nlc.hu
Szabadidő

A gonosz, elvetemült medence és társai

Azt akarják, hogy rettegj egy gonosz, elvetemült medencétől

Velejéig romlott, borzalmas medence terrorizálja a hozzá tartozó házba beköltöző családot az Éjszakai merülés című filmben, ők pedig túl ostobák ahhoz, hogy időben leengedjék a vizet. A filmesek fantáziája azonban nem áll meg a medencénél, ha elátkozott tárgyakról van szó.

A nemrég mozikba került Éjszakai merülés a szokásos horrorfilmes klisével indít: egy család beköltözik egy házba, ahol aztán furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek történni velük. Például a medencében úszkálva időnként látnak olyan dolgokat, amiket nem kellene látniuk. Ha arra gyanakodnál, hogy Wallerék bizony egy elátkozott házba költöztek be, ahol korábban valami borzalmas tragédia történt, kivételesen azt kell mondanom, hogy rossz úton jársz. Ezzel a házzal minden a legnagyobb rendben, kísértet vagy ólálkodó démon még sosem tette be oda a lábát. Bezzeg a medence… Hát az tényleg maga a megátalkodott gonoszság.

Éjszakai merülés

A gonosz medence figyel téged (részlet az Éjszakai merülés című filmből)

A dolog elsőre, sőt másodikra is elég hülye ötletnek tűnik, hiszen ha egy medencéről elkezdik sejteni, hogy nem stimmel vele valami, egyszerűen csak leengedik és nem használják többet. Így csóri gonosz medence nem lesz több egy nagy lyuknál a telek közepén, amibe ha rendesen letakarjuk, még apu sem esik bele, amikor kissé pityókásan ténfereg haza a céges karácsonyi buliból. Ettől még a gonosz medence – ha kissé nyögvenyelősen is – valahogy kitölti a teljes filmidőt, és el kell mondanunk, hogy nem ő volt az első gonosz által megszállt fura dolog, ami a horrorfilmeseknek eszébe jutott.

A kör

Ez is a Vico filmje (részlet A kör című filmből)

Videokazetta (A kör)

Rossz idők járnak A kör elátkozott videokazettájára, ugyanis ma már alig találni olyan háztartást, ahol a tévé mellé be lenne kötve egy működőképes VHS lejátszó. Ha apusék otthon épp nem azt játsszák, hogy kipróbálják az öreg videómagnón, vajon mi lehet a kazettán, amire nem írtak semmit, akkor nehéz lesz új áldozatokat leakasztani. Csóri Samara már a DVD-lemezes terjedésben se nagyon bízhat, ugyanis egyre kevesebb családnak van lejátszója. Ha a Netflix valamiért nem dönt úgy, hogy Samara absztrakt kisfilmjét felveszi a választékba, akkor a kedvenc fekete hajú démonlányunkra nagyon magányos időszak vár.

Beszélj hozzám!

Pacsi! (részlet a Beszélj hozzám! című filmből)

Mumifikált kéz (Beszélj hozzám!)

Míg egy medence vagy egy videokazetta első ránézésre biztosan teljesen ártalmatlannak tűnik, addig egy látnok levágott (?), agyontetovált, mumifikált keze rögtön gyanússá válik. Őszintén: ki akarna egy ilyen beteg dísztárgyat a szobájába? A kezet amúgy csak meg kell fogni, majd ki kell mondani a film címét, és már meg is jelennek nekünk a körülöttünk sertepertélő holt lelkek, hogy közöljék velünk a mondandójukat. Aki ilyen kezet fogdos, meg is érdemli a sorsát.

Christine

Elvinnéd egy körre? (a Christine című film plakátja)

Veterán autó (Christine)

Ha meglátnám valahol ezt a veterán 1958-as Plymouth Fury-t és lehetőségem lenne vele néhány kört megtenni, jó eséllyel nem térnék ki előle. A kocsi tényleg annyira szép, hogy még az is hihető, hogy a tulajdonosa nevet adott neki (Christine), viszont az már nem jó hír, hogy eltorzítja a gazdája személyiségét. Cserébe azonban ez a Plymouth Fury olyan, mint egy jó házőrző eb: ha valaki csak csúnya szemmel mer nézni a gazdájára, egy óvatlan pillanatban számítson rá, hogy Christine halálra gázolja. Pozitív tulajdonsága, hogy szerelőre sem kell sokat költeni, ugyanis az öngyógyító képessége páratlan.

necronomicon

Ez bizony nem a Bogyó és Babóca legújabb része (részlet a Gonosz halottból)

Bőrkötéses könyv (Gonosz halott-filmek)

Azt tanítjuk a gyerekeinknek, hogy a könyv érték, becsüljék meg azt, az első kiadások és a különleges kötést kapott, limitált példányszámban megjelent köteteknek pedig már nemcsak eszmei, hanem időnként masszív pénzbeli értéke is van. A Gonosz halott-filmek Necronomicon Ex Mortisa igazi gyűjtői darab, ugyanis emberbőrbe kötötték, és már első ránézésre is elég furcsán nézne ki otthon a polcon A szürke ötven árnyalata-trilógia szomszédságában. A könyvnek már-már önálló személyisége van, és a baj okozásához annyi is elég, ha kinyitjuk. Ha pedig hangosan felolvasunk belőle részeket, akkor készüljünk fel a legrosszabbra, mert nemcsak démonidézésre alkalmas, hanem akár az időutazásra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top