Sztárok

Az önjelölt királynő, az adócsaló és a gyilkos – ismerjétek meg az európai királyi családok fekete bárányait

Mielőtt bárki azt hinné, hogy András herceg az első olyan királyi sarj, akinek sötét ügyleteivel az egész családját sikerült zavarba hoznia, eláruljuk, az európai uralkodócsaládok szinte mindegyikében akadnak hozzá hasonló fekete bárányok.

András yorki herceg ma már egészen biztosan visszasírja azokat az időket, mikor a világsajtó még „csak” a botrányos válásától volt hangos. Tévedés ne essék, bőséggel kapott hideget-meleget abban az időszakban is, de egészen biztosan senki nem vádolta őt szexuális zaklatással vagy fiatalkorú megrontásával. Ehhez képest ma alig telik el úgy nap, hogy a királynő második és – a jól értesült források szerint – kedvenc fiának neve ne ilyen körítéssel szerepeljen a sajtóban. Különösen azután, hogy a herceg november közepén egy minden szempontból katasztrofális interjút adott a BBC Newsnight című műsorának: az ártatlanságát akarta bizonyítani, de épp az ellenkezőjét érte el.

András herceg és a Brit Királyi Balett társulata (Fotó: Ian Gavan/Getty Images)

András herceg feje felett azután kezdtek gyülekezni a sötét fellegek, hogy az amerikai hatóságok idén júliusban ismét vádat emeltek a pedofília miatt 2008-ban egyszer már elítélt milliárdos, Jeffrey Epstein ellen. A szexuális bűnözőként nyilvántartott férfi – aki azóta öngyilkos lett – az új vád szerint több tucatnyi lányt, köztük 14 éveseket használt ki. Egyikük, Virginia Giuffre beszélt is a hatóságokkal, vallomásában pedig elmondta: Epstein kényszerítette őt, hogy más férfiakkal is szexeljen, többek között Epstein jó barátjával, András herceggel is, akivel az akkor mindössze 16 éves Virginiának állítása szerint legalább háromszor le kellett feküdnie.

Persze a herceg tagadta az ellene felhozott vádakat, utóbb még azt is, hogy egyáltalán ismerné a nőt, aki megvádolta. Hiába. A Newsnightnak adott interjúját követően a brit királyi család, élén a királynővel és a trónörökössel, Károly herceggel gyakorlatilag kirúgta a zaklatással vádolt herceget. „Anélkül, hogy melodramatikus akarnék lenni, a mostani történéseket leginkább VIII. Eduárd 1936-os lemondásához tudnám hasonlítani” – nyilatkozta Robert Lacy, a Netflix nagy sikerű, A korona című sorozatának történész szakértője, hozzátéve: azzal, hogy eltiltották a közéleti tevékenységektől, egyértelművé vált, hogy András herceget kizárták a királyi családból. „Andrást legfeljebb már csak az vigasztalhatja, hogy járhatott volna sokkal rosszabbul is; 1649-ben I. Károlyt például egy hasonló eset után lefejezték” – emlékeztetett a történész.

Saját testvérétől csente volna el a koronát

Ami az európai uralkodócsaládokat illeti, nem András herceg volt az első, és vélhetően nem is az utolsó, aki szégyent hozott a családjára. Kicsit több mint fél évszázada Antoinette monacói hercegnő például egy csapásra persona non grata, vagyis nemkívánatos személy lett hazájában, miután egész pályás letámadást indított öccse, III. Rainier herceg és szerelme, Giselle Pascal színésznő ellen. Tette mindezt egyetlen önző célból: hogy megkaparintsa magának a koronát, ami jog szerint öccsét és az ő törvényes örökösét illette volna. 

Csakhogy Rainiernek és Giselle-nek nem született közös gyermeke. A The Independent hosszú cikkéből kiderül: azután, hogy tíz évig éltek együtt senkitől sem zavartatva, a legnagyobb boldogságban, a pár már épp az esküvőt tervezgette, mikor II. Lajos, az akkori monacói király váratlanul meghalt. Rainier követte őt a trónon, ez pedig mindent megváltoztatott – többek között Antoinette-et is, aki a fejébe vette, hogy gyermektelen öccse helyett, aki szerinte nyilvánvaló okok miatt nem tudja biztosítani a monarchia fennmaradását, ő lesz a régenshercegnő. Addig legalábbis, míg három gyermeke közül a legnagyobb, Christian elég idős nem lesz ahhoz, hogy átvegye a hatalmat. 

Antoinette monacói hercegnő és III. Rainier monacói herceg (Fotó: Illustrated London News/ Profimedia)

Az összeesküvés részeként Antoinette – jogász barátja és korábbi szeretője, Jean-Charles Rey tanácsára – elterjesztette a városban, hogy Giselle meddő. A színésznő próbálta ugyan cáfolni a rosszindulatú pletykát, többek között még azzal is, hogy orvosi papírt szerzett a termékenységéről, de hiába, senki sem hitt neki. Giselle a támadás hatására egy idő után elhidegült Rainier-től, aki végül Grace Kelly oldalán találta meg a boldogságot: 1956-ban házasodtak össze, és három gyermekük született. 

Antoinette a szakítással egy időben nemkívánatos személy lett az udvarban, és bár öccse esküvője után bocsánatot nyert, egészen haláláig Éze szigetén élt – kutyákkal és macskákkal körülvéve. 

