Sztárok

Vajna öröksége: mi marad a magyar Hollywoodból Andy Vajna halála után?

Ma ünnepelné 75. születésnapját Andy Vajna, akiről az utóbbi napokban sok mindent megtudtunk. De mit hagyott örökül Vajna, és hogyan érdemes továbbvinni azt?

Andy Vajna halála óta ezen a héten állt először nyilvánosság elé Vajna Tímea. A TV2-nek adott interjúban mesélt a közös életükről, és sok más egyéb mellett az is kiderült: Andy az a fajta ember volt, akinek folyton voltak ötletei, folyton szervezkedett, és rengeteg emberrel állt kapcsolatban, amit tudott is kezelni.

Ha pusztán a filmiparban betöltött szerepét nézzük, Andy Vajna jó példa volt arra, hogy egy szakemberrel fellendíthető egy régóta egy helyben toporgó iparág. Persze kellett hozzá az a bizonyos hollywoodi tapasztalat és rugalmasság, amit az álomgyárban szerzett. Nagy kérdés, hogy Vajna halála után hogyan tudják a magyar filmesek kamatoztatni azt a szakmai tudást, amit rájuk hagyott. Mondjuk, azt kevesen tudják, amit ő tudott.

Bizonyítani akart, és igaza lett

Vajna András 1944. augusztus 1-jén született Budapesten. Az ötvenhatos forradalom után a Vöröskereszt segítségével az akkor 12 éves fiú egyedül menekült ki az országból. Először a Távol-Keletre, aztán az Egyesült Államokba ment, ahová később kijutott a családja is. Eleinte fodrászként, majd parókakészítőként dolgozott, aztán belekóstolt a mozik világába, ami nemcsak elvarázsolta, de hamar kiderült az is, hogy nagy érzéke van a filmekhez. Először mozikat működtetett, majd forgalmazni kezdte a filmeket. Mario Kassarral 1976-ban közös céget alapítottak, ez volt a Carolco Pictures, mely a nyolcvanas évekre a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába emelkedett. Húsz év alatt számos kasszasiker volt köthető a nevükhöz, köztük a Terminátor 2., az Elemi ösztön, a Cliffhanger, a Rambo-filmek… Lehetőségeihez képest mindig igyekezett tartani a kapcsolatot a hazai filmesekkel, a rendszerváltás után pedig már azon is dolgozott, hogy fellendítse az itthoni filmes életet. 1995-ben a Vajna neve alatt készülő gigaprodukció, az Evita néhány jelenetét Budapesten forgatták, majd megrendezték a magyar filmes világtalálkozót is. Producerként jegyezte az 1997-es A miniszter félrelép című mozit, amellyel az volt a célja, hogy bebizonyítsa: lehet egy tízmilliós országban is szigorúan üzleti alapon sikeres filmet készíteni. Igaza lett, mert a mozi a rendszerváltás óta bemutatott filmek közül rekordernek számít a nézőszámok tekintetében.

Mario Kassar és Andrew Vajna az Árnyék nélkül Los Angeles-i bemutatóján 2000-ben (Fotó: SGranitz/WireImage)

Beindult a Hollywood–Budapest járat

2010-ben bízták meg azzal, hogy legyen a magyar filmgyártásért felelős kormánybiztos. Akkor azt ígérte, hogy újra jönnek a nemzetközi sikerek, és újra lesznek élvezhető, minőségi magyar filmek a mozikban. Közben egyre több külföldi gigaprodukció döntött a magyarországi forgatások mellett, egymásnak adta a kilincset Angelina Jolie, Robert Pattinson, Bruce Willis és Brad Pitt.

Azt vallotta, hogy a magyar alkotóknak és az országnak is jó, ha nagy amerikai produkciók készülnek nálunk.

 

Ilyen a hamarosan bemutatásra kerülő legújabb Terminator film is, melynek kulisszák mögötti rövidfilmjében Arnold Schwarzanegger is kiemelte, hogy a budapesti forgatás mindenki számára fontos volt.

