nlc.hu
Szabadidő

Ezért fordulnak a szerethető színésznők ellen az emberek

Miért fordulnak a rajongók a legszerethetőbb hollywoodi színésznők ellen?

Margot Robbie néhány hete azt nyilatkozta, fél, hogy ráunnak az emberek. A félelme nem alaptalan: számtalan szerethető színésznő járt már hasonlóan. De miért?

2023 egyértelműen Margot Robbie éve volt: a főszereplője és a producere volt az év egyik legsikeresebb filmjének, a Barbie-nak. A játékbaba öntudatra ébredéséről szólt az egész nyár, mindenhol Margot Robbie Barbie-ja és Ryan Gosling Kenje volt látható – a stúdió rengeteget fektetett a film promóciójába és marketingjébe. Lehet, hogy a rózsaszín napszemüveg 2024-gyel lekerült rólunk, Margot még mindig a reflektorfény kellős közepén áll, hiszen javában folyik a díjszezon, amin a Barbie is számtalan jelölést zsebelhetett be.

És ha ez nem lenne elég, a színésznő felbukkant Wes Anderson új rendezésében, az Asteroid Cityben egy apró, ám annál jelentősebb szerepre, illetve mi, magyarok vele indítottuk az évet is: tavaly januárban került mozikba ugyanis a Babylon, Damien Chazelle mesterműve.

Néhány hete Margot interjút adott Deadline-nak, ahol tett egy egészen meglepő kijelentést.

„Szerintem mostanra az emberek megunták, hogy engem kell nézniük. Valószínűleg jobban tenném, ha eltűnnék a mozivászonról egy időre. De most komolyan: ha túl hamar jönne ki új filmem, az emberek úgy reagálnának, hogy »Már megint ő?! Most csináltunk végig vele egy komplett nyarat. Túlvagyunk rajta.«. Nem tudom, hogy mikor forgatok legközelebb, de remélem, hogy addig még eltelik egy kis idő.”

Margot Robbie

Fotó: Amy Sussman/Getty Images

Azt gondolnánk, hogy egy ennyire tehetséges – és mellékesen gyönyörű – színésznőnek nem kell aggódnia amiatt, hogy a rajongók belefásulnak abba, hogy lássák a brillírozását. Csakhogy a helyzet az, hogy Robbie félelme nem alaptalan: ez egyszer már megtörtént Jennifer Lawrence-szel is.

A trónfosztott szomszéd lány

A 2012 és 2018 között Jennifer Lawrence volt a nagybetűs MENŐ SZÍNÉSZNŐ. Mindenki kedvence, a csaj, akivel minden eddiginél egyszerűbb volt azonosulni a hollywoodi tökélyt képviselő sztárok után. A színésznő ebben az időszakban be volt táblázva, egymás után forgatta a filmeket. Ezzel két egymást követő évben is – 2015-ben és 2016-ban – a legjobban fizetett színésznővé avanzsált.

Amikor pedig nem forgatott, akkor is kamerák előtt volt: rendezvényekre, sajtóeseményekre, talk show-kba járt, nem volt olyan médium, aki ne őt és a humoros lazaságát akarta volna. Aztán szépen lassan elkezdett kopni a bolondos személyiségének varázsa, sőt, volt néhány megkérdőjelezhető megmozdulása is, így egyre kevesebb filmben kapott szerepet és végül, 2019-ben teljesen felszívódott a nyilvánosság elől.

Nem csoda: a(z egykori) rajongói arról posztoltak, hogy „kiszerettek” belőle vagy épp egyenesen irritálja őket Jennifer személyisége.

  • „Túl sok ez a nő”,
  • „Idegesítő, hogy ennyire normálisnak akar tűnni”,
  • „Igen, hamburgert kajáltál a vörös szőnyeg előtt, mennyire nem vagy olyan, mint a többi lány…”,

 – ehhez hasonló vallomásokat tweeteltek róla, és, ha létezett volna akkoriban ez a kifejezés, akkor a pick me lány billogját is rányomták volna.

Így hát Jennifer Lawrence 2021-ig egyetlen filmet vagy médiamegjelenést sem vállalt el. Mikor a Ne nézz fel!-lel visszatért, őszintén beszélt arról, miért tűnt el a reflektorfényből.

