nlc.hu
Szabadidő

Kicsoda Ken?

Ken csak Ken? Minden, amit tudnod kell Barbie leghűségesebb kiegészítőjéről

Hatalmas Kenergiával várjuk a Barbie filmet, de míg a legmenőbb babáról már mindent tudunk, addig hű társáról és legfontosabb kiegészítőjéről, Kenről keveset. Most ezt szeretnénk pótolni.

„Kennek nincs pénze, nincs munkája, nincs autója, nincs háza. Sok mindenen megy keresztül”mutatta be egy interjúban a Barbie filmben alakított karakterét Ryan Gosling. Bár sokaknak nem tetszik, hogy Gosling keltse életre (az egyik) Kent, a kanadai színész az első megszólalása óta hozza a Kenergiát, minket pedig azonnal meggyőzött. Ő az, aki igazán törődik a fiú babával, egyszemélyes érdekképviseletté válva, miután – valljuk be – Ken soha senkit nem izgatott korábban.

„Barbie sem foglalkozik Kennel. Ez a lényeg. Ha valaha is érdekelt volna Ken, tudnád, hogy senkit sem érdekel. Ezért kell elmesélni a történetét.”

Barbie

Margot Robbie és Ryan Gosling a Barbie-ban (Fotó: InterCom)

De mégis mi az ő története? Először is: ő nem csak Ken. Mármint de, csak Barbie-hoz hasonlóan neki is van teljes neve, mégpedig Kenneth Sean Carson. 1961. március 11-én született, ezzel két évvel és két nappal fiatalabb Barbie-nál, akivel a fiktív kisvárosban, a wisconsini Willowsban laknak. Már ha épp nem kerül gyerekek kezébe, és hagyják őt ott a kert egy sarkában – mint ahogy tették ezt Gosling lányai is. A tragédiáról a színész Jimmy Fallon talk show-jában számolt be, hiszen ekkor tudta, hogy el KELL vállalnia a szerepet: „Kimentem a kertbe, és tudod, hol találtam Kent, Jimmy? Arccal lefelé a sárban egy összenyomott citrom mellett.”

Kennek tehát úgy látszik, sem a való életben gyerekek mellett, sem a filmben Barbie oldalán nincs túl sok szerencséje – vagy maximum annyi, amennyi személyiség szorult belé. Hiszen nem véletlenül hirdetik úgy a nyár egyik legjobban várt moziját, hogy

„Barbie a legmenőbb. Ken pedig csak Ken.”

Barbie globális népszerűsége egyértelműen beárnyékolja a fiú babát, így Ken teljesen érthetően a partvonalra szorult. Úgy érezzük, megszállt minket Ryan Gosling Kenergiája (bár, hogy pontosan mi az, azt ő maga sem tudja – vele együtt reméljük, hogy a film elég pénzt hoz egy kutatás finanszírozására a témában), ezért egy picit utánajártunk, mit is kell tudni Barbie legrégebbi kiegészítőjéről.

Nem elég férfias?

Ha azt mondjuk, hogy Barbie-t és Kent gyakran kritizálják az elérhetetlen testkép népszerűsítése miatt, nem fogsz meglepődni. De megjelenése óta Ken egy másik irányból is kapja a támadásokat. Néhányan túl feminin férfinak találják a babát, akár a barna, akár a szőke hajú verziójáról beszélünk. Ken először – Barbie-hoz hasonlóan – egy szál fürdőnadrágban jelent meg a piacon, és mai árfolyammal számolva 10,5 ezer forintért árulták. Később, hiába kapott a ’70-es években felragasztható bajszot, pajeszt és szakállat, még ez sem volt elég férfias. Főleg, miután az évtized végén kijött a Superstar verziója is kordbársony szettben és ezerwattos mosollyal.

