Szabadidő

Különleges szabadtéri játékok, ha már unjátok a tollast!

A szabadtéri játékokat nem csak ezen a furcsa koronavírusos nyáron érdemes játszani, hanem bármikor! Sajnálhatjuk, hogy elfelejtettük hogyan kell snúrozni, vagy golyózni, mert ezek igazi, közösségépítő, szórakoztató, és olcsó játékok.

Golyózás

Golyozó fiúk Budapesten 1948-ban (Fotó: Fortepan, Magyar Rendőr)

Golyozó fiúk Budapesten 1948-ban (Fotó: Fortepan, Magyar Rendőr)

Ez a játék tulajdonképpen a francia petanque változata, amiből rengeteg variáció létezett még Budapesten belül is. A legjobb benne az, hogy szinte bármivel játszható, a vasgolyótól kezdve az üveggolyóig, de ha nincs golyó, akkor akár aprópénz, vagy zöldszilva is megteszi. Egyik, népszerű változata a koccantó: két párhuzamos vonalat kell húzni a földre, majd ezek közé gurítani minden játékosnak. Ha egy golyó túlmegy a vonalon, azt a játszma nyertese kapja a következő körben. Miután az első körben az összes golyót kigurították, a következőben úgy kell hármat-hármat gurítani, hogy a saját golyó hozzá koccanjon az ellenfél golyójához, de mindkettő a vonalak között maradjon. Az összekoccolt golyókat le kell szedni. Egy kör győztese mindig az, akinek a hetedik sorozat után a legkevesebb golyója marad a pályán.

Petanque

A petanque játékban először a kisebbik labdát, vagyis az Öcsit dobja el a kezdő csapat. A dobó embert kijelölő körtől minimum hat, de maximum tíz méter távolságra kell esnie. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez vagy közvetlen dobással, vagy egy másik golyó segítségével. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot, és ezzel győz.

 

Kubb, a viking sakk

Egy nagy összpontosítást igénylő, precíziós stratégiai játék, különlegessége, hogy akár tizenketten is játszhatjuk, sőt, minél többen csináljuk, annál jobb! A bábukat már Magyarországon is egyre több helyen megvásárolhatjuk, a játékboltoktól kezdve a sportüzletekig. A játékhoz pedig egy 8 x 5 méteres, lehetőleg vízszintes, sík területre lesz szükségünk.  

Táblajáték, vagyis jeu de palets

Talán a legegyszerűbb kerti játék, amihez nem is kell más, mint egy gyúródeszka, 12 db tízforintos, és 1 db ötforintos, amit Mesternek hívunk. A tízeseket érdemes filctollal két részre osztani, hogy könnyebb legyen velük a számolás a játék végén. Két csapatban játszunk. Tegyük a deszkára a Mestert majd mindegyik csapat dobjon mellé egy tízforintost. Amelyik csapat tízese a legközelebb kerül a játék végére a Mesterhez, az nyer. A tábla előtt leeső, vagy arról lecsúszó pénzeket nem számolják bele a játékba. Cél lehet egymás pénzeinek a lelökése is, nem csak a Mesterhez való közeli találat.

Mást is játszanál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top