Sztárok

Hargitaytól Palvinig: mindenki máshogy találta meg a számítását az Egyesült Államokban

Igaz, hogy nekünk már itt van Etyeken egy saját Hollywood, ahova házhoz jönnek a külföldi sztárok, de cserébe mi is adunk a világnak. Jó néhány magyar próbált szerencsét az Egyesült Államokban, mi pedig megnéztük, kikkel barátkoznak, hogyan élnek.

Los Angelest a szórakoztatóipar fellegváraként szokás emlegetni, ezt a címet még abban a pár évtizedben érdemelte ki (nagyjából 1920-as évektől 1960-ig), amit máig szokás Hollywood aranykorának nevezni. Bár az aranykor már messze, a vonzerő maradt, és ez odacsalogatja a hírnévre vágyókat. Sok magyar vándorolt már ki az Egyesült Államokba, hogy nevük örökre egybeolvadjon Hollywooddal, van, akinek ez sikerült, míg mások új hivatást választottak maguknak, a többiek pedig hazatértek Magyarországra. Akárhogyan is, abban szinte mindannyian egyetértenek, hogy a kinti élet elég stresszes is tud lenni. Hogyan élnek a magyar sztárok kint, mit csinálnak, és kikkel barátkoznak? Erre kerestük a válaszokat.

Civilek a bizalmasai

Novák Henit a Jóban Rosszban sorozatból ismerhette meg az ország, azonban egy ponton nemcsak a sorozatnak, de Magyarországnak is búcsút intett, és elindult az Egyesült Államokba szerencsét próbálni. Mint később több riportban is elmondta, nagyon kevéske angoltudással és kevés pénzzel a zsebében szállt a repülőre.

Legutóbbi információk szerint az egykori sorozatszereplő ma már felkapott ingatlanközvetítő Los Angelesben. Munkája kapcsán többször járt például Gwen Stefani otthonában, de arról nem szólnak a hírek, hogy ez egyszerű munkakapcsolat vagy már bizalmas, baráti viszony. A Life.hu-nak adott interjúban Novák Heni arról beszélt, hogy remek barátságot ápol egy New York-i házaspárral, akik táska- és cipőkereskedésből alapozták meg a vagyonukat. Azt mondja, álmai életét éli kint, de a mai napig Los Angelesben is a magyarokkal, illetve a latinokkal tudott szorosabb barátságot kialakítani.

Összeboronálták a barátjával

Bánky Vilma 1901-ben született Nagydorogon, és ő lett az amerikai némafilmek legnagyobb magyar sztárja. Elismerésül még csillagot is kapott a hollywoodi hírességek sétányán, amit korábban egyáltalán nem osztogattak csak úgy. 1925-ben szerződött Hollywoodba, és számos sikeres némafilm stáblistája őrzi a nevét. Ám a hangosfilmkorszak beköszöntével Vilmát már nem hívták többé a stúdiók. Utána ingatlanüzletekkel foglalkozott, összejárt a kint élő magyarokkal, és segített azoknak a honfitársainak, akik hozzá hasonlóan a tengerentúlon szerették volna megcsinálni a szerencséjüket. Egyik legjobb barátja a kollégája, a dél-olaszországi Rudolph Valentino volt. Több filmben szerepeltek együtt,  de igazán akkor lett szoros a barátságuk, amikor Valentino második házassága is véget ért. Ebbe a barátságba sokan szerettek volna többet is belelátni, ám a színész halála után egyre több olyan régi levelezés került elő, amelyből azt lehetett feltételezni, hogy Valentino igazából homoszexuális volt, házasságai pedig egyszerű érdekházasságok.

Fotó: Kenneth Alexander/Hulton Archive/Getty Images

Most a legnagyobb magyar világsztár barátai

Palvin Barbi szerelméről már számtalan alkalommal írtunk, ám természetesen nemcsak a párja él kint, hanem a legjobb barátnője is, aki szintén modell. Amikor még szinglik voltak, egy lakásban laktak. Ez a személy pedig nem más, mint Stella Maxwell modell, aki egyébként Kristen Stewart párja. Palvin Barbarának egyébként – Stellát kivéve – többnyire fiú haverjai vannak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HBD Sister🎼🔪🏝🙇🏼‍♀️🚀🎠🦋🎈🎉

Stella! (@stellamaxwell) által megosztott bejegyzés,

„Fiús csaj vagyok, aki focizni szeret. Ez nem változik meg.”

Palvin Barbara erről akkor mesélt a Telegraph újságírójának, amikor összeboronálták az egyik One Direction taggal, Niall Horannal.

„Niall csak a barátom. Mindig az a lány voltam, aki fiúkkal lóg együtt. Ezen nem változtatok, függetlenül attól, mit gondolnak az emberek” – idézte Palvin szavait a Telegraph azután, hogy a magyar modellt korábban összeboronálták az egyik One Direction taggal, Niall Horannal.

Ellenfelekből barátok

Lugosi Béla már akkor menővé tette a vámpírokat, amikor Robert Pattinsonnak még a nagyapja sem élt. És ez nem vicc, hiszen Lugosi máig legenda, rengeteg pletyka kering róla. Az egyik szerint a horrorfilmek akkori két sztárja, Lugosi és Boris Karloff híresen rosszban voltak egymással, és állandóan rivalizáltak. Ma már tudjuk, hogy ennek pont az ellenkezője volt igaz. Lugosi és Karloff jó barátságban voltak, ezt később Lugosi Jr. is megerősítette a Magyar Narancsnak.  Tisztelték egymás munkáját, sokat viccelődtek a forgatáson, de nem jártak át egymáshoz. Lugosi fia azt is elmondta, hogy neki barátai Karloff leszármazottai, akikkel gyakran járnak együtt filmes rendezvényekre, vásárokra, bemutatókra. Amikor pedig az nlc.-nek adott interjút, úgy fogalmazott, hogy amíg az apja élt, a családjuk sokat járt a Los Angelesben található Magyar Házba.

