nlc.hu
Szabadidő
Bizarr indokból kitört háborúk

Szökött kutya, ellopott vizesvödör és kifosztott cukrászda miatt is törtek ki véres háborúk

Egy háború vagy bármilyen más fegyveres konfliktus kitörésének rendszerint több oka is van; most azokat az eseteket gyűjtöttük össze, amikor a felek közötti, folyamatosan halmozódó feszültséget valamilyen banális, hétköznapi vagy éppen bizarr eset robbantotta be.

A fogathajtó-puccs, avagy a Nika-felkelés

Kr. u. 532-ben hatalmas tömegek özönlötték el Konstantinápoly utcáit, lángba borították a város nagy részét, és majdnem megdöntötték Jusztiniánusz császár hatalmát – és mindezt a fogathajtó versenyek miatt. A konstantinápolyi Hippodromban rendezett versenyek népszerűsége ugyanis a hatodik században ugrásszerűen megnőtt, és a fanatikus szurkolók különböző frakciókba szerveződtek, amelyek nagyjából a mai a fociultra-csoportosulásokat előlegezték meg; szóval afféle ókori huligánoknak is nevezhetnénk őket. A leghírhedtebb, legbalhésabb és legerőszakosabb bandáktól – a Kékektől és a Zöldektől – joggal rettegett az egész város.

A konfliktus 532 januárjában robbant ki, amikor Jusztiniánusz császár megtagadta a Kékek és Zöldek két halálra ítélt tagjának szabadon bocsátását. Erre válaszul a két rivális csoport összefogott és lázadást robbantott ki. Pár nap leforgása alatt felgyújtották a városi prefektus palotáját, összecsaptak a császári őrséggel és néhány renitens szenátor támogatásával még egy új császárt is megpróbáltak a trónra emelni: Hüpatioszt, I. Anasztasziosz volt császár unokaöccsét.

A sarokba szorított Jusztiniánusz végül kegyetlen erőszakkal verte le a lázadást: miután megvesztegette a Kékeket (akikkel egyébként is rokonszenvezett), hogy megnyerje támogatásukat, a császár pusztító támadást indított a megmaradt fogathajtó-huligánok ellen, és az összeset felkoncoltatta; ezen kívül kivégzetette Hüpatioszt, a lázadó szenátorokat pedig száműzette. A Nika-lázadás néven (nika, vagyis: győzz! – így buzdították a szurkolók kedvenc sportolóikat a Hippodromban) ismert zavargáshullám állítólag 30-40 ezer halálos áldozattal járt.

A kóborkutya-konfliktus

A véres és értelmetlen háborúkban amúgy sem szűkölködő 20. század egyik legbizarrabb nemzetközi konfliktusát egy elkóborolt kutya okozta. Ez a bizonyos incidens az 1910-es években kitört második balkáni háború óta egymással szüntelenül ellenségeskedő Görögország és Bulgária közötti feszült viszony egyik csúcspontja (vagy mélypontja) volt: a feszültség 1925 októberében robbant ki, amikor egy görög katonát lelőttek, miután szökött kutyája üldözése közben átlépte a bolgár határt. A görögök pedig erre válaszul betörtek Bulgáriába és elfoglaltak több falut. Már éppen Petrics városának bombázását is el akarták kezdeni, amikor a Nemzetek Szövetsége (az ENSZ elődje) végül közbelépett és elítélte a támadást. Egy nemzetközi bizottság közvetítésével nem sokkal később sikerült tűzszünetet kiszeközölni a két nemzet között – de már csak azután, hogy az eset mintegy 50 ember halálát okozta. A szökött kutya további sorsáról sajnos nincs tudomásunk.

Fogathajtó verseny Bizáncban (forrás: Wikipedia)

Fogathajtó verseny Bizáncban (forrás: Wikipedia)

Háború Jenkins levágott füléért

1738-ban egy Robert Jenkins nevű brit tengerész egy levágott, a bomlás határozott jeleit mutató fület mutatott be a parlament tagjai előtt. Azt állította, hogy a spanyol parti őrség egyik tisztje csonkította meg őt, miután csempészés miatt elfogták. E felkavaró tanúvallomáson felbuzdulva a britek hamarosan hadat üzentek a Spanyol Királyságnak: így kezdődött a konfliktus, amely a kissé mulatságosan hangzó Jenkins fülének háborúja néven vonult be a történelembe.

