Sztárok

„Egy színész csak annyira sikeres, mint a vele együtt dolgozók” – 75 éves lett Tom Selleck

Kevésen múlt, hogy 50 évvel ezelőtt Tom Selleckből nem profi kosárlabdázó lett, ahogy azt tervezte, hanem színész. Éppen olyan kevésen, mint az, hogy ő legyen Indiana Jones. Ez utóbbit egyébként már nem bánja; azt mondja az élete enélkül is tökéletes.

„Micsoda szerep volt! Tökéletesen passzolt hozzám Tom karaktere” – nyilatkozta még 2019-ben az akkor 74 éves Tom Selleck a Sunday Postnak Magnumról, mi pedig csak egyetérteni tudunk vele, főleg azért, mert nehezen tudnánk mást elképzelni a hawaii inges–sortos–bajszos magánnyomozó bőrében. Írom ezt úgy, hogy ehhez ma már különösebb képzelőerőre sincs szükség, a sorozat ugyanis majd 30 év elteltével újraindult – természetesen új szereplőgárdával. Selleckre egyébként jellemző, hogy neki ezzel sincs különösebb baja; rövid úton rá is bólintott a folytatásra azzal a kitétellel, hogy abban még egy rövid epizód erejéig sem kell majd szerepelnie.

Persze, ahogy az a tavalyi interjújából is kiderül, Magnum nélkül is bőven van elég dolga: forgatókönyvet ír, rendez, szerepel, és ha véletlenül egyiket sem, akkor a Santa Barbarában lévő családi birtokon tesz-vesz. Boldog és kiegyensúlyozott, amiért a mai napig elsősorban a Magnum PI-nak hálás. No és persze édesapjának, Robertnek, aki a sorsfordító pillanatban meggyőzte őt arról, hogy érdemes szerencsét próbálnia színészként.

„Évekig voltam hivatásos színész, de valahogy csak nem robbantam be a köztudatba”

Pedig ha valaki, Selleck igazán tehetséges volt. Ezt a főiskolai professzora is megsúgta neki, már rögtön azután, hogy először találkozott vele az egyik drámaórán. „Biztatott, hogy vegyem komolyabban a színjátszást, mert lát bennem valamit.” Csakhogy a színész akkor még szentül hitte, hogy őt profi sportolónak, egész pontosan kosárlabdázónak szánta a sors; idő kellett, és egy Twentieth Century Fox-szerződés, hogy ténylegesen is hátat fordítson az élsportnak.

Tom Selleck az egyetemi csapatban

Először vonakodtam, mikor a Fox ajánlott egy heti 35 dolláros szerződést. Pedig – ahogy az később kiderült – nem volt vele túl sok dolgom: annyi volt a feladat, hogy készenlétben kellett állnom arra az esetre, ha épp találnak nekem való munkát.” Bár elmondása szerint nagyobb kihívásra várt, végül édesapja tanácsát követve aláírta a szerződést. „Mikor a véleményét kérdeztem, apám azt mondta, bizonyos esetekben érdemes kockáztatni a sikerért. Szóval kockáztattam: az utolsó évben otthagytam a főiskolát, aláírtam a szerződést, és vártam, hogy eljöjjön az én időm.”

Csakhogy úgy tűnt, a tökéletes szerep sehogy sem akar rátalálni. Jobb híján fotózásokra, reklámfilmforgatásokra járt, majd jött a vietnámi háború, Selleck pedig csatlakozott a kaliforniai Nemzeti Gárdához. Mire a háború véget ért, a Fox szerződést bontott vele. „Bevallom, nem esett valami jól a dolog. Már csak a pénz miatt sem. Akkoriban annyira le voltam égve, hogy a lakbért is alig tudtam kifizetni: asztalosmunkákat kellett vállalnom, hogy ki tudjam pótolni a hiányt.”

Deidre Hall, Tom Selleck és Jaime Lyn Bauer, a The Young and the Restless című sorozat sztárjai (Fotó: Frank Edwards/Fotos International/Getty Images)

„Sose voltam nagy szívtipró, de hé, adjatok egy hawaii mintás inget és egy stukkert, és én leszek a nők bálványa”

És ezután jött Magnum. Selleck a Parade.com-nak elmondta: azért jelentkezett a szerepre, mert megtetszett neki a laza, humoros karakter. „Álmomban se gondoltam volna, hogy végül pont Magnum lesz az, akivel aztán összenő a nevem” – vallotta be, majd hozzátette, a humoros vonal mellett az is szimpatikussá tette a figurát, hogy a megformálásához használhatta a Nemzeti Gárdánál megszerzett tudását.

