Szex

“Tessék nekem mielőbb megírni, lehetek terhes?” – tiniknek és szülőknek a teherbe esésről

Tinik, akikben tombolnak a hormonok, és túl akarnak esni a szüzességük elvesztésén. Szerelmesek, akik nem tervezték meg a fogamzásgátlást. Fiatalok, akiknél elszakadt egy óvszer, emiatt rettegnek a terhességtől. Szülők, akik végigizgulják a kamaszkort, mert nem beszélgettek a szexről gyermekeikkel. Nap, mint nap rengeteg olyan levél érkezik hozzám, ami jelzi, a fiataloknak segítségre van szükségük.

Rengeteg kérdés merül fel bennem a levelek kapcsán. Hol vannak a szülők ilyenkor? A tizenöt éves lány miért folyamodik megoldás gyanánt egy névtelen levélhez, amikor biztosan van egy édesanyja, aki tudna neki segíteni. Ilyenkor szomorú vagyok, hiszen a szituáció arra enged következtetni, hogy a szülő-gyermek kapcsolat ezekben az esetekben nem bizalmi kapcsolat, ezek a fiatalok nagyon egyedül vannak a tanácstalanságukkal. Nem merik, vagy nem képesek elmondani félelmeiket és kétségeiket a szüleiknek, annak érdekében, hogy iránymutatást kaphassanak. A szexuális együttlét titok, amire nem tudtak kellően felkészülni – hiszen a szülők nem beszélgettek velük –, de tomboltak a hormonok, és előbb-utóbb úgyis megtörténik a “dolog”, információ és felkészülés híján, védekezés nélkül. Másrészt örül a lelkem azért, mert legalább a Nők Lapja Cafe Szex rovat Válaszkereső rovatát megtalálják, és fel merik tenni a kérdéseiket. Legalább itt.

Te milyen szülő vagy?

A mai fiatalok zöme 13-15 éves korban veszíti el a szüzességét. Tetszik, vagy nem tetszik, ez van. Szülőként méltatlankodással, hárítással vagy szörnyülködéssel nem tudunk ezen a tényen változtatni. A fiatalok korán érnek, felgyorsult világban élünk, a szexszel is korábban kezdenek ismerkedni. Az internet egy olyan információforrás, ahonnan kontrollálatlanul ömlik rájuk a szexuális tartalom is. Ha szülőként nem beszélgetünk el a gyermekünkkel, nem adunk nekik ízelítőt a valós tapasztalatainkból, a tiniknek csupán a pornográf anyagok maradnak arra, hogy információkat szerezzenek a szexről.

Nem tesznek ők semmi rosszat, csupán tombolnak a hormonok, és kíváncsiak. Tulajdonképpen azt próbálgatják, milyen nőnek és férfinek lenni. Szülőként is fontos tudnunk: ez nem bűn! De ha egyedül hagyjuk őket a kérdéseikkel, ha nem tudnak hozzánk, szülőkhöz fordulni kétségeikkel, akkor felkészületlenül és felelőtlenül kerülnek bele olyan szexuális helyzetbe, amit aztán önerőből nem tudnak megoldani. Sok szülő mondja nekem, anno ő sem kapta meg a szülői támogatást, mégis képessé vált arra, hogy szexuális életet éljen. Azonban felnőttként sem szabad elfelejtenünk azt, hogy a szülők generációja nem volt oly mértékben veszélyeztetett, mint a mostani fiatalok. Húsz-harminc éve még nem értek minket olyan vizuális hatások, nem hevert az utcán a szex. A tiniknek szükségük van beszélgetésekre és hiteles információkra azért, hogy képesek legyenek megfontoltan, felkészülten kezdeni a szexuális életüket.

“Nem vagyok képes a szexről beszélni”

Sok szülő érzi, hogy kellene ugyan beszélgetni szexuális témákról, de nem képes rá. Nagyon nehéz ebbe úgy belekezdeni, ha a családban mindig is tabu volt a szex, ha mi magunk nem vagyunk képesek a szexualitással kapcsolatos szavakat használni, vagy elpirulunk akkor, ha a gyerek jelenlétében éppen egy ágyjelenet kezdődik az aznapi sorozatban. Nincs mese, szülőként fel kell nőni a feladathoz. Talán a legjobb megoldást az jelenti, ha a gyermekünkkel már kicsi korától fogva beszélgetünk a testünkről, a szexualitásról, de csakis az őt érdeklő témákról. Fontos, hogy mindig a gyermek igényei szerint tegyük ezt! Ne essünk át a ló túlsó oldalára, és ne ömlesszünk rá olyan információkat, amikre még nincs felkészülve.

Szülőként tudnod kell: a szex a te gyermekedet is kíváncsivá teszi, és akár támogatod őt, akár nem, semmiképp nem fogod tudni hátráltatni vagy késleltetni az első szexuális együttlétet. Tehát szülőként választás előtt állsz. Vagy homokba dugod a fejed, és megnehezíted gyermeked szexuális útkeresését, vagy ellenkezőleg, képes vagy felnőni a feladathoz, és információkkal, nyitottsággal támogatóan állsz az őt foglalkoztató kérdésekhez.

Kedves Fiatalok!

Sokan írtok nekem, mikor egy felejthetetlen vagy éppen felejthető éjszaka történései miatt rettegtek attól, hogy teherbe estetek. Tudom, sokszor a véletlen műve az, hogy elszakadt az óvszer, vagy épp csak szexuális játszadozás történt, netán véletlenül, felkészületlenül sodródtatok egy szenvedélyes helyzetbe. Most csokorba gyűjtöttem néhány általatok feltett kérdést annak érdekében, hogy segítsek a félelmek eloszlatásában.