„Nevetett azon, hogy megölt egy embert”

Nápoly hercege, az 1937-ben született Viktor Emánuel már azzal feliratkozott a kétes hírű királyi sarjak listájára, ahogy „trónra került”. A Savoyai-ház feje, ahogy Viktor Emánuel előszeretettel nevezi magát, 1969. december 15-én egy ügyes csellel egyszerűen királlyá nyilváníttatta magát, miután hírét vette, hogy édesapja, II. Umberto (az utolsó olasz király) nem őt, hanem egy közeli rokonát, Amadét, Aosta ötödik hercegét szeretné örökösének. Csakhogy hiába vert át mindenkit, beleértve a saját apját is, Viktor Emánuel végül sosem ülhetett trónra: leginkább azért nem, mert Olaszországban 1946-ban kikiáltották a köztársaságot, ezzel egy időben pedig a monarchia megszűnését. 

Viktor Emánuel ennek megfelelően élete jelentős részét száműzetésben, szülőföldjétől távol töltötte – többek között Franciaországban, ahol 1978-ban megölt egy embert. Ahogy arról a Euronews beszámolt, a herceg épp Cavallo szigetén időzött, mikor egyik este feltűnt neki, hogy a jachtjához tartozó gumicsónakot elkötötte a szomszéd hajó tulajdonosa. Viktor Emánuel fegyverrel akart elégtételt venni a szemtelen szomszédon, és fel is kereste a hajóján, ám a neki szánt golyó végül célt tévesztett, és egy szintén a közelben horgonyzó hajó 19 éves utasát sebesítette meg. Mint utóbb kiderült, halálosan: a német kamasz, Dirk Hamer 1978. december 3-án belehalt sérüléseibe. 

Viktor Emánuel nápolyi látogatásán 2003-ban, a Hotel Vesuvio előtt (Fotó: Salvatore Laporta/Getty Images)

Viktor Emánuelt 13 év pereskedés után a francia hatóságok végül felmentették a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól, jogtalan fegyverhasználat miatt viszont 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Csakhogy az ügy nem ért itt véget. 2006-ban, mikor a herceg ellen ismét eljárást indítottak – korrupcióval és prostitúcióval kapcsolatos vádak alapján –, videó készült arról, ahogy Viktor Emánuel cellatársának arról henceg, hogy évekkel korábban megölt valakit. „Bűnös voltam […], de sikerült átvernem őket [a francia hatóságot]” – mondja a felvételen, ami alapján Dirk Hamer testvére, Birgit azonnal kérvényezte, hogy indítsák újra a francia hatóságok által lezárt eljárást.

Birgit elárulta, többek között azért perelt, hogy megkaphassa a hercegről készült teljes felvételt. „Nevet azon, hogy megölt egy fiatal fiút. Ez egyszerűen elfogadhatatlan” – indokolta döntését később. A per végül 2007 és 2010 között zajlott, és azzal ért véget, hogy a herceget ismét felmentették. 

Adócsalás miatt fokozták le

Amikor 1997. október 4-én hozzáment kézilabdázó szerelméhez, Inaki Urdangarinhoz, Krisztina spanyol infánsnőnek, I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné lányának halvány fogalma sem volt róla, hogy a szerelemért rövidesen a rangjával fizet majd. Pedig minden olyan szépen indult: a spanyolul, katalánul, angolul, franciául és görögül is folyékonyan beszélő Krisztina az esküvőjét követően még a Palma de Mallorca hercegnőjének járó címet is megkapta édesapjától. 

A tündérmese néhány évvel később egy csapásra ért véget, mikor Krisztina férjét adócsalással és pénzmosással vádolták meg. Az ügyben vizsgálat indult, amiről a hercegnő egy ideig többek között úgy igyekezett nem venni tudomást, hogy gyermekeivel Svájcba költözött. A számonkérést azonban ő sem kerülhette el: 2013-ban vizsgálat indult ellene, 2014. február 8-án pedig bírósági meghallgatáson kellett megjelennie, ahol következetesen tagadta, hogy tudomása lett volna a férje piszkos ügyeiről. 

Krisztina hercegnő és férje, Inaki Urdangarin a bíróságon, Palma de Mallorcán (Fotó: David Ramos/Getty Images)

Bár a pénzmosással kapcsolatos vádakat végül ejtették ellene, az adócsalás ügye megállt, és – ami Krisztina szempontjából még rosszabb – bíróság elé is került. A tárgyalásán a hercegnő kizárólag az ügyvédje által feltett kérdésekre volt hajlandó válaszolni, és csakúgy, mint a meghallgatásán, tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz: szerinte az ártatlanságát bizonyította, hogy a pénzügyeiket a házasságuk alatt végig a férje intézte. Krisztina azt is állította, hogy Inakival soha, semmilyen körülmények között nem beszéltek pénzről, egyrészt mert a téma halálosan untatta, másrészt mert akkoriban minden idejét a gyerekeik nevelése kötötte le.

Miközben férje 6 év és 3 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, Krisztinát felmentették a vádak alól. Ám ennyivel nem úszta meg azt, hogy szégyent hozott a családjára: VI. Fülöp spanyol király – akit 2014-ben koronáztak meg, miután apja, I. János Károly megromlott egészségi állapota miatt lemondott a trónról – azzal büntette testvérét, hogy elvette tőle a hercegnői címet, amit még édesapjuk adományozott neki. És bár a felmentését követően Krisztina kérvényezte Fülöptől, hogy állítsa vissza a rangját, ez mind a mai napig nem történt meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top