteen és Hobo énekel az emberi jogokért rendezett, öt világrészt átfogó turné harmadik, budapesti koncertjén a Népstadionban, 1988-ban
(MTI Fotó: Kleb Attila)

Az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet turnéja átjutott a már szakadozó vasfüggöny túloldalára, bő egy évvel a Magyar Köztársaság kikiáltása előtt. A hazai előadók mellett itt volt a később jelentős világzenei előadóvá emelkedő Youssou N’Dour, valamint csupa olyan művész, aki akkoriban mindenféle értelemben a csúcson volt. Az ugyanabban az évben berobbanó Tracy Chapman, a második szólólemezénél tartó Sting, a So című albumával taroló Peter Gabriel, valamint az egyik legnagyobb amerikai rocksztár, Bruce Springsteen.

Utóbbi azóta se tért vissza hozzánk: a helyzetet bonyolíthatja, hogy a Főnök koncertjeire mindig borsosan drágák a jegyek. Az 1988-as Human Rights Now koncertesemény a sok fellépő miatt a késő éjszakába nyúlt; sok csúcspontja közül kiemelkedett az, amikor a magyar előadókkal kiegészülő sztárok együtt elénekelték a Get Up Stand Up című Bob Marley klasszikust.

Ki?

David Bowie

Hol?

MTK stadion

Mikor?

1990.09.04.

David Bowie, 1990.

David Bowie, 1990.

A nyolcvanas-kilencvenes években az MTK pálya is fontos koncerthelyszín volt: olyan előadók léptek itt fel, mint az Aerosmith, a Bon Jovi, Alice Cooper, a Depeche Mode, Peter Gabriel, az Iron Maiden, a Jethro Tull, a Metallica, a Scorpions, Paul Simon, Rod Stewart vagy Tina Turner. Valamint David Bowie, aki két Tin Machine album között kiadott két szólóválogatást, és beiktatott egy saját turnét.

Az akkor 43 éves „rockkaméleon” elképesztő bestofot prezentált a közönségnek: elhangzott a Space Oddity, a Life On Mars, a Let’s Dance, a Rebel Rebel, a Heroes, a Suffragette City és még bő tucatnyi klasszikus. Megbízható szem- és fültanúk szerint Bowie hét évvel későbbi szigetes koncertje még jobbra sikeredett. Mindkét fellépésből készült jó minőségű kalózlemez, úgyhogy utólag mi magunk is el tudjuk dönteni, melyik buli volt a jobb.

David Bowie az MTK stadionban

David Bowie az MTK stadionban, 1990. július 4-én (MTI Foto: Kleb Attila)

Ki?

Illés

Hol?

Népstadion

Mikor?

1990.09.15.

A két évvel korábbi Human Rights Now koncert még csak a változás előszelét hozta el, az Illés koncertje pedig immáron a rendszerváltást ünnepelte. Már a szeptember 14-i nyilvános főpróbára is kilátogatott 40 ezer néző, a „premieren” pedig kétszer annyian voltak, és az együttes színpadra lépése előtt még az István a király rockoperát is megnézhette/-hallgathatta a közönség. A tetőtől talpig fehérbe öltözött zenészek stílszerűen a politikai üzenetként is felfogható Ne gondold című dallal indítottak, és a leghíresebb szerzeményeik mellett két új számot is előadtak. Az Illés népstadionos fellépése indította be a lényegében mai napig tartó összeállós, búcsúzós koncertek végeláthatatlan sorát.

Ki?

INXS

Hol?

Kisstadion

Mikor?

1991.07.07.

INXS, 1991.

INXS, 1991.

Korábban gyakran érte az a kritika a magyarországi koncertipart, hogy az igazán fontos zenekarokat vagy soha nem sikerült idecsábítani, vagy jóval a karrierjük csúcsán túl vetődtek el hozzánk. Ezt a főleg a múlt rendszer okozta örökséget sokáig cipeltük, de időnként mégis ellátogattak hozzánk olyan előadók, akik kereskedelmi és kreatív szempontból is abszolút jelen idejű sztároknak számítottak. Ezek közé tartozott az INXS, akik hat nappal később telt ház, vagyis 72 ezer néző előtt léptek fel a Wembleyben (erről a fellépésükről készült a Live Baby Live című koncertfilm), a foghíjas Kisstadionban viszont pár ezres közönség előtt játszottak. „Még nem álltok erre készen”, idézhette volna Michael Hutchence a Vissza a jövőbe című film híres mondatát.

INXS

Az INXS ugyanebben az évben, az MTV VMA gálán (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc)

Ki?

AC/DC, Metallica, Mötley Crüe, Queensrÿche

Hol?

Népstadion

Mikor?

1991.08.22.