Persze, ennek is volt azért előzménye: valójában a britek és a spanyolok közötti összecsapás már az 1700-as évek eleje óta a levegőben lógott, és Jenkins meggyalázott füle csupán kényelmes ürügyként szolgált. A konfliktus alapvetően a spanyol Florida és a brit Georgia közötti határ körüli területi vitákban gyökeredzett, illetve abban, hogy a spanyolok rendszeresen zaklatták az angol hajósokat. A harcok 1739 végén kezdődtek, és két éven át folytak Floridában, illetve Georgiában, de végül egyik fél sem került ki egyértelmű győztesként. A konfliktus később beleolvadt az osztrák örökösödési háborúba, amely csak 1748-ban ért véget; akkor már valószínűleg senki nem emlékezett a Jenkins nevű tengerész levágott fülére.

Cukrászdaháború

1828-ban egy katonai puccs során a feldühödött tömeg lerombolta Mexikóváros nagy részét. A zavargások egyik áldozata egy Remontel nevű francia cukrász volt, akinek kis kávézóját teljesen kifosztotta a csőcselék. A mexikói hatóságok nem nagyon foglalkoztak a panaszaival, ezért Remontel a francia kormányhoz fordult kártérítésért. Kérelme észrevétlenül maradt egészen egy évtizeddel későbbig, amikor Lajos Fülöp király tudomására jutott: a király ekkoriban meglehetősen dühös volt, mivel Mexikó nem fizette vissza az általa korábban folyosított több milliónyi kölcsönt, így most 600 000 peso kifizetését követelte, hogy kárpótolják a cukrászmestert a veszteségeiért. Amikor a mexikóiak vonakodtak átadni ezt a csillagászati összeget, Lajos Fülöp háborút indított.

1838 októberében egy francia flotta érkezett Mexikóba, és blokád alá vette Veracruz városát. Amikor a mexikóiak továbbra sem voltak hajlandók fizetni, a hajók elkezdték lőni a San Juan de Ulua fellegvárat. Ezután néhány kisebb csata következett, és decemberre már 250 katona vesztette életét. Még a legendás tábornok, Santa Anna is visszatért az eke szarva mellől, hogy a mexikói hadsereg élére álljon a franciák elleni harcban (és azzal a lendülettel el is veszítette az egyik lábát a harcokban). A háború aztán 1839 márciusában békekötéssel zárult, amit a brit kormány segített tető alá hozni. A szerződés részeként a mexikóiak végül kénytelenek voltak kifizetni a 600 000 peso sérelemdíjat – ami kétségtelenül nagy összeg volt akkoriban egy cukrászdának.

Mexikói expedíció Horace Vernet festményén, 1838 (forrás: Wikipedia)

Mexikói expedíció Horace Vernet festményén, 1838 (forrás: Wikipedia)

A nagy vödörháború

1325. november 15-én két itáliai sereg csapott össze Castello di Serravalle mezején, Bolognától nem messze: a német-római császárhoz hű, vagyis ghibellin modenaiak, valamint szomszédaik, a pápát támogató, guelf bolognaiak. A felek meglepően nagyszámú haderővel vonultak fel, összesen állítólag kb. 35 ezer gyalogos és 4 ezer lovas rendezett a korabeli viszonyokhoz képest is brutális vérfürdőt ezen a jeles napon (pontosabban éjszakán), a halottak száma pedig nagyjából két-háromezer főre rúgott. Végül egyébként a modeniak győztek, noha jóval kevesebben voltak, de nem is ez az igazán érdekes. Hanem az, hogy a konfliktus – legalábbis közvetlenül – egy vödör miatt robbant ki.

Egy teljes átlagos, hétköznapi, mondhatni unalmas, amúgy tölgyfából készült vödör miatt. Ami békésebb időkben arra szolgált, hogy vizet merjenek vele a kútból.