Superstar Ken

Fotó: Toy Sisters

Van, akinek igenis fontos

A Mattelt azonban távolról sem érdekelték a „Ken nem elég férfias”-panaszok. 1993-ban Ken újra stílust váltott: ő lett Earring Magic Ken. Eddig a baba csak Ken volt, új változatának megjelenése utána azonban queer ikon lett. Persze megosztó volt, ugyanakkor az LMBTQ-közösség körében népszerű is, így ez lett a Mattel játéktörténetének legtöbbet eladott Ken babája. 1993 karácsonyán már nem lehetett egy darabot sem kapni belőle, a meleg vásárlók ugyanis elkapkodták mindet.

Az volt Ken éve. Végre ő is kapott valamennyit a reflektorfényből: nem elég, hogy mindenki őt akarta, de még a New York Times Művészet és szabadidő rovatának címlapjára is került. 1994-ben azonban megszűnt az Earring Magic Ken gyártása, miután a Mattel meghajolt a homofób nyomás előtt.

Earring Magic Ken

Fotó: eBay

Mindenkiben ott a Kenergia

A 2000-es évek meghatározó volt a babák számára. Soha nem látott mennyiségű különböző változat lepte el a boltok polcait, és a játékoknál azóta is egyre inkább törekednek az inkluzivitásra. Mármint, ha Barbie-ról van szó. Mert Ken ezúttal is csak mögötte kullogott. Egészen 2021-ig a barna és szőke verzión kívül csak a japán Ken volt elérhető. Azóta azonban Ken is nemzetközi lett, amit a Barbie film is tükrözni fog. Hiszen Ryan Gosling mellett a Shang-Chiből ismert Simu Liu, vagy a Szexoktatás Ncuti Gatwája is gondoskodik arról, hogy áradjon a Kenergia a moziban.

Barbie

Simu Liu a Barbie-ban (Fotó: InterCom)

Elválaszthatatlanok?

Az ezredforduló környéke nem csupán a babapaletta színesedését hozta el Barbie-ék számára. Hanem egy nagyon sötét időszakot is: a játékvilág álompárja ugyanis 2004-ben, 43 év után szakított egymással. Barbie és Ken hivatalosan 1961-ben találtak egymásra, amikor az első közös reklámjukat forgatták:

43 évig éltek tehát együtt boldogan, hogy aztán 2004-ben (ráadásul pont Valentin-napon!) külön utakon folytassák. „Barbie és Ken úgy érzik, hogy szükségük van egy kis minőségi időre – külön-külön. Mint minden sztárpárnak, az ő hollywoodi románcuk is véget ér” – adta ki akkor a közleményt a Mattel, de hozzátették, hogy az egykori szerelmesek továbbra is barátok maradnak. Hét évet töltöttek egymás nélkül, de 2011 Valentin-napján újra összejöttek.

Mindenkinek szüksége van némi szünetre, ezt ők meg is kapták. Jól elvoltak egyedül, de végül rájöttek, hogy egymásnak vannak teremtve

szólt az újabb nyilatkozat a Matteltől. Igen, még mindig babákról beszélgetünk.

Kapuzárási pánik

Egy évvel azelőtt, hogy Ken és Barbie ismét egymásra találtak, Ken kisebb egzisztenciális krízisen ment át. Ha azt gondoltad, hogy az Earring Magic Kennél nem lehetett nagyon cirkusz körülötte, akkor még nem láttad a Sugar Daddy Kent. Bizony, 2010 tavaszán új stílust villantott a baba, és úgy döntött, ha már se Barbie, sem a gyerekek nem értékelik, ideje megcéloznia a valóságban a felnőtteket Barbie-landen meg… valakit, aki nem Barbie?

Sajnos ez az énje nem nyerte el az emberek tetszését: a Mattel hiába a felnőtteknek szánt kollekciójában debütálta az új Kent, még nekik sem jött be már csak a neve sem. Így a cég kénytelen volt némi tűzoltásra. Megmagyarázták, hogy a kiöltözött férfi melletti kutyát hívják Sugarnek, és az ő „apukája” (vagyis daddyje) ebben az esetben Ken. Aha, persze. Ken kapuzárási pánikját végül rövidre zárták, és Sugar Daddy Ken sem kapható többé. Vajon lesz egy-egy meglepetés cameo tőle és Earring Magic Kentől a filmben?

Sugar Daddy Ken

Fotó: Entertainment Earth

via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top