A kilencvenes évek elején Monsters of Rock névre hallgatott a legnagyobb utazó rock/metal cirkusz. Az 1980 és 1996 között létező turnésorozat olyan neveket tudhatott a soraiban, mint a Judas Priest, a ZZ Top, a Van Halen, a Motörhead, az Iron Maiden vagy az Aerosmith, és Budapestre is igencsak erős felállással érkezett. A sort a prog-metalos Queensrÿche nyitotta, őket követte a nagy korszaka végén járó Mötley Crüe, majd pedig a Metallica – Hetfieldék a budapesti buli előtt pár nappal adták ki a legendás fekete albumukat, melyet már meg is lehetett venni a merch pultnál. A sort a Razor’s Edge LP-nek és a Thunderstruck című „slágernek” köszönhetően ismét csúcson lévő AC/DC zárta. Több tízezer vigyorgó metalfej hagyta el a Népstadiont.

Ki?

Guns N’ Roses, Faith No More, Soundgarden

Hol?

Népstadion

Mikor?

1992.05.22.

Guns N' Roses

Guns N’ Roses, 1992.

Ebben az időszakban nem létezett népszerűbb együttes a világon a Guns N’ Roses-nál, ráadásul folyamatosan borítékolható volt, hogy valami botrány történik körülöttük – nem hiába nevezték őket a kilencvenes évek legveszélyesebb zenekarának is egyben. A monumentális dupla-dupla Use Your Illusion albummal turnézó csapat budapesti fellépésén nem történt komolyabb incidens, ráadásul mivel csak pár hete zajlott le a Freddie Mercury tribute koncert, ezért Axl Rose az elhunyt Queen frontember (valamint a magyar rajongók) tiszteletére elénekelte a Tavaszi szelet.

Bő három évtized távlatából már nehezebb megbízni a nézők memóriájában, de sokan ma is eskü alatt vallják, hogy a November Rain közben eleredt az eső, továbbá hogy az akkor igazán felfutó grunge színteret képviselő Soundgarden, és különösen a Faith No More is jobb koncertet adott, mint a Guns. Kötelező anekdota: a szervezők ismerősöktől kalapozták össze a gázsit, ugyanis az esemény hétvégére esett, és nem voltak nyitva a bankok. Axl 2006-ban lényegében a régi zenésztársak nélkül állt az Aréna színpadára 2 és fél órás (!) késést követően, idén pedig már ismét Slash-sel és Duff-fal az oldalán tért vissza, de a Puskásban adott koncert alaposan megosztotta a rajongókat.

Guns N' Roses

Guns N’ Roses ugyanebben az évben, a londoni Wembley Stadionban (Fotó: Pete Still/Redferns)

Ki?

Bryan Adams, Extreme, The Radios, Chesney Hawkes, NO, Deák Bill Blues Band

Hol?

Népstadion

Mikor?

1992.07.26.

Bryan Adams, 1992.

Bryan Adams, 1992.

Az INXS effektus köszönt vissza Bryan Adams első budapesti fellépésekor. Hiába volt adott egy aktuális világsztár, aki a Robin Hood filmben elhangzó balladájával hónapokon keresztül vezette a slágerlistákat, mindez a magyar közönséget nem hatotta meg. A Rokoko fesztivál névre keresztelt eseményen a hazai színteret Deák Bill Gyula, illetve a keresztény rockot játszó, zeneileg a U2-ra hajazó NO zenekar képviselte. Utánuk következett az egyslágeres Chesney Hawkes, majd a belga The Radios, utolsó előzenekarként pedig a More Than Words című öngyújtólengetős lassújáról ismert Extreme.

Adams nyolc nappal a budapesti buli előtt telt házas Wembley koncertet adott, ezért is érhette őt váratlanul, hogy a Népstadionban több tízezernyi hely tátong üresen. A fellépése előtti átszerelés során hiába szóltak hangosbemondón keresztül az ülőhelyeseknek, hogy nyugodtan lejöhetnek a küzdőtérre, azért ez így is jelentős blama volt.

Bryan Adams

Bryan Adams 1992-ben, belgiumi állomásán (Fotó: Gie Knaeps/Getty Images)

Ki?

U2

Hol?

Népstadion

Mikor?

1993.07.23.

A U2 folyamatosan kereste a megújulás lehetőségét, de talán soha nem váltott akkorát, mint amikor 1991-ben megjelentette az Achtung Baby albumot – sokak szerint ez és a Nirvana Nevermindja zárta le sikeresen a nyolcvanas éveket és indította útjára a kilencveneseket. Az addig elsősorban Amerikára koncentráló zenekar a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján rácsatlakozott a kelet-európai rendszerváltásra, elsősorban persze Berlinre helyezve a hangsúlyt. A végeredmény egy bátran kísérletező album (és egy turné) lett, melyet 1993 követett a Zooropa című lemez. Nem olyan jó, mint az elődje, de fontos alkotás, és érezhetően ugyanabból a kútfőből merített az ír együttes. A zenészek rögtön folytatták is a Zoo TV névre keresztelt, elképesztő vizuális megoldásokkal operáló turnét, melynek fontos elemei voltak a falról lógó Trabantok.

