Sztárok

Öt testvér, mind az öt színész, és közülük ketten lettek sztárok – valamit tud a Cusack család

A nyolcvanas évek szívtipró tinisztárjáról, John Cusackról a legtöbben azt sem tudják, hogy az Oscar-jelölt színésznő, Joan Cusack az ő nővére, azt meg pláne nem, hogy van még három további testvérük is, akik mind színészek.

– Hogy írnád le a kapcsolatod a családoddal?

– Három lánytestvér, egy fiú, egy anya és egy apa.

 

Ez a kérdés-válasz 1990-ben hangzott el, amikor az Interview Magazine újságírója próbált nagy interjút készíteni az akkoriban épp a Svindlerek című filmjét reklámozó John Cusackkal. A következő kérdésében még próbálta feszegetni a témát, de gyorsan belátta, hogy ezzel nem megy sokra. John Cusack olyan sikerfilmekhez adta arcát, mint a Tuti dolog, a Mondhatsz bármit, a Con Air – A fegyencjárat, A John Malkovich-menet, az 1408 vagy a Pop, csajok, satöbbi, és olyan hírességekkel járt, mint Neve Campbell, Meg Ryan, Gabriella Spanic vagy Minnie Driver, sőt Rob Lowe barátnője azzal állt bosszút a pasija csalfaságáért, hogy lefeküdt Cusackkel, mégis alig tudunk valamit a magánéletéről. Akik interjút készítenek vele – nincsenek olyan sokan, ugyanis a sztár nem szeret interjúkat adni –, arról szoktak beszámolni, hogy kedves és készséges egészen addig, míg filmekről és politikáról kérdezik, de amint szóba kerül a magánélet, a zsurnaliszta azonnal falakba ütközik. Cusack simán érezteti az emberrel, ha tabuterületre tévedt. Amit tudunk róla és a családjáról, azt elsősorban a nővére, a nála jóval beszédesebb Joan Cusack mondta el a sajtónak, vagy lesifotókból, pletykákból derült ki.

A titokzatos John

Igazából annyira le vagyunk maradva a róla szóló információk terén, hogy még azt sem tudhatjuk biztosan, hogy házas-e vagy sem. Állítólag nem az. Amikor 2009-ben fel merték tenni a kérdést, hogy miért nem házasodott még meg, az volt a válasza, hogy neki nem a társadalom mondja meg, hogy mit kell tennie. Régebben legalább a pletykalapok szolgáltak némi infóval, de mióta egyre kijjebb sodródik Hollywoodtól, és öregszik, már erre se nagyon támaszkodhatunk.

A távolságtartás a sajtótól és a privát élet védelme teljesen tudatos részéről: úgy gondolja, hogy ha valaki teljesen kitárulkozik, és az emberek mindent tudhatnak az életéről, akkor a nézők számára már nem lesz érdekes, mert elvész a személyét körülölelő titokzatosság. A kétszeres Oscar-jelölt (Dolgozó lány, A boldogító nem) nővére, Joan szerencsére messze nem olyan hallgatag, mint ő, és ha Johnról – akivel közel tucatnyi filmet forgattak közösen – nem is mesél sok sztorit, a családjuk történetével kapcsolatban már jóval kitárulkozóbb. Johnról nagyjából kimerül a mondanivalója annyiban, hogy ők ketten jó testvérek, akik gyakran hívják egymást telefonon, John ráadásul jó fej nagybátyja a gyerekeinek, akiket mindig meg szokott lepni valamivel. Amúgy elég messzire laknak egymástól: míg John Los Angelesben, addig Joan a szülővárosukban, Chicagóban él.

