Sztárok

Le a kamuval: a hírességeknek is elegük van a tökéletes bikinitestből

A strandon sokan szégyenkezve takargatják magukat, akik felvállalják a testüket, azokat pedig általában megszólják. Ennek a trendnek idén talán vége lehet.

Míg télen a kabát és egyéb, sokat takaró ruhák mögé bújhatunk, addig nyáron nem menekülhetünk a tükör elől. Ám egyre több híresség kampányol amellett, hogy ne is tegyük ezt. Fogadjuk el a testünket, és bátran viseljünk fürdőruhát akkor is, ha narancsbőrünk van, és akkor is, ha képtelenek vagyunk hízni.

Egy nap egy újságírónak elege lett…

Nem mondhatnánk, hogy a sztárok kifejezetten jó példát mutatnak, ha a fürdőruhás fotókról van szó. Kifejezetten azóta nagy a szakadék a valóság és a közösségi oldalak képei között, amióta hódít az Instagram, a maga szűrőivel és filtereivel. A jól megkomponált, nyakatekert pózok és az agyonfilterezett képek azt üzenik az ember lányának, hogy csak tökéletes alakkal, vékony lábakkal, és darázsderékkal léphet ki a bícsre, egyébként húzzon magára zsákot, vagy maradjon otthon. De van egy, a közösségi médiában terjedő mozgalom, ami talán változtat ezen, ráadásul egyre több híresség int be az agyonretusált fürdőruhás képeknek. A mozgalom nem más, mint a The Beach Is Gonna Get Whatever Body I Give It, leegyszerűsítve arról van szó, hogy nem a strand és a strandolók döntik el, hogy milyen testet kap, hanem mi, hogy milyen testet adunk neki.

Az új bikinitest: ne másokhoz mérd magad

Az önelfogadás mantrája ez, aminek az üzenete egyszerű: minden testtel ki lehet menni a vízpartra. A sort a Buzzfeed egyik újságírója kezdte, aki néhány bikinis fotót tett ki magáról, és a képek mellé csatolt egy mémet is, amire a korábban említett mottót írta. Több tízezren lájkolták és osztották meg a képet a Twitteren és az Instagramon, és az akcióból készülő podcast adása is nagyon sikeres volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

the beach got whatever body I gave it this weekend 🏖👙

tracy the clayton (@brokeymcpoverty) által megosztott bejegyzés,

A magyar Cosmo első plus size címlaplánya

Alig néhány nappal az amerikai újságíró akciója után ismerte meg az ország a magyar Cosmo első plus size címlaplányát Szegedi Katát, aki Cosmopolitan Body borítóján mosolyog ránk fürdőruhában.

„Idén szeretnénk új formát adni a Cosmopolitan Body különszámnak, hiszen a mozgás öröme mellett a pozitív testkép és az önbizalom elengedhetetlen kellékei a kiegyensúlyozott hétköznapoknak. Soha nem hittünk az esztelen diétázásban és az önsanyargató életmódban, és az olvasóknak is mindig azt javasoltuk, hogy találják meg azt a mozgásformát, ami nemcsak formálja, de feltölti őket” – árulta el Sabján Johanna, a magazin főszerkesztője. A divattervező Szegedi Kata úgy fogalmazott, hogy nem vágyik S-es méretre, önbizalmat szeretne adni az embereknek.

Szegedi Kata a Cosmopolitan Body címlapján

„Igen, az ott a narancsőröm!”

Demi Lovato évek óta harcol azért, hogy az a nőknek pozitív legyen a testképük.

„Igen, cellulitisz van a combomon, és igen, még mindig szeretem magam!” – írta az Instagramra feltöltött egyik fotója alá. Kifejtette, hogy a nők 93 százalékának van cellulitisze. „Öleljük át, és fogadjuk el önmagunkat!” – írta fürdőruhás képéhez.

Kolléganője, Jessie J mostanában egyre gyakrabban feltűnik az újságok címlapjain. Ez persze nem véletlen, hiszen nagy szerelemben él Channing Tatummal. De most nem erről lesz szó, hanem arról, hogy viszonylag gyakran oszt meg magáról strandolós fotókat, amiket egyáltalán nem varázsol át „tökéletesség szűrővel”.

„Aki azt írja kommentben, hogy narancsbőrös vagyok, annak üzenem, hogy tudok róla, mert van tükröm” – írta ki a karakán énekesnő, akit hamar a támogatásukról biztosítottak a rajongói. „Nem látunk narancsbőrt, csak egy gyönyörű, bátor és magabiztos nőt!” – bátorították a követői.

Politikusok előtt a testkép probléma

Iskra Lawrence 28 éves modell. Szándékosan nem használtuk a plus size jelzőt, mert talán ideje lenne nem ennek mentén megkülönböztetni a modelleket. Iskra szívesen oszt meg magáról fürdőruhás képeket, amelyeknél mindig kiemeli, hogy nem a narancsbőrrel vagy a nagyobb fenékkel van baj, hanem velünk. Szégyellni, takargatni a striákat felesleges. Tavaly a Kongresszus előtt szólalt fel, és beszélt arról, hogy csak az Egyesült Államokban 30 millió embert érintenek étkezési zavarok.

