Sztárok

Will Smith: „A magyar nyelvvel rendesen meggyűlt a bajom”

„Csodálatos mixe ez a város az elmúlt ezer év történelmének” – bókolt Will Smith Budapestnek a Four Seasons Hotelben megejtett rövid sajtótájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk, hogy eredetileg Budapest Párizst játszotta volna a Gemini Manben, de az alkotók annyira beleszerettek a fővárosunkba, hogy inkább átírták a forgatókönyvet.

A Gemini Man című akciófilmben Will Smith kettős szerepben látható: idősödő bérgyilkosként, és önmaga 23 éves klónjaként. Ennek megjelenítéséhez az alkotók több technikai bravúrt is elővettek: egyrészt teljesen digitálisan, a kilencvenes években forgatott filmjei alapján teremtették meg a fiatal Will Smith-t, másrészt egy különleges kamerával (ami 120 képkockát rögzít másodpercenként a szokásos 24 helyett) dolgozva forradalmasították a film látványvilágát.

Will Smith az nlc kérdésére elmondta, hogy ha a nézők úgy jönnek majd ki a Gemini Manről, hogy elhiszik, hitelesnek találják Junior karakterét, akkor a határ a csillagos ég.

 

„Most már létezik belőlem egy 23 éves, digitális változat, ami bármikor bevethető. Amit a filmben láttok, az nem megfiatalítás: Juniort nem én játszom, ő egy 100%-ban digitális ember. Ez hihetetlen lehetőségeket rejt magában. Ha a technológia tovább fejlődik, és mi úgy hisszük, fejlődni fog, akár Marlon Brandóval is csinálhatok filmet a jövőben. Ha belenézel Junior szemébe a vásznon, és elhiszed, amit látsz, akkor innentől kezdve már tényleg bármit el lehet képzelni” – magyarázta nekünk Smith, aki először a Gemini Man forgatásán töltött egy hónapot nálunk, de azóta már másodszor járt itt, és totálisan beleszeretett a városba.

Will Smith a Gemini Man budapesti sajtótájékoztatóján (Fotó: Leéb Ádám)

„Egy titkos kis ékkő Budapest. Hihetetlenül erős történelme van, gyönyörű régi épületekkel, közben mégis van egy modern íze. Csodálatos mixe ez a város az elmúlt ezer évnek”.

Örökké akciófilmek?

A Gemini Man azonban más okból is félelmetes volt számára. Amikor Ang Lee-vel, a film rendezőjével (Pi élete) egyeztetett, ő elmondta neki, hogy a film során nem viselhet majd sminket, mert a 120 képkocka/másodperc sebességgel dolgozó kamera minden ilyen apró csalást megmutat. „Mondtam is Angnek gyorsan viccből, hogy akkor keressen mást” – nevetett nagyot Smith a sajtó képviselői előtt.

Will Smith budapesti sajtótájékoztatója nagyon jó hangulatú volt (Fotó: Leéb Ádám)

„Ez a kamera az utolsó pórusokat, a legapróbb bőrhibákat is megmutatja, jó formában kellett lennem ezen a forgatáson, semmit sem lehetett elkenni.”

Felmerült, hogy miért szerepel a karrierje során ilyen sok akciófilmben, és miért vállal ilyen sok fizikai kihívást jelentő szerepet, amire a sztár azt válaszolta, hogy ez abszolút szándékos, már korán eldöntötte, hogy addig szeretne ilyen mozgalmas filmeket forgatni, amíg fiatal, később ráér majd visszafogni magát. 

Most, hogy Smith már elmúlt 51 éves, szerinte az is benne van a pakliban, hogy már csak néhány akciófilmje van hátra, mert utána a térdei már nem bírják majd.

„Bár ezzel az új technológiával végül is akármeddig forgathatok majd akciófilmeket” – tette hozzá nevetve.

Arra a kérdésre, milyen tanácsot adna a fiatal önmagának, Smith inkább megfordította a dolgot: ő szeretne inkább inspirálódni a fiatal Will Smith-től. Fiatalon ugyanis még nem volt meg benne, hogy milyen utak nyílhatnak meg előtte, bármire nyitott volt, és mindenbe hihetetlen magabiztossággal tudott belemenni, ezt máig irigyli az akkori önmagától.

Miután egyre híresebb lett, egyre szűkült az a skála, mi az, amit Will Smithként megtehet, egyre inkább bizonyos keretek közé szorítva találta magát.

 

Szeretné visszakapni azt a naivitással együtt járó szabadságot, ami akkor az övé volt, és tesz is ezért: a tavalyi születésnapján például egy helikopterről bungee jumpingolt a Grand Canyon felett, bár most már úgy gondolja, hogy talán akkor egy picit túl messzire ment.

Gemini man a filmnyelv megújítása? Az azért nem.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ang Lee, a Gemini Man rendezője, valamint Jerry Bruckheimer, az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb producere (Top Gun, Bad Boys, A szikla, A Karib-tenger kalózai-filmek…). Utóbbi elmondta, hogy a Gemini Man ötlete már régóta fiókokban porosodott, de mostanáig kellett várni arra, hogy a technológia készen álljon a digitálisan hiteles ember megteremtésére. Pár éve készítettek egy tesztfelvételt, ahol Jack Nicholsont próbálták fiatalabb változatban létrehozni, és a kísérlet látványos kudarcba fulladt. Most viszont eljött az idő.

Megnézem
Összes kép (5)

Amikor az esemény moderátora, Varga Ferenc azzal bókolt Ang Lee-nek, hogy a Gemini Man hihetetlen kameratechnológiájával megújította a filmnyelvet, a tajvani származású rendező szerényen csak annyit mondott, hogy szerinte ő ilyesmit nem tett, a 120 képkocka/másodperc sebességgel rögzítő kamerákkal egyszerűen csak a létező legrealistább, legéletszerűbb, legtisztább képeket tudja mutatni a nézőknek, amivel mélyebben be tudja őket rántani a történetbe.

Will Smith és a Vajdahunyad nehézségei

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Will Smith-t választotta, Ang Lee azt mondta, hogy van valami nagyon szerethető a színészben, amiért nagyon kedvelik a nézők.

„A füleim” – tette hozzá poénosan Will Smith, aki még azt is elmondta, hogy a magyar nyelvvel rendesen meggyűlt a baja. A filmben ugyan a Vajdahunyad szót tökéletes magyarsággal mondja ki, ez jó sok gyakorlásba tellett, és sokkal többet nem is nagyon mert volna vállalni, ugyanis a magyar nyelv olyan távol esik az angoltól, hogy a szavaink egyszerűen kipotyognak a fejéből, nehezen tudja megjegyezni őket.

Rubik-kockából rakták ki Will Smith legújabb, részben budapesten forgatott és itt bemutatott filmjének plakátját (Fotó: Leéb Ádám)

A sajtótájékoztató végén átadtak neki egy közel 1500 Rubik kockadarabból összerakott, látványos Gemini Man plakátimitációt, amit örömmel fogadott, és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott a teremből, hogy a Four Seasons Hotel előtt még kicsit pacsizzon és szelfizzen a rajongókkal.

Megnézem
Összes kép (5)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top