Sztárok

Sigmund Freud szeretője a saját sógornője volt?

Freud nevéről az is hallott, akinek sosem volt dolga pszichológiával, és azt sem tudja, hogy néz ki belülről egy pszichodoki szobája. Hatása a pszichológia tudományára kétségtelen, ám mi a halálának évfordulóján inkább a pszichoanalízis atyjának házassági titkaira próbáltunk fényt deríteni. Elemezzük a nagy elemzőt!

Idill, hat gyerek, szép házasság

Mindent elsöprő szerelem, vagy csupán bűnös, házasságtörő kapcsolat? Nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy kinek fájhatott a szerelmi háromszög három főszereplője közül legjobban a szíve. Freud, a felesége, Martha, és az ő húga alkottak valószínűleg furcsa hármast.

Bécs, 1895. Freud ekkor magánorvosként praktizált, és leginkább kollégái támadásait próbálja szakmailag kivédeni, hiszen a szexuális késztetések körüli kutakodásai egyáltalán nem találtak kellemes visszhangra. Itt élt hat gyermekével és feleségével békében, egészen Minna feltűnéséig.

Freud és Martha 1886-ban házasodtak össze. Martha Bernays egy hamburgi főrabbi unokája, addigra már négy éve Freud jegyese volt, szerelmük hajnaláról rengeteg szerelmes levél maradt fenn az utókor számára. Freud hősszerelmesként ostromolta jegyességük alatt Marthát, majd amikor magánpraxist nyitott, már az anyagi hátteret is meg tudta teremteni a lánykéréshez. A házasság a dokumentumok szerint kiegyensúlyozott volt, szerették és tisztelték egymást. Bár Martha nehezen viselte férje szexualitással és perverziókkal teli kutatásait, otthon, anyaként és háziasszonyként helytállt, hagyta a férjét kibontakozni, megteremtve számára a békés családi hátteret. Ebbe az idillbe érkezett Martha húga, Minna, a hatodik gyermekük, a nem tervezett Anna Freud születése után.

Sigmund Freud és felesége Martha
Sigmund Freud és felesége, Martha

Minna feltűnik a színen, a szálak összekuszálódnak

Míg Martha szerelmi élete egyenes úton haladt, addig Minna nem volt ilyen szerencsés. Freud tudóstársa és barátja volt a vőlegénye, ám 1886-ban a tbc-járvány őt is utolérte és meghalt. Minna gyászba borulva és teljes kétségbeesésben kért és kapott segítséget nővérétől, Marthától, a Freud családhoz költözött. A bizonyítékok szerint eddig csak barátság volt az éles elméjű fiatal nő és Freud között, ami az együttélés alatt mélyült intim viszonnyá.

Minna nem hasonlított nővérére, akinek a család volt az első, és intellektuálisan nem jelentett kihívást Freud számára. Ekkorra már hosszú évek óta aktív, szellemileg elmélyült levelezésben állt Freuddal, őt a kíváncsiság és a szenvedély hajtotta. Úgy tűnik, Freud a két testvérben találta meg és gyúrta eggyé, amit egy nőtől szeretett volna megkapni.

Minna 40 évig élt a nővérééknél, Freuddal többször utazott el kettesben, hogy a férfi munkáját segítse. Mindeközben pedig szinte a házaspár hálószobájában lakott, mivel épp csak egy hálófülkét választottak le Freudék szobájából a számára, egy paravánnal. Állítólag Freud és Martha között az utolsó gyermekük születése után a szexuális kapcsolat is szünetelt, mivel Freud már nem akart több gyereket, és a születésszabályozás legkíméletesebb, neurózisoktól mentes formájának a cölibátust gondolta. Így a fiatal, okos és szép Minna megjelenése és beköltözése vonzotta magával a szeretői viszony kialakulását. Már csak azért is, mert a nőnek vigaszra is szüksége volt vőlegénye miatt. Bár az nem tiszta a történetben, hogy akkor Minnánál hogyan vitték végbe a fogamzásgátlást, ha Freud meggyőződése szerint csak szexmegvonással lehet hatékonyan a teherbeesés ellen tenni – ez mintha kis logikai bukfenc lenne a történetben.