„Szerintem mindenkinek elege lett belőlem. Nekem is elegem lett saját magamból

– mondta a Vanity Fair címlapinterjújában. – Eljutottunk arra a pontra, hogy bármit tettem, az rossz volt.”

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence (Fotó: Dominik Bindl/WireImage)

Magasról könnyű nagyot esni

„Jófej Csajnak lenni azt jelenti, hogy dögös, okos, vicces nő vagyok, aki imádja a focit, a pókert, a disznó vicceket és a böfögést, aki videójátékokat játszik, olcsó sört iszik, imádja a szexet hármasban és análisan, és úgy tolja a szájába a hot dogokat és a hamburgereket, mintha a világ legnagyobb kulináris gruppenszexét élvezné, miközben valahogy tartja az XS-es méretet, mert a Jófej Csajok mindenekelőtt dögösek. Dögösek és megértőek”

– írja Gillian Flynn a Holtodiglanban. Csakhogy mind tudjuk, hogy a Jófej Csaj valójában egy álomkép. Egy elérhetetlen fantázia, aminek sosem fogunk tudni maradéktalanul megfelelni.

Így, amikor Jennifer Lawrence-ből egyik pillanatról a másikra a Jófej Csaj megtestesítője lett (hiszen beszélt mindenről a gyorskaják iránti rajongásától olyan „undi” dolgokig, mint egy hányós-hasmenős vírus, és közben gyönyörűen nézett ki minden alkalommal), piedesztálra emeltük. Nők és férfiak egyaránt: a pasik olyan barátnőt akartak, mint ő, mi hasonlítani szerettünk volna rá.

Mert ahogy egy 2020-as tanulmányban is kimutatták: a férfi-nő, illetve nő-nő interakciókban „a szerethetőség létfontosságú” – ez pedig a híres nőkkel való viszonyunkat is jellemzi. Addig tartjuk a Jennifer Lawrence-eket és (a félelmei szerint) Margot Robbie-kat a magasban, amíg rokonszenves, Jófej Csajok; egyetlen botlás azonban aláássa a szerethetőségüket és az irántuk érzett szimpátiánkkal együtt ők is a mélybe zuhannak…

Ezzel szemben azonban a kutatás szerint a szerethetőség a férfiak irányában nem számított befolyásoló tényezőnek. És ez Hollywoodban is pontosan így van. Hiába tapasztalta például Timothée Chalamet az elmúlt néhány hónapban, hogy Kylie Jennerrel való kapcsolata miatt ellene fordultak a rajongók, a színész mégsem lépett hátra a reflektorfényből. Sőt: a Wonka után hamarosan kezdődik a Dűne 2 sajtókörútja, és a szereplőgárda – Chalamet-val az élen – már elkezdte a film promótálását. „A túltelítettség nem jellemző annyira a híres férfiakra. Senki sem panaszkodik, Dwayne Johnson az utóbbi pár évben tucatnyi filmben szerepelt” – támasztotta alá a felmérés eredményét egy redditező Margot Robbie aggódó kijelentésére reagálva.

Nem ők az egyetlenek

Valójában végtelen nevet felsorolhatnánk azon női szupersztárok közül, akik így vagy úgy, de elvesztették a közönség támogatását, de az alábbi hírességek különösen illenek a mintába.

anne hathaway
Megnézem
Összes kép (4)

A gyűlölethullám kiváltó oka tehát változó: túl sokat szerepelsz, túlságosan igyekezel, nem szerethető egy filmbéli karaktered, vagy mert te is csak ember vagy, hibázol. A fenti színésznők példája azonban azt mutatja, hogy vissza lehet jönni a lejtő legaljáról is. Anne Hathaway-t ma már a mennyekig magasztalják. Scarlett Johansson karrierje egyáltalán nem tört ketté. Dakota Johnson hamarosan Madame Pókháló bőrébe bújik egy új szuperhősfilmben. Jennifer Lawrence Barátnőt felveszünk című komédiája pedig 2023 negyedik legsikeresebb vígjátéka lett világszerte.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top