„Volt egy baráti pár, ők is magyarok, akik vasárnaponként átjártak hozzánk, és a szüleimmel együtt főztek magyar ételeket. Egyáltalán nem egészséges dolgokat, a férfiak pedig szivaroztak, és a bor is szépen fogyott.”

Lugosi Béla és Elizabeth Allen (Fotó: George Rinhart/Corbis via Getty Images)

Barátságról őszintén

Dobó Kata ritkán beszélt életének arról az időszakáról, amikor az Egyesült Államokban élt. Azt azonban több interjúban is elmondta, hogy nem született igazi barátság közte és nagy világsztárok között, viszont máig rendszeresen tartja azokkal a kapcsolatot, akikkel Los Angelesben ismerkedett meg. Legutóbb éppen Zsidró Tamással együtt látogatták meg őket.

Barabástól Vastagig

Barabás Niki modell nevét 2012-ben tényleg szinte mindenki ismerte, hiszen a magyar hölgyről rengeteget írtak még a külföldi lapok is. Köszönhető volt ez annak, hogy készült néhány fotó róla és Katy Perry egykori férjéről, Russell Brand színész-komikusról. Akkor, vagyis 2012-ben Niki úgy fogalmazott az nlc.-nek, hogy még korai lenne erről a kapcsolatról beszélni, és nekünk úgy tűnt a hölgy szavaiból, hogy inkább barátság ez, mintsem nagy szerelemnek. Igazunk is lett, hiszen az ismerkedés egy ponton elhalt.

Amennyiben valóban Barabás Niki jelenlegi Instáját találtuk meg és nem egy másik, Hollywoodban élő Barabás Nikit, úgy mostanában forgatott Kamarás Ivánnal és Vastag Csabával is. Vastag egyébként is sokat járt az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban, hiszen Návai Anikó mellé társult, így ott feszít számos vörös szőnyeges rendezvényen Hollywoodban. Ha pedig már ott van, akkor Vastag Csaba le is nyom néhány közös, cimborázós szelfit George Clooney-val vagy Matt Damonnal. Izgatottan várjuk, hogy kik lesznek az első X-Faktor győztesének első igazi amerikai haverjai.

A legismertebb

Nem olyan régen írtunk a magyar származású színésznőről, Mariska Hargitayról, aki gyerekkorában rengeteg időt töltött Budapesten és a Balatonon is. Hargitay legjobb barátja Hollywoodban Hilary Swank színésznő. Kettejük barátsága már húszéves. Mariska akkoriban játszott a Vészhelyzet című sorozatban, Swank akkori férjével, Chad Lowe-val együtt. Hilary egyszer még egy forgatását is megszakította azért, hogy részt vehessen azon a jótékonysági adománygyűjtésen, amit legjobb barátnője rendezett. Bár a stáb nem volt túlságosan elragadtatva, de elfogadták Swank kétnapos barátnői kötelezettségét.

Hilary Swank és Mariska Hargitay (Fotó: Eugene Gologursky/Getty Images, Hamptons Magazine)

Akit a legjobban tiszteltek

Idén év elején hunyt el Andy Vajna. A producert és kormánybiztost nemcsak itthon, de az Egyesült Államokban is elbúcsúztatták. Hollywoodban pedig a világsztár barátai is összegyűltek, hogy elmondják a legkedvesebb történetüket róla. Vajnának sok barátja volt a szórakoztatóiparban. Mind közül a legismertebb Arnold Schwarzenegger, aki a budapesti és a Los Angeles-i szertartásokon beszédet mondott Vajna sírjánál. Barátságukról így beszélt a Fókusznak a budapesti  temetés előtt.

Andy Vajna és Arnold Schwarzenegger (Fotó: Getty Images)

„Andy Vajna nagyon jó barátom volt, az ő élete egy nagyszerű története egy bevándorlónak az Egyesült Államokban. Megérkezett, majd megvalósította magának az amerikai álmot. Ezt csak úgy tudta megtenni, hogy rendkívül bátor volt, okos, aki szeretett rengeteget dolgozni. Őrülten sokat dolgozott, nem hallgatott senkire, neki egyszerűen volt egy álma. Ezt aztán valóra váltotta, így ő lett a világ legnagyobb független filmes producere. Ahogy említettem már, rendkívül bátor volt, intelligens, jó meglátásai voltak, egy igazán tökös férfi volt. Ezt úgy értem, hogy a bátorságával mindent elért. Ha azt mondták neki, hogy ez vagy az lehetetlen, ő akkor is megcsinálta. Nagyobb filmeket készített Hollywoodban, mint a nagy stúdiók. Emellett nagy szíve is volt, ezért is szerettem őt.”

De jóban volt a szintén magyar származású színésznővel, Goldie Hawnnal, annak párjával, Kurt Russellel. Vajna jó barátságot ápolt Antonio Banderas színésszel is, akinek villájában 2013-ban oltár elé állt Palácsik Tímeával. De egyik legbizalmasabb barátja egykori felesége, elhunyt gyermekének anyja, Cecilia Mong volt.

Vajna Tímea nemrég egy interjúban mesélt arról, hogy Andy barátai ugyanúgy keresik őt, és biztosították róla, nem hagyják magára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top