Viszony, vagy sem? 70 évnyi találgatás

Azonban Freud 1939-es halálától egészen 2006-ig csupán az életrajzírók találgatták, hogy vajon Minna és közte több volt-e barátságnál. Először 1957-ben lebbent fel félig a fátyol kettőjük közelebbi kapcsolatáról, amikor Carl Jung, Freud híres tanítványa számolt be arról, hogy ő szemtanúja volt Minna és Freud szerelmi viszonyának. Jung 19 éves korában, 1907-ben találkozott Minnával, és állítólag egy személyes beszélgetésük során vallotta be a nő Jungnak, hogy viszonya van Freuddal. Testvére iránt érzett szeretete és hálája miatt úgy érezte, szétszakad belül a tiltott szerelem miatt. Ha belegondolunk, valóban idegőrlő lehetett azzal a családtaggal élni egy fedél alatt 40 évig, aki elől ilyen súlyos titkot kellett elrejteni.

Azonban Jung interjúját nem vették komolyan, megbízhatatlan forrásnak minősítették, mondván, hogy életükben, miután Jung elhagyta mesterét és a saját irányzatát kezdte el kutatni, mindketten csak azon mesterkedtek, hogy lejárassák a másikat. Egyébként is, Minna miért beszélne meg egy ilyen mély és sötét titkot egy számára idegen emberrel? Az érvek tehát még mindig a viszony ellen szóltak.

2006-ban azonban olyan bizonyíték került napvilágra, amitől már az életrajzírók is megadták magukat. Egy német szociológus fedezte fel, hogy 1898-ban Minna és Freud együtt utazott el Svájcba, ahol mint férj és feleség béreltek szobát az egyik hotelben. A vendégkönyv tanúsága szerint két hétig laktak együtt a hotel egyik legnagyobb, franciaágyas szobájában. Érdekesség még ebben a kéthetes vakációban, hogy Freud küldött egy képeslapot a hotelből a feleségének, amiben úgy írta le a hotelt, mint lealacsonyító és szánalmas helyet, holott a város egyik legjobb és legelegánsabb szállodájában bérelték a szobát.

Minna Bernays (balra) és Freud, lányával Annával
Minna Bernays (balra) és Freud, lányával, Annával (jobbra)

Jó, jó, de ez nem feltétlenül jelent szexet

A kételkedők azóta sem szűntek meg kételkedni, és érveikkel el is bizonytalanítanak minket. Szerintük azért jelentkeztek be a szállodába mint férj és feleség, mert a viktoriánus korban azért nem volt az feltétlenül elfogadott, hogy egy férfi és egy nő barátságból közösen utazgasson és egy szobában szálljon meg. Marthának azért küldtek megtévesztő leírást a hotelről, mert az asszony spórolós volt, és csak felbosszantották volna, ha kiderül, hogy drága hotelt választottak maguknak. Egy férj sem akarna feleslegesen zűrt a nyakába egy ilyen miatt. Az egy ágyban alvás sem feltétlenül jelent egyből szexet, számtalan példát tudunk mi is felhozni, amikor a körülmények miatt kényszerül az ember lánya egy férfivel aludni, de attól még nem történik köztük semmi.

De leginkább: miért is utaztak ők együtt, ha nem volt köztük semmi? Erre is van a kétkedőknek válaszuk: Freud szerette és tisztelte a nőket, könyvtárában bőven fellelhetők voltak erős, híres nőkről írt könyvek. Minnával azért szeretett utazni, mert a nő szellemileg kihívást jelentett számára, élvezte a beszélgetéseiket. Minna rajongott Freud eszmefuttatásaiért, támogatta kutatási irányait és megértette a mester lelkét.

Talán megcsalásnak számít lelkileg a feleség szempontjából már ez is, legalábbis mostani ésszel furcsa lenne, ha a férjünk inkább a sógornőjével akarna helyettünk utazgatni, de ki tudja, az ő világukban ez mennyire lehetett elfogadott. Akárhogy is történt, szeretők voltak, vagy sem, mindez nem von le Freud tudományos hatásából és munkásságának jelentőségéből. Azonban jó látni, hogy ő is csak emberből volt, néhol kaotikus, zűrzavaros élettörténettel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top