Sztárok

10 gyereket neveltek, 30 éve nevettetnek, és felefedezték Jim Carrey-t – Ismerd meg Wayanséket!

Wayansék sosem tartoztak Hollywood legnagyobb sztárjai közé, de a kilencvenes évek eleje óta meghatározó játékosai a filmiparnak olyan mozikkal, mint a Ne légy barom!, a Horrorra akadva vagy a Feketék fehéren. Egy család, ahol már a második generáció él meg az emberek nevettetéséből.

Semmi sem indokolta, hogy a Wayans család betörjön az amerikai szórakoztatóiparba. Az apa, Howell Stouten Wayans egy szupermarket menedzsereként dolgozott, míg az anya, Elvira Alethia szociális munkás volt, aki azonban felnőtt élete nagy részét odahaza töltötte a gyerekei nevelésével. Biztosan nem unatkozhatott, hiszen gyerekből tíz is jutott nekik, és a család összetartó erejét mindig is a humor jelentette. A gyerekek visszaemlékezései szerint az öreg Howell szigorú, de igazságos szülő volt. Megkövetelte a tanulást a gyerekeitől, és ha bármit is elcsórtak, nemcsak büntetéssel sújtotta őket, hanem el kellett menniük bocsánatot kérni attól, akitől csórtak. A munkamoráljukat is apjuknak köszönhetik, aki amúgy a Jehova tanúi elkötelezett követője volt, és még hétvégén se hagyta, hogy sokáig lustálkodjanak. Ahhoz azonban már hatalmas szerencse kellett, hogy Wayensék betörjenek a szórakoztatóiparba és Hollywoodba.

Az úttörő: Keenan Ivory Wayans

Öt fiú és öt lánytestvér közül Keenan Ivory Wayans volt az, aki bedurrantotta a családot a szórakoztatóiparba az Eszelős Hollywood című 1987-es, nálunk kevésbé ismert filmjével. Mivel a film sikert aratott, jöhetett egy évvel később a Nyasgem című vígjáték, de a Wayans név nem a moziban, hanem a televízióban lett igazán ismert. A mozis siker hatására a Fox tévétársaság meglátta a fantáziát Keenanben, és megadta neki a lehetőséget, hogy egy tévés szkeccsműsorban nevettesse az amerikaiakat. Ez lett a legendás In Living Color, ami 1990-től 1994-ig futott, egészen szenzációs sikert aratva. Lehet, hogy az idő próbáját nem nagyon állta ki a kissé nyers, provokatív humoruk, ami sokak számára ma már biztosan sértő lenne, de akkoriban frissnek és eredetinek hatott.

A show ráadásul azért is volt mérföldkő Wayansék életében, mert Keenan gyakorlatilag családi vállalkozást csinált belőle. A tesói, Damon, Kim, Marlon és Shawn is itt kezdték el bontogatni a szárnyaikat, de ez volt az a tévéműsor is, ahol Jennifer Lopez vagy Jamie Foxx is állandó vendégszereplő lehetett még jóval azelőtt, hogy ismertté vált volna. Akit azonban az In Living Color világhírűvé tett, az Jim Carrey volt. Carrey-t Damon Wayans hozta a műsorba, mert jól ismerték egymást a stand up comedy klubokból, és nagy haverok voltak. Talán nem véletlen, hogy a műsornak is akkor lett vége, amikor Carrey a sikert kihasználva elkezdett másfelé kacsintgatni, és leforgatta az Ace Ventura – Állati detektívet és A maszkot.

In Living Color: Kelly Coffield, Tommy Davidson, Kim Wayans, David Alan Grier, Damon Wayans, Kim Coles, Jim Carrey és Keenen Ivory Wayans (Fotó: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia)

In Living Color: Kelly Coffield, Tommy Davidson, Kim Wayans, David Alan Grier, Damon Wayans, Kim Coles, Jim Carrey és Keenen Ivory Wayans (Fotó: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia)

Wayansék beveszik Hollywoodot

Azt azonban nem lehet mondani, hogy csak Carrey volt az, aki megpróbált magának karriert építeni az In Living Color-ön kívül is. Damon Wayans is sűrűn kereste a lehetőségeket, és amikor felkérték Az utolsó cserkész egyik főszerepére ,azt gondolta, itt az áttörés. Csakhogy amikor megérkezett a Los Angeles-i reptérre, a sofőr egy Keenan Ivory Wayans táblával várta. Ezt még csak tévedésnek gondolta, de amikor becsekkolt a hotelbe, ott is a bátyja nevére foglaltak szobát neki. Ekkor már meggyőződése volt, hogy egyszerűen összekeverték a tesójával, és valójában neki akarták adni a szerepet, és már arra gondolt, hogy másnap találkozik Bruce Willisszel és Tony Scott rendezővel, egy jót röhögnek a tévedésen, és megy is haza, mert nem ő kellett, de szerencséjére kiderült, hogy tényleg őt akarták. Csakhogy Az utolsó cserkész a jól csengő nevek ellenére sem lett sikeres, inkább csak évekkel később, VHS-en vált kultuszfilmmé. Az olyan filmjei, mint az Adam Sandlerrel forgatott Golyóálló vagy a Payne őrnagy sem hozták meg a várva várt sikert, és 1998-ban hiába kapott Damon címmel saját sitcomot, azt egyetlen év után elkaszálták. Eközben a testvére, Keenan Ivory Wayans is kénytelen volt azzal szembesülni, hogy az In Living Coloron kívül nem nagyon terem neki babér. Az emlékezetes című Szimatnak szemét, szemétnek szimatból sajnos csak a címe maradt emlékezetes, és a saját tévéműsora sem húzott többet két évadnál.