Hogyan védekezz?

Először is, amikor már kilátásban van egy szeretkezés vagy a szüzesség elvesztése, akkor erre fontos felkészülni. Legalább úgy, hogy egy nőgyógyásszal fel kell íratni egy esemény utáni tablettát – a biztonság kedvéért –, hiszen ezt csak receptre adják ki a gyógyszertárak. Ez a tabletta mindig legyen kéznél, ha bármi “baleset” történik, ne akkor kelljen szaladgálni. Ráadásul hétvégén még orvos sincs, aki felírja neked a tablettát. Semmit sem szabad a véletlenre bízni. Talán tudjátok, hogy egyetlen spermium is elég a teherbeeséshez. Ha tudjátok, akkor már csak egy kis lépés szükséges ahhoz, hogy felkészüljetek minden eshetőségre. A tablettát akkor kell bevenni, ha spermium kerülhetett a hüvelybe, és azt is nagyon fontos elolvasni, hogy hány órád van arra, hogy a tabletta ki tudja fejteni a hatását. Erről a tablettáról érdemes tudni, hogy óriási a hormontartalma, meg fogja zavarni a menstruációt, és nagyon sokszor a bevétel után nem sokkal vérzés jelentkezhet. A használati utasítást fontos minden esetben elolvasni, pontosan tudnod kell, hogyan kell alkalmazni a tablettát!

Légy előrelátó!

Ha barátotokkal már tervezitek azt, hogy szeretkezni fogtok, akkor két lehetőség van a védekezésre. Az egyik, hogy megbeszélitek az anyukátokkal, és nőgyógyásszal konzultálva megoldjátok a fogamzásgátlást. Fontos, hogy mielőtt fogamzásgátló tablettát kezdesz el szedni, az orvos vérvétellel megbizonyosodjon arról, hogy genetikailag nincs-e trombózishajlamod. Ugyanis a fogamzásgátló gyógyszerek trombózist okozhatnak annak, akinek erre genetikai hajlama van. Az orvos a vizsgálat után fogja tudni, milyen gyógyszert írjon fel neked. Bátran kérdezd meg a nőgyógyászt arról, hogyan kell pontosan szedni a tablettát!

A másik lehetőség az óvszer, aminek megvan az a jótékony hatása a tablettával szemben, hogy a nemi betegségek ellen is véd. Akár fiú vagy, akár lány – és ha feltételezhetően szexuális helyzetbe kerülhetsz, akkor figyelj arra, hogy legyen nálad óvszer! Persze előfordulhat, hogy az óvszer elszakad, erre az esetre viszont legyen nálad egy esemény utáni tabletta, amiről már az előbb írtam.

Teherbe estem?

A megfoganásra a legnagyobb esély az ovuláció környékén, tehát a két menstruáció között félidőben van, de természetesen máskor is megtörténhet a peteérés idejétől függően. Sokan vagytok, akik annyira rettegnek a teherbeeséstől, hogy két óvszerrel szeretkeznek. Nincs erre szükség! Leginkább azzal tudtok védekezni, ha tudatosan készültök a szexuális együttlétre, és nem alkohol vagy drog hatása alatt történik meg a szex.

“A barátom megujjazott, de előváladék lehetett az ujján. Teherbe eshettem?”
“Most menstruáltam, két napja, és nem védekeztünk a barátommal, lehetek terhes?”
“Szájjal elégítettem ki a barátomat és lenyeltem a spermát, ugye nem lehetek terhes?” – kérdezik a fiatalok a Válaszkeresőn.

Tudnotok kell, hogy a teherbeeséshez a spermiumnak el kell jutnia a petesejthez, és az előrehaladáshoz szükséges élettani körülmények csakis a hüvelyben adottak. A spermium a levegőben elpusztul, tehát nem marad életképes. Ebből adódóan az ujjal bevitt előváladék vagy a hüvelyen kívüli ejakulátum (sperma) bejutása esetén vajmi kevés az esély arra, hogy teherbe esik egy lány. A menstruáció előtti vagy utáni napokban elvileg kicsi az esély a teherbeesésre, de látott már ilyet a világ, tehát ezt biztosan nem lehet állítani. Abban az esetben, ha nem védekeztetek – ami felelőtlen dolog, de tudjuk, hogy előfordul néha –, vedd be az esemény utáni tablettát, vagy legalább végezz egy alapos hüvelyöblítést!

Ha kétségeid vannak!

Ha a fent leírtak ellenére sem vagy nyugodt, és attól félsz, hogy esélye lehet egy nem várt terhességnek, akkor fontos tudnod, hogy lehet kapni a gyógyszertárakban terhességi tesztet, ami az együttlétet követő egy hét után már biztos eredményt mutat. A terhességnek vannak konkrét jelei – mint például a mellfeszülés, esetleg émelygés, vagy többet kell pisilned, és a legmarkánsabb figyelmeztető jel, hogy elmarad a menstruációd. Ha ilyet tapasztalsz, ne késlekedj, győződj meg arról, valóban terhes vagy-e?

Ezt azért fontos tudnod, mert a félelem és szorongás produkálhat olyan tüneteket, amiből aztán még inkább azt hiszed, hogy terhes lettél, akár még a menstruációd is késhet. Ha a teszt negatív, akkor megnyugodhatsz, ha pozitív, akkor viszont nehéz helyzetbe kerültél, és szükséges orvoshoz menned, akár anyukáddal, akár egyedül.

Tudom, ebbe még belegondolni is rossz, éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatosan, védekezve és megfontoltan éljétek a szexuális életet, ami rengeteg örömet tud adni akkor, ha megfelelő védekezés mellett nem kell aggódni. Én szurkolok nektek!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top