Sztárok

Megihlette Andy Warholt, és főbe lőtte magát a South Parkban – A szülinapos II. Erzsébet a popkultúrában

Róla szól a leghíresebb punk himnusz, Leslie Nielsen félreérthető helyzetben zuhan rá a Csupasz pisztolyban, és még arról is film készült, hogy fiatalkorában ellógott, hogy a nép egyszerű gyermekeivel ünnepelhessen London utcáin. A 93. születésnapja alkalmából megmutatjuk, hogyan jelenik meg II. Erzsébet a popkultúrában.

Öngyilkos lesz a South Parkban

Trey Parker és Matt Stone amerikaiként természetesen jókat derül a monarchia intézményének avíttságán. II. Erzsébet a 11. évad A merénylet című epizódjában jelenik meg, és az a mesterterve, hogy megsemmisíti Amerikát, mivel még mindig nem bocsátotta meg, hogy az ország függetlenítette magát a britektől bő két évszázaddal ezelőtt. A hihetetlen patriotizmusát azzal bizonyítja, hogy fejbe lövi magát, miután ráeszmél, hogy nem sikerült a mesteri terve. A tabukat nem ismerő alkotók még azt is megmutatják, ahogy a falra loccsan II. Erzsébet agyveleje, és élettelen teste kiesik a trónszékből.

Róla szól a legismertebb Sex Pistols szám

A brit punkbanda egyik legismertebb dala 1977-ben, a királynő Ezüst Jubileumának évében látott napvilágot, de a zenekar állítása szerint ez puszta véletlen, amikor írták a számot, fogalmuk sem volt a jubileumról. A maga idejében az angolok körében botrányosnak számító dalt a BBC nem volt hajlandó játszani. A Sex Pistols a dallal nemcsak a monarchikus berendezkedés ellen lázadt, hanem szinte minden ellen, amit a társadalmi elvárások az egyénre erőltettek. A legnagyobb botrányt az okozta, hogy a királynő uralmát fasiszta rezsimnek nevezték.

Összefeküdt Leslie Nielsennel a Csupasz pisztolyban

A Csupasz pisztoly mozikat persze sosem a történetükért néztük, de azért nem árt tudni, hogy az első rész nagyrészt arról szólt, hogy Frank Drebinnek meg kell akadályoznia egy II. Erzsébet elleni merényletet. A túlbuzgó hadnagy legnagyobb pillanata, amikor rossz helyre áll, és a közvetlenül a fülébe tülkölő trombiták miatt egy pillanatra megszédül, és éppen a terembe bevonuló királynőre zuhan rá, akivel végigcsúsznak egy hatalmas asztalon, hogy aztán a fotósok egy meglehetősen félreérthető helyzetben kaphassák őket lencsevégre.

Még a kutyái is saját rajzfilmet kaptak

Azért ott még nem tartunk, hogy a Buckingham palota pincéje egyik sarkában tanyázó pók saját filmet kapjon, de közelítünk ehhez. Jelentős fejlemény például, hogy idén egy egész estés animációs film készült II. Erzsébet corgimániájáról, melyben egy palotába bekerült corgi kutyakölyök szemszögéből vizsgálhatjuk meg az udvari életet. A királynő kutyája címre hallgató mesében a királynő természetesen egy cuki, kutyaimádó öregasszonyként szerepel.

Andy Warholt is megihlette

A brit Royal Collection Trust 2012-ben vásárolta meg a pop art legendás művészének, Andy Warholnak a királynőt ábrázoló képsorozatát. A négy színpompás képhez az alapot egy 1977-ben, az Ezüst Jubileumon készült portré szolgáltatta. A négy, 1985-ben készült kép a Windsor Palota hatszáz éves, impozáns kollekciójának része, és egyike a néhány modern alkotásnak a gyűjteményben.

