Sztárok

Fine dining kontra kantáros nadrágos, fröccsözgető bácsikák – Az Ízig-vérig alkotóival beszélgettünk

Egy pesties love story a festői Balaton-felvidéken, sok érzelemmel és még ennél is több sütés-főzéssel. Ez a Viasat3 új sorozata, a március 25-én startoló Ízig-vérig, amelyben a Gryllus Dorka és Simon Kornél házaspár vág egymáshoz válogatott sértéseket, miközben a háttérben sül a marhaszegy.

Amikor először olvastam a forgatókönyvet, akkor az elején azt gondoltam, hogy ne már, megint a férfi csalja meg a nőt egy fiatalabb csajjal, megint a pasi zseni, persze… Nem lehetne fordítva? Egy zseniális nő, aki megcsalja egy fiatal sráccal a pasiját? Aztán ahogy tovább olvastam, rájöttem, hogy talán az alapfelvetés tényleg tipikusnak mondható, de ami ezután jön, már korántsem mondható szokványosnak. Igenis Magyarországon 2019-ben egy érvényes probléma, hogyan áll fel egy nő egy ilyen helyzetből, és képes-e önállóan is helytállni

– meséli nekem Gryllus Dorka arra az egyszerű rutinkérdésre, hogy mi fogta meg az Ízig-vérig című vadonatúj, tízrészes Viasat3-sorozat történetében.

Ízig-vérig, Gryllus Dorka - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Gryllus Dorka – Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

A Balaton-felvidéken játszódó történetbe épp egy válás kimondásának közepén kapcsolódunk be. A közös Balaton-felvidéki éttermet üzemeltető pár, Éva és András a férfi hűtlensége miatt megy szét, viszont az André nevet viselő közös fine dining éttermük a nőnél marad, amit a férfi igencsak nehezen visel, és úgy dönt, a saját exfeleségének nyit konkurenciát. Mondhatnánk, hogy klasszikus dramedys vagy akár romkomos alaphelyzet, de mégis akad benne újdonság.

„Hiába próbáltunk felkutatni gasztrovonalon játszódó párkapcsolati dramedysorozatot, nem igazán találtunk referenciapontokat. Nagyjátékfilmből ezen a téren természetesen rengeteg van, de ez teljesen más műfaj. Jó lett volna találni olyasmit, amire rámondhatjuk, hogy ez olyan, mint az xy, de semmi ilyesmi nem volt” – ezt már Szilágyi Fanni, az Ízig-vérig egyik rendezője meséli az első rész sajtópremierje után.

Férfi, nő

A sorozat legismertebb alkotója Herendi Gábor, aki a Kincsemmel és a Valami Amerika filmekkel már bizonyította, hogy ért a közönség nyelvén, a Társas játék című sorozattal pedig azt mutatta meg, van érzéke a kellemes limonádésorozatokhoz is. Ahogy a Társas játéknál is bevált, itt is társrendezővel dolgozott együtt, akivel leosztották egymással az epizódokat: Herendi az első ötöt, míg a kevésbé rutinosnak mondható Szilágyi Fanni az utolsó öt epizódot rendezte. Persze ha jól csinálják a dolgukat, akkor a váltás egyáltalán nem lesz látható a nézők számára: Szilágyi például elmondta, hogy amikor Herendi forgatott, ő már akkor is rengetegszer kijárt, hogy ráérezzen a széria humorára, és megismerje, hogyan működnek ezek a karakterek élesben.

„Nem akartam, hogy a hatodik részhez érve a nézők által megismert karakter hirtelen nagyot változzon” – meséli nevetve Szilágyi, aki életében először érezte magát pozitívan diszkriminálva.

Ízig-vérig, Simon Kornél, Gryllus Dorka - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Ízig-vérig – egy új sorozat Simon Kornél és Gryllus Dorka főszereplésével (Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA)

Korábban sosem származott előnyöm abból a szakmában, hogy nő vagyok, de most igen: a producerek szerették volna, ha egy férfi és egy nő rendezi a sorozatot, és mivel Gábor már adott volt, mellé kerestek még valakit. Szerették volna, ha a női szemszög is megjelenik a sorozatban.

Megkérdeztem a színészeket is, számukra mennyiben volt érzékelhető a különbség a férfi és női direktor között. A sorozat intrikusát játszó Száraz Dénes szerint: „Gábor tőmondatokban, tűpontosan, a monitor mögül mondja meg a tutit, Fanni meg odajön hozzád, és árnyaltabban, hosszabban kifejtve a füledbe mondja, hogy mit kéne csinálni.”

