nlc.hu
Szabadidő
Fillérekből lehet saját edzőtermünk az otthonunkban

Fillérekből lehet saját edzőtermünk az otthonunkban

A hideg idő beköszöntével sem kell abbahagynunk a mozgást vagy drága bérletet váltanunk, ugyanis akár az otthonunkban is lehet saját edzőtermünk!

A hidegebb idő beköszöntével egyre többen választják az otthoni edzés lehetőségét, menekülve a fagyos időjárás elől. Bár kétségtelen, hogy egy meleg tavaszi napon vagy nyári reggelen üdítően tud esni egy kiadós séta vagy futás a szabad ég alatt, télen már jóval több macerával jár kimenni mozogni a szabad ég alá – már ami a rengeteg plusz réteget, és az út és a kondiparkok alkalmasságának figyelését illeti.

Mivel a konditermek árai igencsak felszöktek az utóbbi időben, így nem csoda, hogy sokan az otthoni edzés mellett teszik le az ősz beköszöntével a voksukat. Formásodni és fogyni ugyanis ugyanúgy lehet a saját házunk falai között is, ráadásul közben azon sem kell aggódnunk, hogy milyen ruhát viselünk vagy hányan várnak mögöttünk egy adott gépre. Éppen ezért összeszedtük néhány tippet arra, hogy hogyan alakítsunk ki egy saját edzőtermet az otthonunkban, és hogyan kezdjünk bele egy hatékony edzésprogramba úgy, hogy az folyamatosan motiváljon is bennünket.

A négy fal között is lehet élvezetes az edzés (Fotó: Getty Images)

A négy fal között is lehet élvezetes az edzés (Fotó: Getty Images)

Térkialakítás és eszközök

Ha csak nem rendelkezik az ember fölös milliókkal a számláján, akkor az otthoni edzőterem kialakítása nem azzal a pillanattal kezdődik, hogy berendel magának az ember néhány több százezres kondigépet. Ennek ellenére azonban mégis vannak olyan olcsóbb eszközök, amelyek megvásárlása nem jár anyagi csőddel, ellenben sokoldalúan használhatóak. Mindenképpen érdemes tehát beszereznünk egy jógamatracot, két kézi súlyzót és egy gumiszalagot, ha pedig a rendelkezésre álló terünk engedi, akkor egy ugrókötelet is. Ha már tér: fontos, hogy olyan szobát válasszunk ki az edzés helyszínéül, ahol elég hely áll rendelkezésre a szabad mozgáshoz. (Nem kell itt azonban óriási terekre gondolni, jómagam például nagyszerűeket edzettem a 40 négyzetméteres otthonomban a koronavírus idején.)

Legyen egy tervünk

Fontos, hogy úgy kezdjünk bele az otthoni edzésbe, hogy rendelkezzünk egy jól megálmodott edzésprogrammal a céljainknak megfelelő módon felépítve. Nem ugyanolyan tervet kíván magának ugyanis egy maratonra való edzés, mint egy súlycsökkentés. Mindezek mellett arra is figyeljünk, hogy minden edzés tartalmazzon aerobik jellegű aktivitásokat, valamit erősítő gyakorlatokat is. Ha pedig éppen most vágnánk bele az életmódváltásba, akkor tartsuk észben, hogy ez egy folyamat, így nem szabad azonnal a legnagyobb fitnesz influencerek izzasztó videóit követnünk.

Ne feledjük

Fontos, hogy minden edzés előtt alaposan melegítsünk be, ezáltal felkészítve az izmainkat és az ízületeinket a megnövekedett terhelésre. Az edzés végén pedig hiába érezzük magunkat fáradtnak muszáj lenyújtanunk, hogy csökkentsük az izomfájdalmak kockázatát.

A nyújtás és a lazítás is fontos részét képezi az edzéstervünknek (Fotó: Getty Images)

A nyújtás és a lazítás is fontos részét képezi az edzéstervünknek (Fotó: Getty Images)

Maradjunk motiváltak

Az otthoni edzés egyik legnehezebb pillére talán az, hogy az ember motivált maradjon. Erre a „problémára” azonban kitűnő megoldással szolgálhat, ha az ember egy füzetbe írja le az edzésprogramjait és a fejlődését. Lejegyezhetjük benne minden edzés után a pulzusszámunkat, a gyakorlatok mennyiségét és milyenségét, a súlyunkat, derék/mell/csípőbőségünket és a testtömegindexünket – vagy bármit, ami minket érdekel és motivál.

Szintén segíteni tud a rendszeresség megőrzésében az is, ha az ember beveti a kreativitását is minden egyes edzés megtervezésekor. Bár kecsegtető lehet az a marketing szöveg, amely azt ígéri, hogy ha minden nap elvégezzük az adott gyakorlatsort, akkor darázs derekunk lesz, a második hét után már a hátunk közepére se fogjuk kívánni az egészet. Így hát, válasszunk inkább mindig olyan tevékenységet, amit éppen az adott pillanatban élvezünk. A változatos mozgásformák segítenek fenntartani az érdeklődésünket és segít elkerülni az edzésmonotóniát.

Használjuk a technikát

Ha már otthon vagyunk, szintén jó választás lehet az is, ha a televíziónkon, számítógépünkön keresztül élő vagy előre rögzített órákhoz csatlakozunk. Arra azonban ez esetben is figyeljünk, hogy olyan óra videóját tegyük be, amely a szintünknek megfelelő a motivációnk megőrzése és a sérülésveszély elkerülése érdekében.

A technika nagy segítséget nyújthat az otthoni edzésben (Fotó: Getty Images)

A technika nagy segítséget nyújthat az otthoni edzésben (Fotó: Getty Images)

Csak ésszel

Bár sokan vagyunk úgy, ha valamit a fejünkbe veszünk akkor megállás nélkül csináljuk, fontos tudni, hogy az elégséges pihenés is az edzéseink egyik elengedhetetlen része. A pihenés nem csak fizikai, hanem a mentális felüdülésre is lehetőséget biztosít, és segít megelőzni a túledzésből eredő sérüléseket.

A hidegebb idő beköszöntével nem szabad tehát elkenődnünk és tavaszig elő sem vennünk a sportcipőnket, az otthoni edzőterem kialakítása ugyanis egyfajta mentsvárat nyújthat minden sportolni vágyó számára. Ráadásul egy saját edzőteremmel az otthonunkban nem csak könnyebben beilleszthetjük a sportolást a mindennapi életünkbe, hanem segítjük vele fenntartani az egészségünket is.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top