Sztárok

Kiderült, mi lett A Dal győzteseivel: mindegyiküknek másra volt jó ez a produkció

Ez az első olyan év, amikor A Dal versenyzőinek új ígéretet tettek a szervezők, idézzük: az eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő produkciókat segítik. Ennek apropóján elmondjuk, mi történt eddig A Dal győzteseivel.

Az történt, hogy Magyarország 2020-ban kihagyja az Eurovíziós Dalfesztivált, de megtartja annak hazai válogatóját, A Dal versenysorozatot, aminek győztese a tavalyi évig kijutott a nemzetközi dalfesztiválra is. Tehát A Dal marad, de a győztes mostantól egy tehetségkutatón nyer, és nem utazik a nótájával külföldre. Körbenéztünk, mi történt 2012 óta a műsor győzteseivel.

2012 – Compact Disco: Sound of Our Hearts

A Compact Disco volt az első fecske: ez az együttes már a hazai előválogató megnyerésével, vagyis A Dalból továbblépve jutott ki a Eurovízióra. Az ottani közönséget azonban nem nyűgözte le a magyar formáció, így maradt nekünk a 24. helyezés meg a frontember bőr(?)kabátja. A csapat legutóbbi nagylemeze tavaly, 2018-ban jelent meg, ám nemcsak a korong tartotta izgalomban a rajongóikat, hanem egy nem várt bejelentés is: a zenekar állandó tagja, Lotfi Begi bejelentette, hogy kiszáll a Compact Discóból.

A Compact Disco 2012-ben (Fotó: Danny Martindale/WireImage)

„Már jó néhány éve annak, hogy a zenekartól függetlenül önálló munkákat kezdtem csinálni, születtek saját szerzeményeim, számos remixet készítettem más előadóknak. A döntésem egy hosszabb folyamat eredménye, egyik legfőbb oka pedig az, hogy szólókarrierem előtérbe került az elmúlt években. Most azzal fogok teljes erőbedobással foglalkozni, amit már a Compact Disco előtt is csináltam, emellett pedig még több időt szeretnék a családommal lenni” – állt az MTI-nek eljuttatott közleményben.

(Nemzetközi helyezés: 24. hely)

2013 – ByeAlex: Kedvesem

Nem is olyan régen írtuk meg, hogy ByeAlex kereken hét éve (vagyis 2012 decemberében) jelentkezett A Dalba. Mindenki úgy csodálkozott rá a kanadai favágónak vagy hipszternek öltözött, hallgatag, antibulvárhős zenészre és a dalára, mint egy ufóra, de Alex valamit nagyon eltalált a szerzeményével, mert az emberek bizony megszavazták neki, hogy álljon nemzetközi porondra a Kedvesemmel, a világversenyen pedig az előkelő – vagy legalábbis a korábbi évek eredményeihez képest előkelő – 10. helyet szerezte meg. A németektől kifejezetten magas pontszámot bezsebelő ByeAlexnek ezután óriásit változott az élete: ma már nem hipszter (vagy nem úgy néz ki), viszont önmagának és a rajongóinak kisebb tudathasadást okozva rengeteg formációval készít dalokat (ByeAlex és a Slepp, senkise, Apu(?)). De mielőtt folytatnánk Alex életének áttekintését, nézzük meg újra az eurovíziós produkciót, mert elég menő volt, ahogyan egy aréna tapsolt a kedvesünknek.

Szóval a folytatás: ByeAlexnek azóta voltak igazi kedvesei meg szakításai is, aztán leszerződött az X-Faktorba, és az idei évaddal elképesztő nézettségi rekordokat döntöttek, tavaly pedig az ő csapata, a USNK nyerte meg a versenyt. Ha ez nem lenne elég, Hiróval közös dala, a Michael Kors nemzetközi figyelmet is kapott, és a túlárazott márka felhasználta egyik kollekciójának reklámjához –mondhatnánk, hogy Apu megcsinálta, de túl snassz lenne. Közben pedig volt egy igen szerencsétlen interjúja is az énekes-dalszerzőnek, amikor Lovász László műsorában kifejtette, hogy „én nagyon konzervatív vagyok a négy fal között. Én hozom a pénzt, karrier, mit tudom én. A feleségem nem dolgozik, boldog, jár edzeni, vásárolgat, vigyáz a babákra, főz… Szerintem a nő akkor a legértékesebb, hogyha jó családanya és jó feleség. Nekem ez az érték. Ha a feleségemnek alkalmazottnak kellene lennie valahol, úgy hogy én dalszerző vagyok, és tévében szerepelek, tehát alapvetően jó egzisztenciám van, ha mégis ide kerülne a sor, akkor kudarcot vallottam az életemben.”