Simon Kornél is kiemeli, hogy másképp kommunikál egy férfi és egy női rendező. Gryllus Dorka pedig azt emeli ki, hogy női rendezőkkel evidensebb kommunikációt tud létrehozni.

Általában úgy érzem, nekem a nőkkel nincs egy pluszkanyar a dologban, de nem akarok így általánosítani, és ez nem jelenti azt, hogy ne tudnék nagyon jól férfiakkal is együtt dolgozni. A sorozatban például mindkét rendezővel nagy öröm volt a közös munka.”

Házas-páros

A Gryllus Dorka–Simon Kornél házaspár a sorozatban is egy házaspárt játszik, csakhogy a csavar a dologban, hogy épp válnak, és láthatóan épp nem annyira szívelik egymást. A legenda szerint egy színészi párkapcsolatnak nem tesz jót, ha munka közben olyan figurákat alakítanak, akik utálják egymást, és ezzel Simon Kornél is egyetért, de itt ennél azért árnyaltabb a helyzet: „Köztük még messze nincs lejátszva ez a meccs, és ugyan megtörténik a válás, de továbbra is kötődnek egymáshoz. Ez még nem gyűlölet, szó sincs ilyesmiről.”

Ízig-vérig - Gryllus Dorka, Simon Kornél - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Ízig-vérig – Gryllus Dorka, Simon Kornél (Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA)

A sorozatra párban kérték fel őket, aminek nagyon örültek, hiszen ők ketten előbb voltak munka-, mint párkapcsolatban, és csak azután vegyült némi üröm az örömbe, amikor szóltak nekik, hogy másokkal összepárosítva is megnéznék őket castingon.

Azt éreztük, hogy ne már! Annyira rossz lett volna, ha én megkapom, Kornél meg nem, vagy fordítva. Végül hívott minket Orbán Andi casting direktor, hogy mégsem kell mennünk, mindketten benne vagyunk.

Amikor azt kérdezem, hogy úgyis vállalták volna-e a munkát, ha végül csak az egyikükre mondanak igent, Gryllus nem hezitál: „Nyilván profik vagyunk, úgy is megcsináljuk, csak sokkal jobb volt így.”

Ízig-vérig, Gryllus Dorka - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Gryllus Dorka az Ízig-vérig forgatásán (Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA)

Kettejük karrierje most nagyjából párhuzamosan fut, mindketten sokat dolgoznak, és nem zavarja őket, hogy ha a tévében is egy párt alkotnak, akkor a magánéletükre is nagyobb fény vetül. Ha egy sorozatot többen néznek attól, mert a filmbéli pár a valóságban is házaspár, akkor vállalom, legyen” – mondja Simon. Igyekeznek egyensúlyban tartani a munkát a magánélettel, amit a közös sorozat már csak azért is segített, mert sok külön jelenetük volt: míg az egyikük forgatott, a másik tudott foglalkozni a kisfiukkal. Ugyan most megvan az egyensúly, de Dorka szerint a filmipar törvényszerűségeit nézve lassan abba a korba lépnek, amikor Kornél fog többet dolgozni, ugyanis ez a szakma máig könyörtelenül bánik az ötven feletti színésznőkkel.

Az a szomorú helyzet, hogy amíg nem jönnek a női rendezők, a női forgatókönyvírók és a női producerek, addig könnyen leírják az embert a szakmában egy bizonyos kor után. Amikor arról kérdezem, hogy amennyiben ez megtörténne, visszavonulna-e, azt válaszolja, hogy számára ez elképzelhetetlen. Most úgy érzem nem tudnám magam ennyire kiszolgáltatni senkinek. A nagymamám feltaláló, anyukám rendező, sosem merült fel, hogy belőlem valaha is háztartásbeli legyen. Abban nőttem fel, hogy egy nő is dolgozik. Ha az egyik ember eltartja a másikat, a másik ezért előbb vagy utóbb mindig benyújtja a számlát. Ilyenkor alárendelődsz egy kapcsolatban, amitől én mindig is tartanék, de meglátjuk, mit hoz az élet.