Persze, a guelfek és a ghibellinek háborúskodása – kisebb-nagyobb intenzitással – már csaknem két évszázada zajlott Észak-Itáliában, és alapvetően azért nem különféle háztartási eszközök körül bonyolódott. Egészen 1325 nyaráig, amikor feltűnően eldurvultak a két városállam közti határvillongások: bolognai csapatok betörtek Modenába, a férfiakat lemészárolták, a nőket megbecstelenítették, a házakat kifosztottak ki, a szántóföldeket felgyújtották, szóval összességében pont úgy viselkedtek, ahogy a középkori rablóportya-etikett megkövetelte.

Természetesen a modenaiak sem késtek soká a válaszcsapással: szeptemberben rajtaütöttek Bolognán (vagyis inkább csak besurrantak a városba), és a legenda szerint – ki tudja, mi okból – az egyéb értékek mellett még egy favödröt is lenyúltak. Talán azért, mert ebbe gyűjtötték össze a zsákmányt, talán azért, mert egyszerűen csak megtetszett nekik, és afféle trófeaként tekintettek rá (illetve van egy olyan verzió is, mely szerint a vödör eleve tömve volt mindenféle drágaságokkal); végül pedig hetykén ki is állították a városukban, mint valami különösen értékes műtárgyat. A vödör-affér pedig annyira felbőszítette a bolognaiakat, hogy 32 ezer emberrel Modena ellen vonultak, ami, mint említettük, súlyos hibának bizonyult, hisz hiába voltak a modenaiak kb. negyed annyian, mégis felmosták a padlót a bolognai szomszédokkal. Sőt: állítólag még egy vödröt lenyúltak a bolognaiaktól, de ez kicsit azért már túlzásnak tűnik.

A guelfek és a ghibellinek viszálykodása egészen az ún. reneszánsz háborúkig folytatódott, majd érdeklődés hiányában elhalt, a nevezetes vödröt (vagy legalábbis egy nagyon-nagyon régi vödröt) pedig ma is meg lehet tekinteni Modenában, a Palazzo Comunaléban. A történetet egyébként Alessandro Tassoni itáliai költő is feldolgozta komikus eposzában, az 1622-ben megjelent Elrabolt vödörben, de ennek sajnos nincs magyar fordítása.

A guelfek és a ghibellinek összecsapása (forrás: Wikipedia)

A guelfek és a ghibellinek összecsapása (forrás: Wikipedia)

Harci készültség egy disznó és némi krumpli miatt

Az 1846-os oregoni szerződés, amely a 49. szélességi kör mentén jelölte ki Amerika határát, némi problémát okozott a Vancouver körüli szigeteknek, különösen a csatorna torkolatánál fekvő, ezért stratégiailag fontos San Juan szigetének. Amerika és Nagy-Britannia egyaránt igényt tartott San Juanra, de egy ideig a brit és amerikai telepesek békésen éltek együtt a szigeten. 1859-ben egy napon egy disznó átkóborolt a sziget brit oldaláról, és a határ amerikai oldalán egy farmer által ültetett burgonyából falatozott. Az amerikai farmer lelőtte a krumplitolvaj disznót, amely történetesen a Hudson Bay társaság egyik alkalmazottjához tartozott. A sertés tulajdonosa ezután kártérítést követelt.

A gazda 10 dollárt ajánlott neki, a tulajdonos azonban nem volt elégedett. Jelentette az esetet a brit hatóságoknak, akik azzal fenyegették meg a gazdát, hogy letartóztatják. Az amerikaiak petíciót adtak ki, amelyben az amerikai hadsereg közbelépését követelték, és végül a 9. gyalogos zászlóalj egy századát meg is jelent a szigeten. A britek válaszul három hadihajót küldtek, ami egy teljes hónapon át tartó, feszült patthelyzetet eredményezett. Ezen a ponton a harcoló felek állítólag már több hadihajót, 84 ágyút és több mint 2600 embert állítottak csatasorba, habár konkrét összecsapás még nem történt. A britek ekkor parancsot kaptak, hogy szálljanak partra csapataikkal a San Juan-szigeten, és támadják meg az amerikaiakat. Aztán szerencsére győzött a józan ész: Robert Baynes admirális megtagadta a parancs teljesítését, mondván, hogy „nem akar két nagy nemzetet háborúba keverni egy disznó miatt”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top