(Nemzetközi helyezés: 10. hely)

2014 – Kállay-Saunders András: Running

A Dalban befutott számok közül Kállay-Saunders András Runningja érte el a legjobb helyezést az Eurovíziós Dalfesztiválon: ötödik lett. Ebben a számban és előadásban nemcsak az volt különleges, hogy nem fájt hallgatni az előadó angolját, hanem a témája is, Kállay ugyanis a családon belüli erőszakot dolgozta fel slágerében az egyik barátjával megtörtént események alapján. 

Az előadó azóta szinte minden évben indult A Dalban, tavaly pedig a Sztárban sztárban versenyzett. Kállay januárban lesz 35 éves, és továbbra is Tolvai Renivel él párkapcsolatban.

(Nemzetközi helyezés: 5. hely)

2015 – Boggie: Wars for Nothing

Tisztázzuk: ez a Boggie nem az a Bogi. Boggie, vagyis Csemer Boglárka indult A Dalban, és meg is nyerte azt, míg Bogi, vagyis Dallos Bogi szintén indult A Dalban, volt a műsorvezetője is, most pedig az X-Faktorba ült be ítészkedni.

A Wars for Nothing egyébként nem ért el kiemelkedő eredményt az Eurovízió színpadán, de a nemzetközi figyelem így sem kerülte el Boggie-t: két évvel korábban, 2013-ban a Parfümmel komoly sikereket aratott az énekesnő, ráadásul a verseny után több állomásos nyugat-európai turnét is bonyolított, 2018 márciusában pedig beválasztották a világ legjelentősebb zenei showcase-fesztiválja, az amerikai Austinban rendezett SXSW fellépői közé. A 33 éves Boggie A Dal versenye óta egyébként már boldog édesanya: 2017-ben adott életet első gyermekének, idén december 1-jén pedig bejelentette a közösségi oldalán, hogy hamarosan érkezik a kistestvér is.

(Nemzetközi helyezés: 20. hely)

2016 – Freddie: Pioneer

2016-ban A Tekintetet, vagyis Freddie-t küldtük ki az Eurovíziós Dalfesztiválra. Bár a Pioneer csak a 19. helyig röpítette a játékos szemöldökű énekest, a tévés karrierjét elindította: 2018-ban például megnyerte a TV2-n a Sztárban sztár hatodik évadát, idén pedig ő lett A Dal műsorvezetője is. De hol van ez a sok elismerés, győzelem és műsor ahhoz képest, hogy Kajdi Csaba, alias Cyla lett az egyik legnagyobb rajongója?

(Nemzetközi helyezés: 19. hely)

2017 – Pápai Joci: Origo

Pápai Joci 2017-ben nyerte meg először A Dalt, és az Origóval (már a slágerrel) a 8. helyet húzta be az Eurovíziós Dalfesztiválon. Joci ekkor már befutott előadó volt az országban, de tény, hogy a pasikontyban és lovaglócsizmában előadott Origo sikere után még több munkával halmozták el.

Pápai idén a Sztárban sztár legszórakoztatóbb versenyzője volt annak ellenére is, hogy végül nem nyert, aztán gondolt egy nagyot, és újra jelentkezett A Dalba, de erről majd később.

(Nemzetközi helyezés: 8. hely)

2018 – AWS: Viszlát nyár

2018-ban ismét a stílusváltásra voksoltak a magyar szavazók: abban az évben az AWS metálzenekar slágerét küldték ki az Eurovízióra. A stílust lehet szeretni vagy nem szeretni, a dal mondanivalójának fontosságát azonban felesleges vitatni: a Viszlát nyár az énekes, Siklósi Örs elhunyt édesapja emlékére íródott, tágabb értelemben pedig szeretteink elvesztése a témája.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon csak a 21. helyre futott be a dal, két héttel később viszont az AWS lejátszotta első önálló koncertjét a Budapest Parkban, a fellépés végén pedig Siklósi megkérte a kedvese kezét a színpadon. Idén az esküvőt is megtartották, az AWS pedig több nagy telt házas koncertet is adott A Dal óta, és már az ötödik albumánál tart.

(Nemzetközi helyezés: 21. hely)

2019 – Pápai Joci: Az én apám

Szóval, ahogy azt már fentebb említettük, Pápai és az ő férfikontya idén újra jelentkezett A Dalba a Caramellel közösen jegyzett Az én apámmal, s mint azt most már tudjuk, ő lett az utolsó (legalábbis egy időre), aki az Eurovízión is képviselte hazánkat, nem mellesleg pedig az egyetlen előadó, aki duplázni tudott – igaz, a világverseny döntőjébe ezúttal nem jutott be. Ősszel aztán Joci beült a Sztárban sztár leszek zsűrijébe, nem mellesleg pedig idén ünnepelték feleségével a 15. házassági évfordulójukat is.

(Nemzetközi helyezés: nem jutott be a döntőbe)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top