nlc.hu
Család

Hány évesen menjen koncertre a kamasz?

Hány évesen menjen egyedül koncertre a kamasz?

Határozottan nagy mérföldkő a kamasz és a szülő életében, amikor már egyedül is elengedjük egy koncertre. Az elengedés ötven árnyalata játszódik le ilyenkor a szülőben.

Ha a kamaszkor nehézségeiről beszélünk, akkor egyáltalán nem csak a megszokott problémákat kell felsorolni, mint hogy visszabeszél, lázad, nem hajlandó együttműködni a szülőkkel a tizenéves gyerek. Az is a nehézségek közé tartozik a szülők szempontjából, hogy meggyászolják a gyerek kisgyerekkorát és elengedjék a kezét, bízva abban, hogy jó alapokat fektettek le ahhoz, hogy a kamasz túlélje a kamaszkorát. Az egyik ilyen nagy mérföldkő a kamasznál az, amikor egyedül akar koncertre menni a barátaival – ez a kérés jó eséllyel már 14-15 éves korában fel fog merülni, érdemes felkészülni rá lélekben.

A kamaszok számára az önálló koncertre járás egyfajta rítus, amit nem jó ötlet megtiltani, mert fontos a közösségi élmény miatt számukra, de azért egy kis előzetes átgondolást megérdemel a téma. Amy Morin pszichoterapeuta javaslata az, hogy mindig eseti alapon kezeljük a kérdést, azaz ne adjunk engedélyt minden koncertre, hanem különálló eseményként megbeszélés kérdésévé tegyük a koncerteket. Mert nem minden koncert és nem minden tinédzser egyforma. Ha a kamaszod szülő nélkül akar koncertre menni, ezt az öt kérdést először tedd fel magadnak:

Milyen zenekarról van szó?

A koncert típusa, azaz a zenekar határozza meg, milyen közönség várható egy koncerten. Mielőtt megállapodnál a kamasszal, kérd meg, hogy mutassa meg a zenét, ismerd meg, mit hallgat, milyen zenekar koncertjére szeretne menni. Így kaphatsz egy képet arról, hogy milyen üzenetet közvetít az adott zenész, és ha olyat, ami szerinted ártalmas a gyerekre – például drogfogyasztásra buzdítja –, akkor mondd el neki az aggodalmaidat. Ilyen esetben a zenekarról szóló hírek is segíthetnek eloszlatni a félelmeidet, egy Google kereséssel megbizonyosodhatsz arról, hogy milyen típusú közönséget vonz a zenekar, és milyen hangulatú koncerteket szoktak adni.

Milyen a helyszín?

A koncerthelyszínek a biztonsági kérdések, szabályok tekintetében nagyban különböznek egymástól. A helyszín weboldalán körülnézve választ kaphatsz az olyan kérdésekre, mint hogy milyen szabályok vonatkoznak a kiskorúak alkoholfogyasztására, vagy hogy baleset esetén van-e segítség helyben. Az is fontos, hogy mennyire van messze az otthonodtól a helyszín, haza tud-e jutni a kamasz biztonságosan éjszaka, közlekedés szempontjából mennyire elérhető helyen van.

Kamaszlányok a '96-os Backstreet Boys koncerten (Forrás: Getty Images/Paul Bergen)

Kamaszlányok a ’96-os Backstreet Boys koncerten (Forrás: Getty Images/Paul Bergen)

Elég érett a kamasz?

Az érettség és a kamasz nem mindig szerepelhet egy mondatban, de azt meg kell vizsgálni, hogy mennyire képes a kamaszod kezelni a váratlanul felmerülő problémákat. Tudja, hogyan reagáljon, ha pogó közben lekerül a földre? Fel van készítve arra, hogy részeg embert nem szabad magára hagyni a társaságából? Tudja, hogyan kell kezelni egy vészhelyzetet, például a koncertterem kiürítését? Fontos biztosítani, hogy a kamasz rendelkezzen a szükséges tudással és érettséggel ahhoz, hogy pánik nélkül kezelje a problémákat.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kamasz mennyire képes ellenállni a kortársak nyomásának. A koncertek általában alkoholt, drogokat és számos lehetőséget kínálnak a tizenévesek számára, hogy rossz döntéseket hozzanak. Ezt szem előtt kell tartani, amikor elengeded egyedül koncertezni.

Milyen társasággal megy?

Bízol abban, hogy a kamasz baráti társasága nem viszi el rossz felé a gyereket? Ha nem, akkor egy koncert nem biztos, hogy jó hely, ahol felügyelet nélkül lehetnek. Ilyenkor át lehet gondolni pár alternatívát is, például egy idősebb testvér, rokon, megbízható felnőtt, aki elmehetne velük, de mégsem a szülő az. Ha sikerül egy olyan felnőttet keríteni, aki nem sérti a kamasz önállóságra törekvését azzal, hogy pár sorral lemaradva vele van a koncerten, akkor nagyobb biztonsággal el lehet engedni a barátaival.

Készen áll a kamasz az önállóságra?

A döntés végső soron főleg azon múlik, hogy mennyire tartod megbízhatónak a kamaszodat. Ha amúgy azt látod a 15 éves gyereken, hogy betartja a szabályokat az élet más területein, felelősségteljesen képes viselkedni, akkor készen áll arra, hogy még nagyobb szabadságot kapva elengedd a koncertre felügyelet nélkül. Ha viszont az a tapasztalatod, hogy sokszor nem mond igazat, és úgy általában magasról tesz a szabályokra, akkor még lehet, hogy inkább várni kellene a nagy önállósággal és éjszakai programokkal.

A szakember szerint ez utóbbi esetben fontos, hogy magyarázd meg a kamasznak, hogy miért nem engeded el a koncertre, és milyen viselkedést szeretnél látni tőle, ami alapján legközelebb esetleg már elmehetne egyedül. Tehát ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „16 éves korodban már egyedül is elmehetsz egy koncertre”, mondj inkább valami olyasmit, hogy „amikor figyelmeztetés nélkül megcsinálod a házimunkát és a házi feladatodat, tudni fogom, hogy készen állsz az önálló koncertezésre”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top