A koncertsorozat mindegyik állomásának kulcspillanata volt az, amikor Bono két dal között a színpadról felhívott telefonon egy helyi hírességet – nálunk valamiért Thürmer Gyulára esett a választása (bár az eredeti ötlet szerint inkább Csurka Istvánt akarta volna megcsörgetni). A hívást senki nem fogadta, így a frontember végül az üzenetrögzítőre dúdolta fel neki az I Just Called To Say I Love Yout. Ez a koncert maradt a mai napig a U2 egyetlen magyarországi fellépése, és a jelenleg is futó Las Vegas-i rezidenciájukat elnézve egy darabig biztosan nem fognak megint erre jönni.

The Edge

The Edge a U2 együttes gitárosa zenél a Népstadionban adott koncerten (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A Kapcsolat koncertek

Nem csak stadionokban és arénákban lehet nagyszabású koncerteket rendezni – elég csak Madonna 2009-es fellépésére gondolnunk, melynek az amúgy lóversenypályaként szolgáló Kincsem Park adott otthont. Ezen kívül 1996 és 2011 került sor általában mindig június végén az ún. Kapcsolat koncertekre, melyek helyszíne az Ötvenhatosok tere volt. Az egyik mobilpiaci cég által szervezett eseménysorozaton fellépett többek között a Pet Shop Boys (a 2000-es foci EB döntőjével egy időpontban), Elton John, Sting, Lionel Richie, a Simply Red, Kesha és Bryan Adams is. Utóbbi 2019-ben újrázott hasonló ingyenes rendezvényen, a Hősök terén.

Ki?

Omega

Hol?

Népstadion

Mikor?

1994.09.03.

Az Illés 1990-es fellépése adhatta az ihletet a hatvanas-hetvenes évek másik legendás zenekarának ahhoz, hogy fellépjen a Népstadionban, bár ők már régebben is szívesen áldoztak a megalománia oltárán. A koncerten, melyet majdnem teljesen elmosott az eső, fellépett az együttessel két korábbi tag, Presser Gábor és Somló Tamás is, valamint az Omega nagy német haverzenekarának, a Scorpions-nak a zenészei is felbukkantak.

Az esemény később Vizesblokk címmel megjelent CD-n, VHS-en, majd DVD-n is, a Vas Népe kritikusának pedig azért tetszett jobban Kóborék koncertje a nem sokkal korábban Bécsújhelyen játszó Pink Floydéhoz képest, mert az Omega fellépésén hosszabb volt a tűzijáték. Magyarország első számú space rock zenekara aztán még párszor visszatért a stadionba, például 2001-ben, a Metro-Illés-Omega szuperkoncert alkalmával.

Ki?

The Rolling Stones

Hol?

Népstadion

Mikor?

1995.08.08.

The Rolling Stones, 1995.

The Rolling Stones, 1995.

Bécsben 1965-ben játszott először a Stones. Magyarországon 1995-ben. A lengyelek is sokkal jobban jártak hozzánk képest: 1967-ben két koncertet adtak Varsóban Jaggerék, Zágrábba 1976-ban sikerült eljutniuk. Az ember azt gondolná, hogy ekkora várakozás után a magyarok széttépték egymást a jegyekért, de az igazság az, hogy nem volt telt ház a Népstadionban. Ennek oka talán az volt, hogy a koncertet szervező Showtime meglehetősen magas árakat szabott ki: egy állójegy 4000 Ft-ba került, ami 28 évvel ezelőtt még akkor is borsos összegnek számított, ha a Rolling Stones-ról volt szó. A zenekar aztán 12 évvel később tért vissza Budapestre, és akkor már nem volt foghíjas a lelátó.

A Rolling Stones

A Rolling Stones, 1995. augusztus 8-án a Népstadionban (Fotó: Bruzák Noémi)

Ki?

Michael Jackson

Hol?

Népstadion

Mikor?

1996.09.10.

Bethesda Gyermekkórház

MICHAEL JACKSON és LISA MARIE PRESLEY a Bethesda Gyermekkórházban tett látogatásuk során (Fotó: Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images)

Minden nagyobb koncerthez kötődik egy általában megerősíthetetlen legenda: Michael Jackson esetében egy kérés, miszerint a pop királya tengerre néző szállodai szobát szeretett volna Budapesten. Jacko két évvel korábban már járt Magyarországon, ugyanis forgatott nálunk egy videót, az igazi nagy durranás azonban a koncertje volt. Személyét még ekkor is hisztéria övezte, mindenhová követték a rajongók és az újságírók. A visszavonultságáról híres Jackson meglepően sokat mutatkozott a nyilvánosság előtt a koncert napjaiban, és még a parlamentbe is ellátogatott, ahol Magyar Bálint akkori oktatási miniszter kalauzolta őt.

