nlc.hu
Szabadidő
Ezért lett Las Vegas a világ esküvőfővárosa

Évi 80 ezer boldogító igen a sivatag közepén – Miért éppen Las Vegas lett a világ esküvőfővárosa?

Átlagosan évi 80 ezer esküvőt kötnek Las Vegasban, 2022-ben jegyezték be az ötmilliomodik ott kötött házasságot, és immár 71 éve annak, hogy Nevada államban található a világ esküvőfővárosa. Pedig a történetük ennél régebben kezdődött: Frank Sinatra és Elvis mellett egy törvénymódosítás és a II. világháború is kellett az átütő sikerhez.

Nevada állam területe elsősorban bányavidékként termelt bevételt, ám a múlt század elején felmerült az igény arra, hogy turistamágnessé váljon. Las Vegast, a sosem alvó várost ebből az indíttatásból húzták fel a sivatag közepén a maga szállodáival, kaszinóival, klubjaival és a nonstop szórakoztatás és csillogás ígéretével. Mivel Los Angeles mindössze négy órányi autóútra fekszik onnan, arra számítottak, hogy rengeteg embert tudnak a városból magukhoz csábítani.

Ehhez persze minden létező trükköt be kellett vetni. Innen jött az ötlet, hogy ha már ennyi szálloda van a városban, ideális esküvőhelyszínné válhatna. Egy 1931-es törvénymódosítással elintézték, hogy Clark megyében jelentős könnyebbséggel lehessen házasodni más amerikai államok szabályaihoz képest.

Míg máshol jellemzően a hivatali igény beadása után legalább három napot kellett várni a házassággal – ezzel akarták megelőzni, hogy a párok intoxikált állapotban, egy meggondolatlan döntés következtében mondják ki az igent –, Las Vegasban azonnal, pontosabban nagyjából tíz perc alatt megadták az engedélyt. Erről a korabeli lapok is úgy írtak, hogy a szabályozás kikövezte az utat sok elrontott, rövid életű házasság előtt.

Világháborús romantika

Persze egy törvénymódosítás még önmagában kevés volt a sikerhez. Az internet előtti években sokszor hosszú időbe telt, mire egy hír elterjedt, és ez esetben is így történt. Először Los Angeles gazdagjai és az ottani hírességek kóstoltak bele a vegasi esküvő életérzésébe, majd miután ezek az esküvők bekerültek az újságokba, egyre csábítóbbá vált az ifjú pároknak, hogy Las Vegasban mondják ki egymásnak a boldogító (?) igent.

Elvis szerenádja

Gwen Manns és Larry Brody esküvőjén az Elvis imitátor Norm Jones énekel, a Graceland-i Kápolnában (Fotó: John Storey/Getty Images)

A végső nagy lökést azonban a II. világháború adta meg. Míg a harmincas évek végén nagyjából két-háromezer esküvőt kötöttek a városban egy évben, addig ez a szám 1941-ben és 1942-ben már húszezer fölé kúszott. Amerika belépett a II. világháborúba, elkezdték besorozni a katonákat, és sok-sok szerelmes döntött úgy, hogy mielőtt elindul a frontra, összeköti az életét a szerelmével és megházasodik. Minél gyorsabban, lehetőleg Las Vegasban.

Ekkor kezdődött el az esküvők iparosodása a városban: voltak lelkészek, akik átalakították kápolnákká a saját házukat, csakhogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket a villámesküvőkre. A harmincas-negyvenes években alapított kápolnák közül néhány (például a Little White Chapel) még ma is működik, és ezek számítanak a legnépszerűbb helyszíneknek.

Sinatrával indult a buli

A történtek ellenére Las Vegas mégsem a negyvenes évektől, hanem 1953-tól tartja magát a világ esküvőfővárosának. Ez két oknak köszönhető. Ebben az évben lett állandó fellépő a Sandsben a gigasztár Frank Sinatra, akinek a neve tömegeket vonzott Nevada államba, illetve ez volt az év, amikor a ma már nem létező, ám akkoriban népszerű London Daily Herald először a világon a világ esküvőfővárosaként hivatkozott Vegasra. A jelzőt a város köszönte szépen, elfogadta és teljesen a magáévá tette.