John és Joan Cusack (Fotó: Jason LaVeris/FilmMagic)

A család

John és Joan szülei, Richard és Nancy Cusack a keleti parton látták meg a napvilágot, és New Yorkból költöztek Amerika középnyugati részére, Illinois államba, mert úgy gondolták, az sokkal jobb hely a családalapításra és a gyereknevelésre a Nagy Almánál. Nancy matektanárnő volt, míg férje, Dick színész és dokumentumfilm-rendező, de miután az első gyerek megszületett – akit további négy követett –, Nancy otthagyta az állását, és minden idejét a gyerekneveléssel töltötte. Apjuk egyedül tartotta el a családot, és öt gyerek ide vagy oda, a business nem mehetett olyan rosszul. A Daily Mail 2013-as cikke szerint a ház, amelyben felnőttek, egy hat hálószobás, ezer négyzetméteres minipalota volt, amit közel egymillió dollárért hirdettek meg. És ebbe a házba még azelőtt költöztek, hogy John és Joan sztárként szuperül keresett volna a hollywoodi filmjeivel.

Mivel Chicagóba költözvén Cusackék maguk mögött hagyták a rokonságot, az új városba érve szoros barátságokat kötöttek, és a baráti körük szinte a családjukká vált. Legszorosabb barátaik Pivenék voltak, egy helybéli színházi família, akik egy fiatalokkal dolgozó színházi workshopot működtettek, amibe kíváncsiságból John és Joan is beszállt, itt szerezvén az első élményeiket színészként. A workshophoz kötődik John életre szóló barátsága is a Törtetők sztárjával, Jeremy Pivennel.

Jeremy Piven és John Cusack a Beverly Hills-i Four Seasons hotelben, a Szerelem a végzeten című film sajtótájékoztatóján, 2001-ben (Fotó: Gary Friedman/Los Angeles Times via Getty Images)

Chicago nem Hollywood

A szüleik rendre biztatták őket, hogy gyakorolják a színészetet, a családi ház is számos színészi helyzetgyakorlathoz szolgált helyszínül. Csakhogy Chicago nem Hollywood, és nem is New York. Innen befutni majdhogynem lehetetlennek tűnt, ám a lehetőség mégis házhoz jött. A nyolcvanas évtized legjobb tinifilmes rendezője, John Hughes maga is chicagói, és szeretett mindig helyben forgatni, amihez örömmel verbuvált helyi arcokat. A két Cusack testvért beválogatta a Tizenhat szál gyertya című hatalmas sikert arató tinirománcába, és ugyan távolról sem a főszerepet kapták, ez a tapasztalat elég lökést és hátteret adott nekik ahhoz, hogy belevágjanak a nagy hollywoodi kalandba.

John Cusack és Darren Harris a Tizenhat szál gyertya című filmben

Los Angeles eleinte mindkettejük számára idegen hely volt, de kettejük közül John viselte jobban a váltást. Joan később hiába szerzett Oscar-jelöléseket, és szerepelt egy csomó emlékezetes filmben (Addams Family 2, Mondvacsinált hős, A szomszéd, Oltári nő), mindig karakterszínész maradt. Férjet sem a show-businessből választott magának: egy chicagói ügyvéddel házasodott össze, ami remek alkalmat nyújtott arra, hogy hazameneküljön Hollywoodból, és a szüleihez hasonlóan Illionisban alapítson családot, és nevelje fel két fiát.

Joanon és Johnon túl

Természetesen a Cusack család nem csak két emberből áll, ráadásul John és Joan mellett a többi tesójuk is színész, bár Anne, Susie és Bill Cusack nevét ne nagyon keressük filmplakátokon. Ha időnként láthatjuk is őket filmekben, jellemzően csak apró mellékszerepekben. Klasszikus színpadi színészek ők, akik több alkalommal megfordultak a befutott tesóik filmjeiben vendégszereplőként. A Cusack név talán 2020-ban már nem olyan vonzó, mint a nyolcvanas és kilencvenes években volt, de afelől ne legyenek kétségeink, hogy ők még mindig egy befolyásos család Hollywoodban, hiszen mindenkit ismernek, mindenki ismeri őket, és számos filmklasszikus kötődik a nevükhöz.

A Cusack testvérek: John, Ann, barátjuk LaFern Watkins, Bill Cusack, édesanyjuk Nancy Cusack és Joan Cusack (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top