Szépüljünk

A fogproblémákról

Gyerekkoromban az általános iskolai csoportos fogorvos-látogatások mindig is rettegéssel töltöttek el. Az SZTK rendelõ szaga, a fúrógép kiszûrõdõ, semmivel sem összetéveszthetõ hangja, sorstársaim fájdalmas sírása örök emlék.

Hiába fogadtam meg gyerekként, hogy egész életemben jó leszek, csak ne kelljen fogorvoshoz járnom, hamarosan beláttam, hogy ez nem elég. Ma már tudom, hogy fogaim egészségének megőrzésére egyetlen esélyem maradt: az alapos és naponta többszöri fogmosás.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, amit a fog különböző problémáiról tudni kell, melyeket fogmosással megelőzhetünk.

A fog kényes üzem, mindennapos ápolásra szorul, de még így is megtörténhet, hogy különböző kellemetlenségek lépnek fel.

1. Az első és leggyakoribb probléma a fogszuvasodás.
A fogszuvasodást lepedékképző és savtermelő baktériumok okozzák. Szuvasodásra fogékony a fog, ha kevés a fluoridtartalma, és/vagy olyan árkok, rések és gödrök vannak rajta, amelyeken könnyen kialakul a lepedék. A folyamat korai szakaszban még megállítható. A zománcban létrejött üregek általában nem okoznak fájdalmat; fájdalom csak akkor jelentkezik, ha a folyamat eléri a dentint, amely a zománc és a fogbél „között” lévő puhább anyag.

Amikor a fogszuvasodás során a baktériumok már átrágták magukat a zománc rétegén, könnyebben tudnak előrehaladni fog belseje felé, amely egy zárt tér, ezért aztán egyre nagyobb lesz itt a nyomás. Ez a nagyobb nyomás elszorítja az ereket, ingerli a fájdalomérző idegvégződéseket, és megakadályozza, hogy a szervezetünk védősejtjei eljussanak a gyulladás helyére. Ekkor a fog elhal (tünetek: már nem fáj, és ilyenkor hisszük, hogy magától meggyógyult), a baktériumok sikeresen tudnak szaporodni, majd továbbhaladnak a gyökércsúcson át a csontba (tünet: újra elkezd fájni, ráadásul mintha kinőtt volna a fogsorból). A baktérium és a szervezet védekezősejtje közti harc eredménye a genny, amely aztán utat törve magának a csonton keresztül, a szájba ürül (kellemetlen szájszag, és általában reggelente keserű, rossz szájíz). Ez az állapot sokáig maradhat panaszmentes, miközben a háttérben a csont folyamatosan pusztul.

2. A második leggyakoribb probléma a fogkő.
Ez lényegében egy elmeszesedett lepedék. Felülete érdes, így a fogon könnyebben megtapadnak a baktériumok. Éppen ezért eltávolítása nem csak esztétikai okból indokolt. A fogkövet fogorvos tudja leszedni; egyénenként változó, kinél milyen gyakori beavatkozásra van szükség – a félévenkénti rutinellenőrzések alkalmával a fogorvos megítéli, hogy el kell-e végezni az eljárást.

3. Harmadik probléma az ínygyulladás.
Ha már a fogkő kialakult, és nem távolítják el azt időben, félő, hogy a fogíny begyullad. Ráadásul az ínygyulladás kezdeti szakaszban szinte tünetmentes, legfeljebb egy kis vérzés utal rá fogmosáskor. Később a vérzés már erősebb, és nem csak fogmosáskor jelentkezik: a fel nem ismert ínygyulladásból bizony ínysorvadás lehet. Ha pedig a betegség a fogakat tartó csontokra is átterjed (fogágy-gyulladás), az előbb-utóbb a fog elvesztésével jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top