Damon Wayans és Bruce Willis Az utolsó cserkészben (Fotó: Mary Evans Picture Librar / Profimedia)

Damon Wayans és Bruce Willis Az utolsó cserkészben (Fotó: Mary Evans Picture Librar / Profimedia)

Jönnek a fiatalok: Marlon és Shawn Wayans

A Wayans tesók karrierje teli van hullámvölgyekkel, és a legjellemzőbb rájuk, hogyha valamelyiküknek épp elkezd kevésbé jól menni a karrierje, akkor jön egy másik Wayans, aki sikert arat, és átveszi a stafétabotot. Amikor Keenan Ivory és Damon karrierje kicsit megbicsaklott, jött Marlon és Shawn, és az 1996-os Ne légy barom, miközben iszod a dzsúszod a gettóban című paródiafilmjükkel gyorsan a legismertebb Wayansekké váltak. Ez a film is igazi családi vállalkozás volt, kisebb szerepekben az összes ismert Wayans feltűnt benne Damon kivételével. A Ne légy barom a kilencvenes évek gettófilmjeinek (New Jack City, Fekete vidék…) volt a paródiája, és a humora ugyan korántsem volt kifinomult, a fiúk népszerűek lettek, ráadásul a tévében is jól futott egy sorozatuk, a The Wayans Bros, amiből öt évadnyit gyártottak le a Warner tévétársaságnak.

A Ne légy barom sikere miatt kaphatták meg a lehetőséget, hogy a kilencvenes évek második felében oly népszerű tinihorrorokat parodizálják, és ebből született meg a 2000-ben bemutatott Horrorra akadva sorozat, ami a Sikoly és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron filmek paródiájaként hozott közel háromszázmillió dollárt a világ mozijaiban. Később még négy további rész készült belőle, de Wayansék a második rész után kiszálltak a franchise-ból, hogy inkább az olyan iszonyatosan debil humorú projektjeikre koncentráljanak, mint a Feketék fehéren vagy a Kis csávó, melyek humorérzékben alulmúlják a legprimitívebb Adam Sandler filmet is, ám ennek ellenére bőven akadnak rajongóik.

Horrora akadva 2 (Fotó: Dimension Films/Profimedia)

Horrora akadva 2 (Fotó: Dimension Films/Profimedia)

Egyszer fent…

Az egyre primitívebb humor idővel megbosszulta magát: Wayansék filmről filmre egyre lejjebb csúsztak, és az olyan paródiafilmjeik, mint a Hátborzongat-lak vagy A szürke ötven árnyalatát parodizáló A fekete ötven árnyalata már tényleg csak a legkitartóbb rajongóik számára jelentettek valamit. De ahogy az lenni szokott, ha az ismert Wayansek épp háttérbe szorulnak, mindig jön valaki, akinek épp elkezd jól menni a szekér a családból. Ez most Damon Wayans lett, aki a Halálos fegyver filmek tévésorozat-változatában szerezte meg az egyik főszerepet, és került ismét pár évre reflektorfénybe. Rajta kívül lánytestvérük, Kim Wayans is sikereket ért el, bár nem annyira színészként, inkább mesekönyvek írójaként.

Keenen Ivory Wayans, Marlon Wayans, Shawn Wayans és Kim Wayans (Fotó: Mathew Imaging/FilmMagic)

Keenen Ivory Wayans, Marlon Wayans, Shawn Wayans és Kim Wayans (Fotó: Mathew Imaging/FilmMagic)

A következő Wayans generáció

A Wayans név mostanság talán nem cseng annyira jól a filmszakmában, de biztosak lehetünk abban, hogy jönnek még rájuk szebb idők, főképp, hogy sokat dolgoztak az utánpótláson. Az öt ismert Wayansnek összesen tizennégy gyereke van, és érdekes, hogy pont a gyerekkönyveket író Kim Wayansnek nincs egy sem. Amikor erre egyszer egy interjúban rákérdeztek nála, azt felelte, hogy ő Kim néni, és egész életében körül volt véve a testvérei gyerekeivel, sokszor vigyázott rájuk, és a férjével nem érezték szükségét, hogy saját gyerekük is legyen.

A következő generáció azonban már készen áll. Damon Wayans fia, Damon Wayans Jr. olyan komédiákban szerepel, mint Pancser police vagy az Új csaj című tévésorozat, Damien Wayans filmrendezőként próbál szerencsét, Craig Wayans produceri munkát végez, Chaunté pedig stand up komikusként kezd egyre ismertebbé válni. Két lány, Nala és Summer Wayans pedig inkább modellként próbál érvényesülni a show businessben. Egy biztos, a Wayans névvel sokáig találkozhatunk még a tévében és a mozikban, és nem kell attól félnünk, hogy elfogyna az utánpótlás.

Az Új csaj sztárjai: Damon Wayans Jr., Zooey Deschanel, Hannah Simone és Max Greenfield (Fotó: FOX, Everett / Profimedia)

Az Új csaj sztárjai: Damon Wayans Jr., Zooey Deschanel, Hannah Simone és Max Greenfield (Fotó: FOX, Everett / Profimedia)

Hollywoodi dinasztiákból nincs hiány: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top