Selleck végül nyolc évig, 1980 és 1988 között alakította a magánnyomozót, méghozzá nagy sikerrel. (1984-ben még egy Emmy-díjat is kapott a figuráért.) Épp ezért lepett meg mindenkit azzal, hogy a hetedik év végén közölte, nem akarja tovább játszani Magnumot. „Elfáradtam. Kivételesen nem a sorozat volt az, ami kimerült, hanem én” – magyarázta Selleck a döntését, amihez nem kis részben az is hozzájárult, hogy az utolsó évad forgatása közben másodszor is megnősült.

Tom Selleck mint Magnum, tűzpiros Ferrarijával (Fotó: Silver Screen Collection/Archive Photos/Getty Images)

„Kezdő színészként gyakorlatilag semmire nem mondhatsz nemet. Folyton azt mondogatod magadnak, hogy csak még ezt, meg még ezt az egyet megcsinálom, utána pihenek. De nem pihensz, a végén pedig rájössz, hogy soha nem vagy otthon. Jillie-vel az utolsó évben házasodtunk össze. Nem hiszem, hogy a házasságunk kibírta volna, ha a következő években is annyit dolgozom, mint előtte. Igen, komoly áldozatot hoztam, hogy több időt lehessek otthon, de erre nagyon büszke vagyok.”

„Ma már nem bánom, hogy nem lettem Indiana Jones”

Bár a sorozatok egész pályafutása alatt közelebb álltak hozzá, mint a filmek, azért néhány szerep erejéig a nagy vásznon is kipróbálta magát. Többek között játszott a Három férfi és egy bébi című filmben, majd ennek a folytatásában is, és csak kicsin múlt, hogy végül nem ő lett Indy az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóiban.

Tom Selleck és felesége, Jillie Mack (Fotó: Alexander Tamargo/Getty Images)

„Megkaptam a szerepet, de kiderült, hogy a filmet ugyanabban az időben forgatták volna, mint a Magnumot. Nemet kellett mondanom. Utólag persze sokan nem értették, miért döntöttem így. Arról faggattak, miért nem jártam ki magamnak, hogy mindkét szerepet eljátszhassam. Pedig egyszerű: volt egy élő szerződésem, engem pedig úgy neveltek, hogy egy ilyen megállapodást nem illik felrúgni. És különben is, Harrison remek munkát végzett, nem igaz?” – teszi fel a kérdést Selleck, aki nem csak ebben az egy esetben bizonyította, hogy igazi úriember.

Amikor a Magnum sikeréért 350 ezer dolláros jutalmat kapott a stúdiótól, mindenkit meglepett azzal, hogy a pénzt szétosztogatta a stábtagok között. Drága órákat, autókat vásárolt – emlékeztet a Parade.com. „Egy színész csak annyira sikeres, mint a körülötte dolgozók. Nekem szerencsém volt, mert korán megtapasztalhattam, hogy minden produkció – függetlenül attól, hogy szuperprodukció, vagy épp kis költségvetésű független film – csapatmunka, ahol a vízvezeték-szerelőnek pontosan ugyanolyan fontos a feladata, mint a főszereplőnek” – nyilatkozta később az esetről.

Larry Manetti, Tom Selleck és Roger E. Mosley egy kaliforniai tévés díjátadón 2009-ben (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Mi lett a Magnum többi szereplőjével? 

Miközben a ma 75 éves Tom Selleck még mindig fáradhatatlanul dolgozik a sorozatiparban (Jesse Stone, Blue Blood), addig Magnum-béli kollégái már rég visszavonultak

  • A helikopterpilóta T.C.-t alakító Roger E. Mosely ma már jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti.
  • Larry Manetti, aki Orville Wilbur Richard „Rick” Wrightot játszotta, 2016-ig dolgozott színészként, emellett Aloha Magnum címmel könyvet írt, és vezetett rádióműsort is. Jelenleg egy szakácskönyvön dolgozik, amit az olasz származása és a főzés iránti rajongása ihletett.
  • A Higginst alakító John Hillerman, aki 1970-ben kezdte filmes pályafutását, 10 évvel a Magnum után vonult nyugdíjba. A texasi színész, aki olyan zseniálisan játszotta a kimért brit karaktert, hogy azért 1982-ben Golden Globe-, 1987-ben pedig Emmy-díjat kapott, 2017-ben halt meg, 84 éves korában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top