Ki?

R.E.M., dEUS, Üllői Úti Fák, Heaven Street Seven

Hol?

Kisstadion

Mikor?

1999.07.09.

R.E.M., 1999.

R.E.M., 1999.

Az R.E.M. az MTV-n agyonjátszott Losing My Religion klipjével futott be igazán 1991-ben, pedig már előtte is jegyzett zenekar volt, és addigra már túl volt hat, javarészt nagyszerű albumon. Az együttesből 1997-ben kiszállt Bill Berry dobos, ami azt jelentette, hogy Magyarországra már a háromtagú R.E.M. jutott el és adott lehengerlő koncertet. A zenekart (mínusz Michael Stipe), valamint a dEUS tagjait a fellépést követően limuzinok vitték egy Budapest környéki kastélyba, ahol számos lenge öltözékű hölgy várta őket.

Ami a Kisstadiont illeti: 1966-tól 2007-ig, vagyis bő négy évtizeden át szolgált koncertek helyszínéül, és a hazai sztárok mellett olyan külföldi előadók bukkantak még fel a színpadán, mint a Traffic, Ray Charles, a Free, a Kraftwerk, a KISS, a Cure, Bob Dylan, a Roxette, Meat Loaf, Sting, a Red Hot Chili Peppers, Mike Oldfield, a Depeche Mode, Tom Jones vagy a Jamiroquai.

Ki?

Roger Waters

Hol?

Puskás Stadion

Mikor?

2013.08.25.

A Népstadion 2002-ben keresztelkedett át Puskás Ferenc Stadionra, amikor már csak korlátolt nézőtéren lehetett élvezni a focimeccseket és a koncerteket a helyszínen, ugyanis a lelátó több blokkja is veszélyesnek bizonyult. A régi Puskás utolsó zenei fellépője Roger Waters volt, aki két évvel korábban már elhozta a jubileumi The Wall show-t Magyarországra, az Arénába, és aztán szabad ég alatt duplázott. Az egykori Pink Floyd vezér szívesen látott vezér nálunk: az említett helyszíneken kívül játszott még a Kisstadionban és az MVM-ban Dome-ban is, az Arénát pedig már többször is megtöltötte.

Roger Waters

Roger Waters 2013-as turnéja, londoni állomásán (Fotó: Jim Dyson/Redferns via Getty Images)

Ki?

Depeche Mode

Hol?

Groupama Aréna

Mikor?

2017.05.22.

Összeállításunkban a Depeche Mode az egyetlen külföldi zenekar, amely kétszer is szerepel, és ennek az az oka, hogy ők nyitották meg a Groupamát mint koncerthelyszínt. Bár ha nagyon hűek akarunk lenni az igazsághoz, akkor meg kell említenünk, hogy a Fradi pályáján legelsőként a Mode előzenekara, a dán The Raveonettes lépett fel. A DM ekkor a Spirit című lemezével érkezett hozzánk, melynek turnéja során a 2018-as évben kétszer is visszatértek (előbb a Papp László Arénában, majd a VOLT Fesztiválon újráztak). Az Üllői úti stadion azóta is szolgáltat néha helyszínt koncertekhez: fellépett itt már Robbie Williams, az Iron Maiden és az Irigy Hónaljmirigy is.

Ki?

Red Hot Chili Peppers

Hol?

Puskás Aréna

Mikor?

2022.06.15.

A Red Hot Chili Peppers sokáig nem jutott el Magyarországra a klasszikus felállásában: 1996-ban Dave Navarro, 2016-ban pedig Josh Klinghoffer játszott a gitárosi poszton. Szerencsére aztán mire ismét ellátogatott hozzánk a zenekar, már John Frusciante kezelte a hathúros hangszert. A RHCP koncertje volt az új Puskás első zenei eseménye, de sajnos nem alakult minden hibátlanul: a hangzás rendkívül visszhangos volt, az együttes rövid szettet játszott, ráadásul a tagok kissé enerváltnak tűntek – mindezt joggal kifogásolták a belépőért húzós összegeket kifizető rajongók.

A Puskás előnytelen akusztikája kevésbé volt zavaró a Rammstein és a Depeche Mode idei fellépésein, és a Guns N’ Roses koncertje is inkább Axl Rose vokális kihívásai miatt maradt emlékezetes. Hogy javul-e valamit a helyzet, az majd jövőre kiderül, ráadásul 2024-ben már jóval telítettebb lesz a stadion naptárja: triplázni fog Azahriah és a Coldplay, de fellép majd a Halott Pénz, a Hungária, és jön Ed Sheeran is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top