A városban tartott villámesküvők lassan, de biztosan bekerültek az ország kulturális vérkeringésébe. Az ötvenes és hatvanas években menő lett elutazni Vegasba, elmenni a hivatalba az engedélyért, utána beugrani egy kápolnába a jellemzően 10-15 perc hosszú villámceremóniára, majd egyből onnan az esküvői ruhában elrohanni a Stripre kaszinózni, partizni és szórakozni egy hatalmasat.

Lagzi és szerencsejáték

Házaspár egy Las Vegas-i kaszinóban, 1994-ben (Fotó: Robert VAN DER HILST/Gamma-Rapho via Getty Images)

1965-ben rengeteg férfi csak azért akart vegasi villámesküvőt, hogy megússzák a besorozást, és ne kelljen menniük Vietnámba harcolni, ám Lyndon B. Johnson egy elnöki rendelettel gyorsan bezárta ezt a kiskaput.

Egyre több híresség döntött úgy, hogy Vegasban köti össze az életét a szerelmével. Kizárólag a Kis Fehér Kápolnában olyanok kötötték össze már az életüket, mint

 • Paul Newman és JoAnn Woodward;
 • Rita Hayworth és Dick Haymes;
 • Frank Sinatra és Mia Farrow;
 • Elvis Presley és Priscilla Presley;

de itt házasodott kétszer Mickey Rooney is. A hely máig legendás, itt kötötte össze az életét később

 • Bruce Willis és Demi Moore;
 • Ben Affleck és Jennifer Lopez;
 • Joe Jonas és Sophie Turner;

és házasodott már itt Michael Jordan és Britney Spears is. Ezek a házasságok mind tovább erősítették Las Vegas hírnevét az esküvők fővárosaként, és további házasulandókat vonzottak.

Joanne Woodward és Paul Newman
Megnézem
Összes kép (4)

Az őrület hatására a Clark Megyei Házasságügyi Hivatal a forgalmasabb időszakokban kihelyezett irodát működtetett évtizedeken át a vegasi vasútállomáson, hogy a városba érkező párok ott helyben megszerezhessék az engedélyt a házasságukhoz. Bár a pályaudvari hivatal az évezred elején megszűnt, később egy repülőtéri kihelyezett hivatal váltotta fel, ami a mai napig működik a kiemeltnek számító időszakokban.

Ami egy vegasi házassághoz feltétlenül kell:

 • A vőlegénynek és a menyasszonynak személyesen kell megjelennie a Clark Megyei Házasságügyi Hivatalnál az engedélykérésre. A hivatal a hét minden napján nyitva tart – ünnepnapokon is – reggel 8 órától éjfélig.
 • A házasulóknak 18 évnél idősebbnek kell lenniük, és legfeljebb másodunokatestvérek lehetnek, annál közelebbi rokonságban nem állhatnak egymással.
 • A 16 és 17 évesek csak a szüleik vagy a gyámjuk engedélyével házasodhatnak. A 16 évnél fiatalabbak pedig csak különleges bírói engedély birtokában.
 • Természetesen nem házasodhatnak azok, akik már amúgy is házasságban élnek valaki mással, és még nem váltak el.
 • Amerikai állampolgároknak valamilyen személyazonosító okmányt (jogosítvány, útlevél) kell bemutatniuk. Amennyiben a születési anyakönyvi kivonatukat hozzák, akkor szükséges mellé bemutatni egy másodlagos igazolást is, ami lehet egy névre kibocsátott bankkártya vagy akár egy társadalombiztosítási igazolvány. A társadalombiztosítási számra is mindenképp szükség lesz.
 • Az elváltaknak el kell mondaniuk, hogy melyik év mely napján mondták ki a válást, és melyik városban.
 • Külföldieknek az útlevelük mellé be kell mutatniuk a születési anyakönyvi kivonatuk hivatalos angol fordítását is.
 • Valamint be kell fizetni az ügyintézés 102 dolláros (nagyjából 35 ezer forintos) díját, amiből 50 dollárt mindig elutalnak egy városi erőszak-megelőzési programnak.

A fénykor és ami utána jött

Las Vegas népszerűsége egyre csak nőtt, gyakorlatilag semmi sem állíthatta meg, és a város népszerűségével együtt nőtt az ott kötött esküvők száma is. A fénykor nagyjából a kilencvenes évek második felére, illetve a kétezres évek elejére tehető: ebben az időszakban a Vegasban kötött házasságok száma jellemzően meghaladta az évi százezret.