Andy Warhol II. Erzsébet királynőről készült képeivel (fotó: Getty)

Ha egy film róla szól, az Oscar-díjat ér

2006 egyik legnagyobb filmes szenzációja volt Stephen Frears A királynő című filmje, aminek esze ágában sem volt elmesélni II. Erzsébet élettörténetét, pusztán egy nagyon rövid szakaszra fókuszált: arra, hogyan kezelte az uralkodó a Diana hercegnő halála következtében kialakuló népi gyászhangulatot. Mivel Diana már elvált Károlytól, őfelsége nem akart nyilvános, hivatalos temetést, és a Spencer család privát ügyeként akarta kezelni a helyzetet, csakhogy a nép hercegnőjének halálát egyszerűen nem lehetett ennyivel elintézni. A királynő Helen Mirren (akin nem fog az idő) Oscart érdemlő alakításában tökéletesen mutatta meg, hogy miért tudott II. Erzsébet ennyi évtizeden át szeretett uralkodó maradni: mert idővel mindig meghallotta a nép szavát, és akkor is annak kedvezően döntött, ha ezzel a döntéssel ő maga nem feltétlenül értett egyet.

Helen Mirren a Királynő című filmben

Színdarabban is II. Erzsébet az ász

Peter Morgan A királynő című film sikere láttán vérszemet kapott. Mivel a film legsikerültebb jelenetei közé tartoztak a királynő és a miniszterelnök, Tony Blair közti beszélgetések, ezt a vonalat vitte tovább. A filmben csak és kizárólag a Diana hercegnő halála körüli időszakra fókuszált, miközben a királynőt az évtizedek során tucatnyi miniszterelnök látogatta rendszeresen. Az audiencia című darab ezekből a miniszterelnöki találkozókból alkot izgalmas, egyáltalán nem időrend szerinti ívet, és a Gielgud színház áttörő sikerét nemcsak a darab kiemelkedő minősége, hanem az is garantálta, hogy II. Erzsébet szerepére ismét sikerült megnyerni a zseniális Helen Mirrent.

Helen Mirren az Audiencia című nagysikerű darabban (Fotó: Jemal Countess/Getty Images)

Saját hivatalos képregénye is van

Természetesen II. Erzsébet figurája számos rajzolót megihletett már az idők folyamán, de az mégis csak különleges, hogy az udvar egy hivatalos, gyerekeknek szóló képregényt is szentelt neki, méghozzá a 90. születésnapja alkalmából. A The Birthday Crown (A szülinapi korona) kiadója gyakorlatilag maga a királyi udvar, vagyis a Royal Collection Trust, a történet pedig arról szól, hogyan próbálja megtalálni Erzsébet a tökéletes koronát a 90. születésnapján tartandó nagy ünnepséghez.

Mozifilm készült egy fiatalkori elhajlásáról

II. Erzsébet rendezett életében már az is óriási dolognak tűnik, ha olykor-olykor csak egy kicsit eltér a régi, bevett szabályoktól. Egy ilyen alkalom volt az is, amikor 1945 májusában kiment a palotából, hogy akkor még hercegnőként a néppel együtt ünnepelje a II. világháború végét. A valóságban ez azért messze nem volt annyira kalandos: bár tényleg álruhában ment ki, egy tizenhat tagú kompániával, azért így is vigyáztak rá, és az este folyamán semmi eget rengető nem történt. Ehhez képest, aki megnézi a Hercegnők éjszakája című 2015-ös filmet, egész mást láthat: Margit hercegnőt prostinak nézik, Erzsébet szerelmes lesz egy katonába, vad bulikban vesznek részt, és csupa olyan dolgot tesznek, aminek a valóságban még csak a közelében sem voltak. Limonádéfilm valós alapokkal, de alaposan kiszínezett sztorival.

A Netflix egyik legjobb sorozata is a királynőről készült

Ma már nyugodtan elmondhatjuk, hogy Peter Morgan író a királynő életének egyik legnagyobb tudora, hiszen nemcsak megírta az Erzsébetről készült legjobb filmet (A királynő) és legjobb színdarabot (Az audiencia), hanem tőle származik a legjobb sorozat is a témában. A The Crown igazán ambiciózus vállalkozás: hat évadban és hatvan, kb. egyórás részben kívánja elmesélni a királynő életének legfontosabb fejezeteit uralkodása elejétől kezdve egészen napjainkig. A show az első két évaddal (ahol Claire Foy játszhatta el őt) komoly sikereket ért el, és várhatóan idén érkezik a harmadik szezon, amiben már Olivia Colman bújhat a bőrébe. A terv az, hogy két évadonként váltják egymást a színészek, és ha hihetünk a pletykáknak, akkor Colman után ismét visszatér II. Erzsébet színi helytartója, Helen Mirren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top