Ízig-vérig - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Pokorny Lia és Gryllus Droka az Ízig-vérig című sorozatban (Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA)

A gyerek és a rivális

A sorozat főszereplő párjának lányát az Egynyári kalandból ismert Schmidt Sára alakítja, aki elsőre picit meglepő választásnak tűnik, hiszen 25 éves – bár fiatalabbnak tűnik annál – , de amikor utánaszámolunk, akkor kijön a matek, ha a pár nagyon korán vállalt gyereket. Gryllus Dorka ezen már meg sem lepődik igazán: „A filmek és sorozatok készítői a főszerepekben fiatalabb nőket akarnak látni. Ezért vannak nekem általában felnőtt lányaim a filmekben.” Mindenesetre Sára – akinek a figurája a sorozatban inkább az apja pártját fogja, az anyjával pedig sokat veszekedik – nagyon élvezte, hogy Simon Kornél és Gryllus Dorka lehettek a szülei. „Sokan mondták, hogy jó volt a casting, mert mindkettőjükre hasonlítok egy kicsit” – meséli nevetve. „Elég laza csaj, bár már felnőtt, még nagyon kamaszos. Nem különösebben rázta meg a szülei válása. Épp a lázadó korszakát éli.”

Ízig-vérig - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Schmidt Sára – Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Száraz Dénes az utolsó pillanatban került a sorozatba, és ezzel a karaktere is változott.

Elsőre úgy képzelték el Asztalos figuráját, hogy egy az egyben rossz fej: ránézel, és tudod, hogy ő a rossz arc a sorozatban. Miután engem választottak ki, ez sokat finomodott. Andrással ellentétben ő a külsőségek embere. Fontos neki, hogy a legjobb ruhái legyenek, a legjobb autója és a legmenőbb lakása, de ettől függetlenül nem teljesen felszínes, neki is vannak rétegei. Ő is tud szeretni. Szép lassan egyre szimpatikusabb lesz. Összetett szerep.

Amikor arra kérem, hogy hasonlítsa össze a sorozatbéli munkát azzal, amikor még a Jóban-rosszban-ban játszotta Tamás atyát, azt mondja, ég és föld a különbség.

A szappanoperáknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy három-négy hónapon keresztül nagyjából ugyanazt a jelenetet veszed fel, csak más sorrendben vannak a szavak. Nagyon szerettem Tamás atyát is, üdítő színfolt volt a sorozatban, de egy idő után már sok volt, hogy hónapokig másról sem szólt a karakterem, mint az Isten vagy a szerelem közti választásról. Egy heti sorozat ennél sokkal változatosabb.

Ízig-vérig, Gryllus Dorka, Száraz Dénes - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Gryllus Dorka, Száraz Dénes az Ízig-vérig sorozatban – Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Gasztro Balaton

Az Ízig-vérig egyik küldetése, hogy megmutassa a kontrasztot a Balaton-környéki fine dining világ és a kantáros nadrágos fröccsözgető, karajt sütő bácsikák között, mert ez izgalmas poénforrás, ami sok lehetőséget tartogat. Mivel a széria harmadik főszereplője a gasztronómia, fontos volt, hogy ez hitelesen jelenjen meg a történetben.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🎬Shooting day 51 @saghyfoto📸

Dénes Száraz (@szarazdenes) által megosztott bejegyzés,

Ezt az alkotók úgy biztosították be, hogy a Konyhakör stábja szakértőként jelen volt a forgatáson, a séfjük pedig felkészítette a főszereplőket arra, hogy hitelesek tudjanak lenni a főzésjelenetek során. „A forgatáson bizonyos dolgokat a séf csinált helyettem, néha a főzős jeleneteknél az ő kezét láthatod az enyém helyett. Bármilyen szorgalmas tanuló voltam, nincs a kezemben húsz év tapasztalata a konyhakéssel” – mondja Kornél. „Korábban is igényesen válogattuk meg az alapanyagokat és az éttermeket Dorkával, de a sorozat készítése idején ehhez képest is el voltunk kényeztetve. Elképesztően jókat ettünk a forgatáson, a fiúk, akik főzni tanítottak minket, igazi mesterei a szakmájuknak. Ilyen ízorgiák után nehéz volt visszamenni a színházi büfébe rántott húsos szendvicset enni, pedig amúgy azzal sincsen semmi baj.”

Ízig-vérig, Gryllus Dorka, Száraz Dénes - Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Gryllus Dorka, Simon Kornél az Ízig-vérig sorozatban – Fotó: VIASAT3/SÁGHY TÍMEA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top