A felmérések szerint a városba látogató turisták körülbelül négy százaléka érkezik esküvő miatt (ebbe nemcsak a menyasszonyokat és vőlegényeket, hanem a vendégeiket is beleszámolják), akik évente 2-2,5 milliárd dolláros bevételt generálnak a városnak és tizennyolcezer munkavállalót tartanak el.

A Valentin-napok mindig óriási forgalmat jelentenek, ilyenkor akár kétezer pár is összeköti az életét egyetlen nap alatt a városban, de az olyan különleges dátumok is vonzzák a házasulókat, mint amilyen 2004. április 4-e (04.04.04), 2007. július 7-e (07.07.07) vagy legutóbb 2022. február másodika és huszonkettedike volt. Ezeken a napokon a kimondott igenek száma meghaladta az ezret.

Kis Fehér Kápolna

A Kis Fehér Kápolna Vegasban (Fotó: Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Az ipar nem áll meg. A több mint 75 önálló kápolnán kívül a házasulandók a szállodák és rendezvényközpontok saját esküvőhelyszínein is összeházasodhatnak, a legolcsóbb villámesküvők a fapados szolgáltatással pedig egyes helyszíneken akár már száz dollárért is elérhetők. Az óriási konkurenciaharc miatt a kápolnák iszonyatos összegeket költenek hirdetésekre, egyes kápolnák csak a Google Adsnél havi 10-20 ezer dollárt hagynak ott, és ahhoz, hogy ezt valahogy visszatermeljék, valóban ipari mennyiségű házasulandóra lenne szükség. Csakhogy belőlük egyre kevesebb jön.

Viva Las Vegas!

Ugyan Las Vegas nem veszített a varázsából, de az olcsóságából igen. A felpörgetett konferenciaturizmus nagy hatással van a város szállodáinak és szolgáltatásainak áraira, hiszen a cégek többet költenek a magánembereknél. A felfelé kúszó árak azonban elriasztják azokat a főképp amerikai vendégeket (a Vegasban kötött házasságok 80 százalékát amerikai állampolgárok kötik egymással), akik részben pont amiatt választották volna Las Vegast, mert takarékosan meg lehet úszni a dolgot egy hagyományos lakodalomhoz képest.

Az évi százezres szám már a pandémia előtt is alig több mint hetvenezer volt, a covid pedig nagyon betett a vegasi esküvőiparnak. Azóta szerencsére megyei és állami segítséggel sikerült talpra állni, és évi nyolcvanezer fölé visszatornázni a számot, ami még így is jócskán elmarad a közel 130 ezres csúcstól. Mivel úgy tűnik, hogy számok terén már képtelenség visszahozni a régi szép időket – időközben több amerikai állam is bevezette a gyors házasodás engedélyezését –, Vegas új utakat keres.

Kis Fehér Kápolna

A Kis Fehér Kápolna házasságkötő terrme, 1985. (Fotó: Kypros/Getty Images)

Egyrészt nagyobb hangsúlyt fektetnek az újraházasodókra, kihasználva, hogy egyre több házaspár dönt úgy, hogy valamilyen kerek évforduló alkalmából újra kimondják egymásnak az igent, és egy nagy bulit is csapnak köré. Emellett próbálják sokkal változatosabbá tenni a kínálatot. Meg szeretnék mutatni, hogy a vegasi esküvő ma már nem feltétlenül egyenlő a tíz-tizenöt perces, ipari mennyiségben történő esketésekkel, hanem lehetőség van egyedi, tematikus ünnepélyekre is (a legmenőbbnek az Elvis-, a Star Trek- és a gótikus témájú esküvők számítanak), választhatunk hosszabb, ünnepélyesebb esküvőt, ráadásul a város lehetőséget biztosít a legextravagánsabb esküvők megszervezésére is. Szeretnéd elefántháton kimondani az igent, a háttérben az Eiffel-toronnyal, miközben Bruno Mars énekel neked és a párodnak? Ha van rá pénzed, irány Las Vegas, baby!

Források: (1) (2) (3) (4) (5)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top