Andy Vajna januári halála nem változtatott ezen: a hollywoodi produkciók számára továbbra is kecsegtető célpont Magyarország és az itt megtalálható stúdiók. A Netflix például nálunk készítette el az év egyik legjobban várt sorozatát, a The Witchert, melynek főszereplője a legutóbbi Superman, Henry Cavill, és az idei Comic Con fesztiválon sokan már az új Trónok harcaként emlegették a produkciót, amelynek stábja könnyen lehet, hogy évekre „berendezkedhet” hazánkban. De a Korda Stúdióban készült a Ransom (Váltságdíj) című sorozat legutóbbi két évada is, míg a képregényóriás Marvel-birodalom a Fekete Özvegyet forgatja nálunk, a főszerepben Scarlett Johanssonnal. Az, hogy Magyarország Európán belül ennyire népszerű forgatási helyszín lett, nemcsak a hazai, remek szakembereknek köszönhető, de annak az útnak is, amit Andy Vajna már a kilencvenes években megálmodott. Így vagy úgy, de ez részben az ő öröksége.

Andy Vajna és Arnold Schwarzenegger a Terminátor 3. Los Angeles-i bemutatója után (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Díjözön

Eközben persze a magyarok is szomjaztak a sikerre, hiszen Szabó István 1982-es Mephistója óta nem nagyon kerültünk a filmes élvonalba. Vajna vezetése alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott filmek közel 130 nemzetközi elismerést nyertek el az elmúlt években. Nyert magyar film Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, bezsebeltünk BAFTA-t, ahogyan a cannes-i nagydíjat és a berlini Arany Medvét is. A Saul fia és a Testről és lélekről szakmai elismerései mellett megszülettek olyan közönségkedvencek, mint a Kincsem vagy a BÚÉK, és még tavaly nyáron az a hír is felröppent, hogy folytatást kaphat Andy Vajna nagy produceri sikere, A miniszter félrelép is, bár egyelőre csak annyi biztos, hogy egy évvel ezelőtt 1,5 millió forintot kapott forgatókönyv-fejlesztésre A Miniszter 2. munkacímmel futó alkotás – azóta nem nagyon hallani erről a projektről (ami persze nem azt jelenti, hogy nem is készül).

Dobó Kata, aki az első részben robbant be igazán, Andy Vajna halálakor így fogalmazott az ATV-nek: „Az egész karrieremet ő indította el, nem is tudom, mi lett volna, ha nincs A miniszter félrelép. Színésznő lettem volna, hisz a főiskolára már felvettek akkor, de biztos, hogy más utat jártam volna be.”

Dobó Kata és Andy Vajna a 2007-es VoxCar-díj átadóján (Fotó: Schumy Csaba/smagpictures.com)

Dobó Kata később élettársa is volt a producernek, sokáig az Egyesült Államokban éltek, majd Kata játszotta a női főszerepet a Szabadság, szerelem című moziban, melynek szintén Vajna volt a producere. Szakításuk után is szoros maradt a kapcsolatuk, és bár a bemutatón már nem lehetett ott, tapasztalatával segítette Dobót akkor is, amikor az leforgatta első rendezését, a Kölcsönlakást.

Hogyan tovább?

Andy Vajna a halála előtti hetekben úgy fogalmazott a kollégáinak, hogy „It is my passion to give back”, vagyis hogy az a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született. Erről Schwarzanegger így beszélt Vajna halálakor„Andy Vajna a barátom volt, és egy forradalmi erő Hollywoodban. Bebizonyította, hogy nincs szüksége az embernek stúdiókra ahhoz, hogy olyan nagy filmeket készítsen mint a Terminátor 2. vagy a Total Recall – Az emlékmás. Hatalmas szíve volt, és egyike a legnagylelkűbb srácoknak…”

Mundruczó Kornél rendező és Andy Vajna a Felesleges ember című film forgatásán (MTI Fotó: Kallos Bea)

Vajna érdemei tehát elvitathatatlanok, a magyaroknak pedig egyre nagyobb igényük van a minőségi magyar sorozatokra csakúgy, mint a minőségi magyar filmekre. A szakmai örökségét itt hagyta, a fiatal filmesek pedig majd meglátják, hogy a mai kor szellemét és a nézői igényeket figyelembe véve mit tudnak ebből a jövőben is használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top