„Ez egy mentális betegség, nem fogadjuk el a saját testünket. Támogassuk egymást, és mutassuk meg azt, hogy minden test szép” – mondta később. Iskra abban hisz, hogyha sok „igazi” fürdőruhás nő vállalja a testét a közösségi oldalakon, akkor már senkit nem fognak érdekelni a retusált, pózolós fotók.

Cseke Katinka, aki berúgta az ajtót

2014-ben a Story magazin készített fotósorozatot Cseke Katinka színésznőről. A Jóban Rosszban szereplője az újságnak elmondta, hogy a szülés után megváltozott testét csak nagyon nehezen tudta elfogadni. Többször küzdött depresszióval, azonban ezt sikerült leküzdenie. Miután megjelent róla a fotósorozat, a Mokkába hívták be, hogy meséljen arról, miért vállalta, hogy modellt áll.

Fotó: Birton Szabolcs/smagpictures.com

„Van önkritikám, és nem fürdőruhamodellnek készültem. Amikor az ember nyáron megáll az újságosbódé előtt, minden újság címoldala csak nádszál vékony lányokkal van tele. Én azt gondolom, hogy a magyar hölgyek 40-50-60 százaléka igenis 60 kiló fölött van, pláne, ha mint én, elmúlt negyvenéves, és szült egy gyereket. Azt gondoltuk, hogy ezeknek a csajoknak, nőknek adjunk egy kis lendületet, és vegyük le azt a strandkendőt, húzzunk fürdőruhát” – összegezte.

„Egy nő értékét nem az adja, hogy hányas ruhát hord”

Nem kell azonban plus size modellnek lenni ahhoz, hogy valaki hasonlóan gondolkodjon. Kristen Bell amerikai színésznő az egészséges testkép egyik nagykövete.

„Amikor a terhességem alatt és után a lapok azt kezdték el taglalni, hogy mennyit híztam, akkor tudtam: ez így nagyon nincs rendben. Nők milliói érzik magukat rosszul a testükben végbemenő változások miatt, pedig nagyon nem kellene! Egy nő értékét nem az adja, hogy hányas ruhát hord. Kit érdekel, hogy göbök vannak a combomon? Bűnös lennék, mert van rajtam egy kis zsír? Legyen már vége ennek az őrültnek!” – nyilatkozta a színésznő, aki szerint tudni kell különbséget tenni a már egészséget veszélyeztető kóros elhízás, és a néhány plusz kiló között. John Legend felesége, Chrissy Teigen tavaly májusban hozta világra a második gyermekét, majd két hónappal később készített egy videót a nyaralásán. A felvételen megmutatta, hogy egy nőnek a szülés után igenis vannak striái, a hasa sem megy le olyan gyorsan, ahogyan azt a filmekben látjuk, de ettől még bátran hordhat bikinit.

Fotó: Chrissy Teigen Instagram

Bikiben hatvanon túl

Karda Bea 66 éves volt, amikor 2016-ban modellt állt a Story magazin fotósának, s tette ezt bikiniben. A célja az volt, hogy megmutassa: nagymamakorban is lehet csinos egy nő, nem kell takargatni magunkat. Az is igaz, hogy két évvel később már úgy fogalmazott:

„Sok korombéli nő rejtegeti a testét, de szeretném megmutatni, hogy ilyenkor is lehet jól kinézni. Nem kell meggondolatlanul naphosszat enni… Én is el tudok hízni, de nem teszem, mert így jobban érzem magam. Szerencsére a lelkem és a testem is békében van.”

Fotó: Story címlap

Félelmetes eredmények

A Gwynnie Bee cég XS-től 7XL-es méretig árul ruhákat hölgyeknek. A vezérigazgatójuk, Christine Hunsicker kezdeményezésére egy kutatás végezték a nők körébe, hogy megtudják, kit tartanak a nők a leghitelesebbnek, ha testpozitív kampányról beszélünk. A válaszadók szerint a listát Adele vezeti, aki a nők szerint a leginkább harcol minden szépséggel kapcsolatos előítélet ellen. Rögtön őt követi Oprah, majd Jennifer Lawrence. Minden tíz megkérdezettből csak egy nő gondolta úgy, hogy a média reális képet fest a nők alakjáról. A nők 60 százaléka nem elégedett önmagával, 46 százalékuk pedig elviselhetetlen nyomásnak tartja, hogy a társadalom, csak a tökéletes testet hajlandó elfogadni.  Talán a fenti példák nekik is segítségükre lesznek, hogy ezen a nyáron ők is azt üzenjék: a strand azt a testet kapja, amit adok neki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top